Bästa gamingskärmen [2022] Stort test av 6 olika skärmar

En bra gamingskärm kommer troligen vara med dig längre än själva datorn som driver den, Men vad ska man tänka på innan man köper en gamingskärm? I denna guide går vi igenom just det, samt berättar om vilken vi anser är den bästa gamingskärmen på marknaden är inom en rad olika kategorier så som bästa 144 hz skärmen, bästa billiga gamingskärmen samt även vilken det absoluta toppvalet inom kategorin gaming skärmar är.

Bästa gamingskärmarna 2022

✅ Vad man ska tänka på när man köper en gamingskärm?

Det absolut viktigaste med en bra gamingskärm är att uppdateringsfrekvensen är så hög som möjligt. Det är även viktigt att du väljer en skärm som har en upplösning som är lämplig för din setup. En låg upplösning leder till att man har svårt att se detaljer och att själva spelupplevelsen blir sämre. En för hög upplösning kan å andra sidan leda till att ditt grafikkort inte riktigt klarar av att driva skärmens många pixlar. 

Testade gamingskärmar

Bästa billiga 144 Hz gamingskärmen

144 Hz  /  1 ms responstid  /  1080p  /  24" eller 27" Skärmstorlek

Bästa gamingskärmen [2022] Stort test av 6 olika skärmar 1

AOC G2490VXA/G2790VXA

Billigaste 240 Hz gamingskärmen

240 Hz  /  0.5 ms responstid  /  1080p  /  24" Skärmstorlek

billig 240 hz gaming skärm

AOC C27G2ZU

Premium 240 Hz gamingskärm

240 Hz  /  0.1 ms responstid  /  1080p  /  24" Skärmstorlek

Bästa gamingskärmen [2022] Stort test av 6 olika skärmar 2

Acer Predator XB3

Billig 34" ultrawide gamingskärm

1920 x 1080 / 144 Hz / 1 ms responstid

Bästa gamingskärmen [2022] Stort test av 6 olika skärmar 3

AOC CU34G2X

32" STOR gamingskärm från Asus

144 Hz  /  4 ms responstid  /  1440p  /  32" Skärmstorlek

Stor curved gaming skärm

ASUS ROG STRIX XG32VQR

Den absolut bästa gamingskärmen

144 Hz  /  4 ms responstid  /  49" Ultrawide

ultrawide gaming skärm

ASUS ROG STRIX G49VQ

Köpguide för gamingskärmar

Välkommen till vårat test av de bästa gamingskärmarna 2022

AOC G24/G27 90VXA —  Bästa billiga gamingskärmen med 144 Hz

Stöd för AMD Freesync
Fungerar även med G-sync - Men ej certifierad
Fungerar med G-sync

AOC G2490VXA är i kategorin bra, billig gamingskärm ett av de allra bästa valen på marknaden. Den erbjuder både hög prestanda och god bildkvalitet till ett väldigt bra pris. Skärmen går att hitta i både 24” och 27” skärmstorlekar och de stödjer båda AMD Freesync.

Bästa gamingskärmen [2022] Stort test av 6 olika skärmar 4
24"
27"

AOC G24 använder sig av en VA-panel med upplösningen 1920 x 1080. De senaste generationerna av VA-Paneler är ett bra val för billiga gamingskärmar då de erbjuder god färgåtergivning och låga responstider. Upplösningen 1920 x 1080 är Full-HD, vilket på 24” skärmen översätts till 91ppi (pixels per inch) och på modellen med 27” 81 ppi. Av denna anledningen så rekommenderar vi att om ni ska köpa denna gaming skärm, väljer den modell som har en skärmstorlek på 24”, AOCG24 då denna har skarpare bildkvalité än sin storebror. 

Fördelen med en gamingskärm som har Full-HD upplösning gentemot de skärmar som har en högre upplösning är att det krävs mindre av grafikkortet. Detta innebär att gamingsetups som har grafikkort i lite lägre prisklasser ändå klarar av att pusha 144hz. Skärmen är free-sync certifierad vilket betyder att den är anpassad för AMD-grafikkort. I våran setup använder vi oss dock av G-sync och vi fick även det att fungera utan problem med denna skärm. Denna gamingskärm är dessutom enkel att väggmontera då den har inbyggt VESA-stöd.

AOC C27G2ZU  —  Bästa prisvärda gamingskärmen med hela 240 Hz uppdateringsfrekvens

Stöd för AMD Freesync Premium
Fungerar även med G-sync - Men ej certifierad
Fungerar med G-sync

En 27” gamingskärm med hela 240 Hz, till detta pris? Dessutom är den kurvad. Wow! Här har AOC verkligen lyckats med en av de bästa gamingskärmarna under 2022.

billig 240 hz gaming skärm

AOC C27G2ZU är en gaming skärm för dig som är ute efter maximal prestanda. Genom att använda sig av en VA-panel har de lyckats skapa en gamingskärm med 240 Hz uppdateringsfrekvens och en responstid på endast 0.5 millisekunder. Detta är oerhört imponerande. Det enda denna skärm faller kort på är egentligen att upplösningen endast är 1920 x 1080, alltså Full-HD. Detta är inte optimalt på en 27” skärm, men den erbjuder ändå en fullgod bildkvalitet, och till detta pris är det svårt att kräva mer.

Att skärmen är kurvad ser vi som ytterligare en fördel. Det må inte vara därför du köper denna skärmen, då de fördelar som det bringar med inte är jättestora på en skärm som inte är ultra-wide, men de finns där. Det erbjuder en mer immersiv upplevelse och gör så att ditt periferiseende blir mer aktivt, vilket ger dig möjligheten att se vad som händer på en större del av skärmen samtidigt. All-in-all leder detta till att  AOC C27G2ZU är ett starkt val för bästa gamingskärmen på marknaden just nu.

Acer Predator XB3   —  En av de allra bästa gamingskärmarna med 240 Hz

Stöd för NVIDIA G-Sync
Stöd för AMD Freesync

ASUS ROG STRIX XG2480 är en gamingskärm för riktigt seriösa gamers, med en uppdateringsfrekvens på hela 240 Hz. Dessutom har den en  responstid på endast 0.1 millisekunder!

Bästa gamingskärmen [2022] Stort test av 6 olika skärmar 2

XB3 kommer från Acers predator-serie och känns verkligen som en maxad gamingskärm. Utöver 240Hz uppdateringsfrekvens så har den en responstid som är allra lägst i klassen. Den har som alla andra gamingskärmar i denna prisklassen såklart Nvidia G-sync men även för dig med AMD grafikkort kommer den fungera bra då den stödjer även det.

Bildkvalitén är on point då den har HDR-certifiering. PCmag hyller den på grund av sin höga bildkvalité men nämner att de gärna hade sett fler portar. Den har displayport, HDMI 2.0 samt två stycken USB 3.0. Vi hade gärna sett USB-passthrough och USB-c, men samtidigt tycker vi att det är viktigare att hålla ett lågt pris än att maxa skärmen med portar som de flesta gamers ändå inte använder.

AOC Gaming CUG2X 34" Ultrawide gaming skärm - bästa billiga ultrawideskärmen

Stödjer AMD Freesync
Fungerar även med G-sync - Men ej certifierad
Fungerar med G-sync

AOC CU34G2X är en ruskigt bra gaming monitor som erbjuder en upplevelse utöver det vanliga till ett pris som knappt går att förstå sig på. För dig som är intresserad av gaming på en ultrawide monitor men inte är sugen att lägga tiotusen på en gaming skärm så är detta ett riktigt kap.

Bästa gamingskärmen [2022] Stort test av 6 olika skärmar 3

Att spela på en ultrawide monitor är en upplevelse utöver det vanliga. Du erbjuds en mer immersiv upplevelse och du tas verkligen in i hela upplevelsen på ett nytt sätt. Fler och fler spel stödjer dessutom idag 2022 ultrawide gaming. Men även på de spel som inte stödjer, så erbjuds man att spela spelet med blackbars. Det blir då som att spela på en vanlig gaming monitor. 

Upplösningen på denna gaming skärm är 3440 x 1440. Den har en välvd VA-panel med god bildkvalitet. Somliga ultrawide gaming skärmar har en lägre upplösning med 2560 x 1080 vilket är en kompromiss. Detta anser vi vara en den perfekta kompromissen mellan kvalitet och prestanda. Visst, det finns ultrawide gamingskärmar med än högre uppdateringsfrekvens och med fler pixlar, men då krävs det en riktigt bra gamingdator för att driva det. Idag, 2022 klarar de flesta datorer som kan klassas som “bra” att driva denna gamingskärm och ändå ha en hög framerate.

ASUS ROG STRIX XG32VQR   —  Grymt stor gamingskärm till ett bra pris

Stöd för NVIDIA G-Sync
Stöd för AMD Freesync

ASUS ROG STRIX XG32VQR är ett bra val för dig som är intresserad av en riktigt stor gamingskärm. Skärmstorleken är hela 32”, och den är dessutom kurvad. Fördelen med kurvade gaming skärmar syns tydligast när man börjar gå över 30” eller när skärmen är ultrawide, så på denna riktigt stora gamingskärm så uppskattas det faktiskt riktigt mycket.

Stor curved gaming skärm

ASUS ROG STRIX XG32VQR är HDR-kompatibel vilket ger en riktigt grym och detaljrik spelupplevelse. Upplösningen är 2560 x 1440 vilket gör detaljerna knivskarpa vare sig du sitter nära eller långt bort ifrån monitorn. 

Denna gamingskärm har en uppdateringsfrekvens på 144 Hz, och egentligen vill man inte gå högre på en skärm som är av denna storleken och som har så pass hög upplösning. För att använda denna gamingskärm effektivt behöver du ha en ganska bra gamingsetup, vi rekommenderar att du som lägst använder dig av ett GTX 1070 eller motsvarande grafikkort för att utnyttja denna gamingskärmen till sin fulla potential.

Denna enorma skärm tar såklart mycket plats på tangentbordet, därför är det ett plus att den kommer med VESA-stöd för enkel väggmontering

ASUS ROG STRIX G49VQ  —  49" Ultrawide  -  Den absolut bästa gamingskärmen 2022

Stöd för NVIDIA G-Sync
Stöd för AMD Freesync

ASUS ROG STRIX G49VQ är en gamingskärm som erbjuder mer än någon annan skärm, den är nästan absurd. Storleken är hela 49” så det är som en mindre tv. Ni behöver dock inte oroa er, den tar inte lika stor plats som en TV. Detta är på grund av att det är en ultrawide gaming skärm som har en annan aspect-ratio än traditionella gaming skärmar. Aspect ration berättar hur bred den är jämfört med hur hög den är, och denna skärmen har en aspect ratio på 32:9. Jämför detta med “vanliga” gamingskärmar som har en aspect ratio på 16:9 så kanske ni förstår hur galen denna skärmen faktiskt är.

ultrawide gaming skärm

Skärmstorleken på 49”, i kombination med aspect-ration som är 32:9 innebär att den erbjuder lika mycket skärmyta som två stycken 27” skärmar bredvid varandra – utan någon kant i mitten. Detta ger en galet bra upplevelse i de spel som erbjuder ultra-wide support. Även för dig som är produktivitetsfreak som gillar att multitaska så är denna skärmen något utöver det vanliga. Den har dessutom ett tvåskärmsläge där du kan dela upp skärmen i två stycken olika bilder. Med hjälp av detta kan du till exempel spela ett spel i fullskärmsläge, som att du hade spelat det på en 27” gamingskärm, samt surfa på internet på din “andra” 27” skärm. Häftigt!

Asus ROG Strix G49VQ erbjuder en uppdateringsfrekvens på 144hz och en skärmupplösning på något speciella 3840 x 1080. För dig som är ute efter en upplevelse utöver det vanliga är detta en av de allra bästa gamingskärmarna 2022.

Populära artiklar

✅ Vilken är den bästa gamingskärmen?

Det beror på vad du är ute efter. I våran guide kan du läsa om de allra bästa gamingskärmarna 2022 i olika kategorier. Vi listar billiga gaming skärmar med 144h Hz, men även skärmar med högre uppdateringsfrekvenser. Vi hoppas att du kan hitta den bästa gamingskärmen för just dina behov med hjälp av oss på Esportlandet!

Köpguide för gamingskärmar

En bra gamingskärm kommer troligen vara med dig längre än själva datorn som driver den Det är av denna anledning mycket viktigt att du förstår innebörden av alla olika termer när du handlar gamingskärm. I denna guide går vi igenom dessa termer, och berättar vad som är viktigt och vad man bör tänka på om man funderar på att köpa en gamingskärm. 

 

Uppdateringsfrekvens

Detta är det allra viktigaste konceptet för dig som är intresserad av en ny gamingskärm. En vanlig PC-monitor brukar ha 60 Hz uppdateringsfrekvens medans gamingskärmar brukar börja på 144 Hz och gå ända upp till 300 Hz. Du kan läsa mer om vilken uppdateringsfrekvens som passar just dig i våran artikel där vi går igenom de tre vanligaste uppdateringsfrekvenserna, 60Hz, 144Hz och 240Hz.

 

Responstid

Responstiden säger hur lång tid det tar för skärmen att byta en individuell pixel från svart till vit. Den varierar vanligtvis mellan 1 och 5 millisekunder. En högre responstid kan leda till att skärmen uppfattas som oskarp när du spelar spel eller kollar på film. Detta koncept; som på engelska är känt som motion blur, märks tydligast vid snabba rörelser. Vid gaming vill man helst att skärmen har en responstid under 2 millisekunder för att detta ska minimeras.

 

Skärmteknologier – TN vs IPS vs VA

Det finns tre huvudsakliga skärmteknologier som används i dagens bildskärmar. TN (Twisted Nematic), VA (Vertical Alignment) och IPS (In-Plane Switching). Alla dessa har olika fördelar och nackdelar gentemot varandra.

 

TN

Gaming skärmar med TN-paneler har sämre färgåtergivning än de paneler som använder sig av IPS- eller VA-teknologi, man kan säga att färgerna är aningen matta och mindre mättade. De har även sämre betraktningsvinklar än de andra teknologierna, vilket gör att du aldrig hittar kurvade skärmar med TN-panel. Trots dessa tillkortakommanden så är TN den teknologi som är absolut vanligast för gamingskärmar. Detta är för att TN-skärmar karaktäriseras av hög uppdateringsfrekvens och låg responstid. TN är dessutom den teknologi som är enklast att producera vilket leder till lägre priser.

 

IPS

IPS-skärmar har den absoluta bästa färgåtergivningen av dessa tre teknologier. Den har även bäst betraktningsvinklar vilket gör att den passar bra till välvda skärmar. Traditionellt sett har skärmar med IPS-teknik inte gått att hitta med en uppdateringsfrekvens över 75 Hz, och en responstid under 4 millisekunder. Under de senaste åren har det dock dykt upp IPS-skärmar för gaming, som har uppdateringsfrekvenser över 200 Hz och responstider på endast 1 millisekund. IPS är vanligast inom premiumsegmentet för gaming skärmar. En IPS-panel som hittas i en lägre prisklass har antagligen en ganska låg uppdateringsfrekvens. Detta leder i sin tur till att den skärmen är ett dåligt val för gaming, och snarare är anpassad för till exempel video- och bildredigering.

 

VA

VA är en skärmteknologi som kan ses som ett mellanting mellan IPS och TN. De fungerar bra till både spel och film. Färgåtergivningen är sämre än en IPS-skärm, men bättre än en TN-skärm. De kan ha hög uppdateringsfrekvens utan att priset sticker iväg vilket de hade gjort på en IPS-skärm. VA-paneler kan ses som ett prisvärt all-around val för dig som letar gamingskärm.

 

Upplösning och skärmstorlek

De vanligaste storlekarna på gamingskärmar med en aspect-ratio på 16:9 är 24” och 27”. Vilken storlek du ska köpa handlar främst om hur djupt ditt skrivbord är samt hur långt du sitter från skärmen. Om du är intresserad av att köpa en 27” skärm, så bör du sitta minst 60 cm från skärmen, annars kommer du ha svårt att hänga med i allt som händer.

En 24” skärm fungerar bra med upplösningen 1920 × 1080 (Full HD), och även med 2560 × 1440 (QHD). En 27” skärm bör däremot ha QHD-upplösning eller högre för att bibehålla god bildkvalitet. En högre upplösning kräver bättre hårdvara, och den absolut viktigaste komponenten är grafikkortet. Om du för närvarande har problem med låg frame rate när du spelar så bör du inte skaffa en gaming skärm som har högre upplösning än den du har i dagsläget. I detta fall bör du även uppgradera ditt grafikkort.

Båda dessa skärmstorlekar erbjuds även med 4k-upplösning (3840 × 2160). 4k är lite av en gimmick. De två största problemen är dels att att du behöver en väldigt kraftig dator för att driva en 4k skärm utan att tappa frame rates. Det andra problemet är att skillnaden mellan upplevd bildkvalitet mellan en 4k-skärm och en QHD-skärm, på en skärm som är under 40” är oerhört liten, knappt märkbar. För att skillnaden ska bli tydlig så bör skärmen vara större än gamingskärmar traditionellt är. Ett annat problem är att det för närvarande finns ytterst få spel som stödjer 4k upplösning. 

 

PPI

Pixels per inch, PPI är ett viktigt begrepp som inte är särskilt omtalat och något vi absolut tycker att du bör du bör hålla reda på vid köp av gaming skärm. Det talar helt enkelt om hur tätt pixlarna är packade. En 24” skärm med full HD upplösning (1920 × 1080) har en PPI på 92, under det vill man helst inte gå. En 27” skärm med samma upplösning har en PPI på endast 81, vilket ger en bild som är tämligen grynig om man jämför med en 24” skärm som har samma upplösning. Undantaget för denna regel är om du sitter väldigt långt från skärmen. En TV som är 55” stor och spelar upp en full HD film har en PPI på endast 40, vilket är acceptabelt just för att man vanligtvis sitter relativt långt bort från en TV-skärm. En 27” skärm som har QHD upplösning (2560 × 1440) har en PPI på 108, detta gör att du kan förstora innehållet på skärmen ganska mycket innan du tappar bildkvalitet, åtminstone om man jämför med en skärm med 92 PPI.

Det vi vill att du tar med dig från detta stycke, är att du bör kontrollera pixeltätheten noggrant innan du köper en datorskärm. Detta gäller främst vid köp av större skärmar i lägre prisklasser, då bildkvalitén generellt sett är var de största besparingsåtgärderna görs. Här kan du räkna ut hur hög PPI olika skärmar har baserat på vilken skärmstorlek och upplösning de har. 

 

HDR

HDR, high dynamic range – är en teknologi som gör att skärmen når högre nivåer av realism och djup. De ljusa områdena blir ljusare och de mörka, blir än mörkare. Detta ökar i sin tur kontrasten, och det är just därför som? spel och videoklipp blir mer realistiska. De visuella förbättringarna som HDR ger är subjektiva – vissa kan inte tänka sig att gå tillbaka till SDR medan andra knappt ser skillnaden eller helt enkelt inte bryr sig. En bildskärm med HDR är inte speciellt mycket dyrare än en skärm med SDR, så om det är något som erbjuds bör du definitivt tacka ja.

HDR är kompatibelt med alla versioner av DisplayPort, samt HDMI 2.0. Du måste även ha ett grafikkort som stödjer HDR för att dra nytta av detta. Gällande konsoler så stödjer alla versioner av både Xbox One och Playstation 4 dessutom HDR.

FreeSync eller G-Sync?

Nvidia och AMD har olika lösningar för att lösa problemet med screen tearing. Båda använder sig av adaptiv uppdateringsfrekvens, men vilken lösning är egentligen bäst? Svaret är att de båda fungerar ungefär likvärdigt, det du behöver tänka på är att du matchar ihop rätt hårdvara med rätt skärm. Läs mer i våran artikel där vi tar upp skillnaden mellan AMD:s FreeSync och Nvidias G-sync.

 

Vad är grejen med välvda, eller kurvade gamingskärmar?

Curved gamingskärmar kan vid första anblick ses som en gimmick, åtminstone om man jämför de med traditionella platta skärmar. Men trots den kritik som välvda skärmar fått ta emot så erbjuder de en rad olika fördelar. En skärm som sveper sig runt ditt synfält gör att du inte behöver röra lika mycket på huvudet för att se hela skärmen, de gör även att du kan snappa upp saker i hörnet av skärmen med hjälp av periferiseendet. De skapar dessutom en mer immersiv upplevelse. Detta må låta som säljsnack, och till viss del så är det faktiskt så. Dessa fördelar märks förvisso redan när skärmen är 27”, men det är väldigt marginellt. Välvda skärmar gör sig bäst vid skärmar som har en högre aspect-ratio (bildförhållande), så kallade ultra-wide skärmar.

Ultra-wide skärmar behöver i princip vara välvda för att de ska fungera bra, då de är så pass breda att avståndet till de yttersta delarna av skärmen annars hade varit så mycket högre än avståndet till mitten av skärmen. Att skärmen är välvd gör att dessa två blir i det närmaste identiska med varandra. Att köpa en ultra-wide skärm som inte är välvd må vara billigare, men det är ändå något vi starkt avråder från just på grund av detta problem.

DisplayPort, DVI och HDMI - Tabell med skillnader och kompabiliteter

De två vanligaste anslutningsteknikerna för bildskärmar är HDMI och DisplayPort, även DVI-D förekommer – främst i billigare bildskärmar. Det finns två olika typer av både HDMI och DisplayPort och vi kommer lista skillnaderna i tabellen nedan.

Anslutning Bandbredd Upplösning Uppdateringsfrekvens HDR-support Freesync G-Sync Ljud
DVI-D
7.92 Gbit/s
2560 × 1600

60 Hz vid 2560 × 1600

120 Hz vid 1920 × 1200


144 Hz vid 1920 × 1080

Nej
Ja
Ja
Nej
HDMI 1.4
10.2 Gbit/s
3860 × 2160

30 Hz vid 3860 × 2160

120 Hz vid 1920 × 1080

Nej

Nej
Nej
Ja
HDMI 2.0
18 Gbit/s
3860 × 2160

60 Hz vid 3860 × 2160

240 Hz vid 1920 × 1080

Ja
Ja
Nej
Ja
Displayport 1.2
17.28 Gbit/s
3860 × 2160

60 Hz vid 3860 × 2160

240 Hz vid 1920 × 1080

Nej
Ja
Ja
Ja
Displayport 1.4
32.4 Gbit/s
7680 × 4320

60 Hz vid 7680 × 4320

120 Hz vid 3860 × 2160

240 Hz vid 1920 × 1080

Ja
Ja
Ja
Ja
Anslutning Bandbredd Upplösning Uppdateringsfrekvens
DVI-D
7.92 Gbit/s
2560 × 1600

60 Hz vid 2560 × 1600

 

120 Hz vid 1920 × 1200

 

144 Hz vid 1920 × 1080

HDMI 1.4
10.2 Gbit/s
3860 × 2160

30 Hz vid 3860 × 2160

120 Hz vid 1920 × 1080

HDMI 2.0
18 Gbit/s
3860 × 2160

60 Hz vid 3860 × 2160

240 Hz vid 1920 × 1080

Displayport 1.2
17.28 Gbit/s
3860 × 2160

60 Hz vid 3860 × 2160

240 Hz vid 1920 × 1080

Displayport 1.4
32.4 Gbit/s
7680 × 4320

60 Hz vid 7680 × 4320

120 Hz vid 3860 × 2160

240 Hz vid 1920 × 1080

Anslutning HDR-support Freesync G-Sync Ljud
DVI-D
Nej
Ja
Ja
Nej
HDMI 1.4
Nej
Nej
Nej
Ja
HDMI 2.0
Ja
Ja
Nej
Ja
Displayport 1.2
Nej
Ja
Ja
Ja
Displayport 1.4
Ja
Ja
Ja
Ja

Om du har möjlighet att använda DisplayPort 1.4 – gör det. Det som gör hela saken lite klurigare är att HDMI 2.0 är bättre än DisplayPort 1.2, då den stödjer HDR och en aningen högre bandbredd. Skillnaden i bandbredd är dock minimal, så om den skärm du använder dig av inte har HDR så är HDMI 2.0 och DisplayPort 1.2 i det närmaste identiska med varandra. För att ta reda på vilken av dessa teknologier du bör använda så råder vi dig att kontrollera vad ditt grafikkort stödjer genom att gå in på tillverkarens hemsida.

Gamingskärm med Inbyggda högtalare

Om du köper en skärm med inbyggda högtalare så bör du inte räkna med något toppenljud. De fungerar utmärkt till att lyssna på radio, spela webbläsar-spel eller titta på YouTube-klipp med. Om du däremot tänkt använda din skärm till att titta på film eller är intresserad av att spela spel med bättre inlevelse, så bör du antingen investera i bra gaming hörlurar eller ett par externa högtalare. Ska du använda de inbyggda högtalarna i din gaming skärm, så bör du vara medveten om på att endast Displayport och HDMI kan överföra ljud.

✅ Vilken är den billigaste gamingskärmen med 144 Hz?

AOC 24G2U är den allra billigaste gaming skärmen med hög uppdateringsfrekvens. Den finns i både 24″ och 27″ varianter. Läs mer om den i vårat stora test av de bästa gamingskärmarna.

Utgångna tester av gamingskärmar

ASUS ROG STRIX XG248Q   —  En av de allra bästa gamingskärmarna med 240 Hz

Stöd för NVIDIA G-Sync
Stöd för AMD Freesync

ASUS ROG STRIX XG2480 är en gamingskärm för riktigt seriösa gamers, med en uppdateringsfrekvens på hela 240 Hz. Upplösningen 1920 x 1080 är “endast” FHD men eftersom den använder sig av en VA-panel med storleken 24” så är bilden ändå knivskarp. 

ASUS rog gaming skärm med 240 hz

En gamingskärm som använder sig av en panel med storleken 24” kan ses som både en fördel och en nackdel. När du spelar fps-spel så föredrar vi generellt sett dessa mindre skärmar då man kan hålla koll på en större del av skärmen samtidigt, men vid till exempel racespel så kan det vara kul att lira på en lite större skärm. En annan fördel med en mindre skärm är att det ger en bättre bildkvalitet, då pixlarna är mer tätt packade. Denna skärm är dessutom riktigt snyggt utformad och har RGB-belysning som lyser upp skrivbordet. Den ser definitivt ut som en äkta gamingskärm!

ASUS ROG STRIX XG2480 har goda justeringsmöjligheter och VESA-fäste för dig som är intresserad av att vägghänga den. Den är dessutom kompatibel med både Freesync och G-sync vilket gör att den passar bra oavsett vilket av dessa grafikkort du använder dig av. Ett absolut toppval som helt helt klart förtjänat sin plats på listan över de bästa gamingskärmarna 2022.

Xiaomi Mi 34" Ultrawide gaming skärm - bästa billiga ultrawideskärmen för gaming

Stödjer AMD Freesync
Fungerar även med G-sync - Men ej certifierad
Fungerar med G-sync
Bästa gamingskärmen [2022] Stort test av 6 olika skärmar 7

Xiaomi kanske inte är mest känd för att tillverka bra gaming monitors, men som så många gånger förr upphör de aldrig att förvåna. Detta är en förvånansvärt bra gaming skärm sett till det priset man betalar, endast 4490kr!

ASUS ROG Strix XG248q—  240 Hz premium skärm

Stöd för NVIDIA G-Sync
Stöd för AMD Freesync

ASUS ROG STRIX XG2480 har en uppdateringsfrekvens på hela 240 Hz. Upplösningen 1920 x 1080 är “endast” FHD men eftersom den använder sig av en VA-panel med storleken 24” så är bilden ändå knivskarp. 

ASUS rog gaming skärm med 240 hz

En gamingskärm som använder sig av en panel med storleken 24” kan ses som både en fördel och en nackdel. När du spelar fps-spel så föredrar vi generellt sett dessa mindre skärmar då man kan hålla koll på en större del av skärmen samtidigt, men vid till exempel racespel så kan det vara kul att lira på en lite större skärm. En annan fördel med en mindre skärm är att det ger en bättre bildkvalitet, då pixlarna är mer tätt packade. Denna skärm är dessutom riktigt snyggt utformad och har RGB-belysning som lyser upp skrivbordet. Den ser definitivt ut som en äkta gamingskärm!

ASUS ROG STRIX XG2480 har goda justeringsmöjligheter och VESA-fäste för dig som är intresserad av att vägghänga den. Den är dessutom kompatibel med både Freesync och G-sync vilket gör att den passar bra oavsett vilket av dessa grafikkort du använder dig av. Ett absolut toppval som helt helt klart förtjänat sin plats på listan över de bästa gamingskärmarna 2022.

ASUS ROG Swift PG278QE  —  Premium gamingskärm som kan överklockas upp till 165 Hz

Stöd för NVIDIA G-Sync
Stöd för AMD Freesync

ASUS har med sin ROG Swift PG278QE skapat en riktigt bra gamingskärm med grymma specs och stöd för G-sync. Skärmens storlek är 27” vilket vi tycker är en bra sweet-spot för gaming. Skärmen levereras med en uppdateringsfrekvens på 144hz men för dig med ett grafikkort från Nvidia så är det enkelt att överklocka den ända upp till 165 Hz, detta är en helt riskfri process som görs via Nvidias kontrollpanel.

asus gamingskärm med 165 hz

ASUS ROG Swift PG278QE använder sig en TN-panel med en WQHD-upplösning på 2560 x 1440. Skillnaden mellan denna gamingskärm och en gamingskärm med FHD-upplösningen är stor. Bildkvaliteten på denna är riktigt grym och alla detaljer är skarpa oavsett hur nära skärmen du sitter. En gamingskärm med WQHD visar 77% mer pixlar än en FHD-skärm, vilket såklart märks väldigt tydligt. Det du måste tänka på är att det såklart även krävs mer utav grafikkortet för att pumpa ut dessa pixlar.

Vi hade önskat att denna skärmen istället hade haft en upplösning som är snäppet högre, men till detta pris så är det egentligen inget att diskutera. Vi kan rekommendera AOC G270VXA  till dig som är ute efter en lite större gamingskärm med hög uppdateringsfrekvens till ett lågt pris, förutsatt att en hög bildkvalitet inte är allra högst upp på din prio-lista.  

Denna gamingskärm har inte bara grymma specs, utan den är även fullpumpad med smarta funktioner, som till exempel deras Flicker-Free teknik som minimerar flimmer vid snabba rörelser, samt en Ultra-Low Blue light som filtrerar bort skadligt blått ljus. GameVisual är en annan användbar funktion som låter dig snabbt växla mellan 6 olika visningslägen speciellt anpassade för olika typer av innehåll. Perfekt om du spelar olika typer av spel, till exempel racing och fps, eller för dig som vill titta film på din gaming skärm.

Denna gamingskärm stödjer både AMD:s Freesync och Nvidias G-sync vilket gör att det inte spelar någon större roll vilket grafikkort du använder dig av. Om du är ute efter en riktigt bra gamingskärm så kan vi starkt rekommendera denna. Självklart har även denna skärmen VESA-stöd för väggmontering. Helt klart en av de allra bästa gamingskärmarna på marknaden 2022.

15 svar på ”Bästa gamingskärmen [2022] Stort test av 6 olika skärmar”

 1. Hej,

  jag behöver lite tips på vad för dator och skärm jag ska köpa.

  Jag har börjar intressera mig för formula 1 e sport och håller på att införskaffa mig rätt utrustning men är osäker på val av skärm och dator (då jag vanligtvis inte intresserar mig för gaming).
  Jag kommer endast att spela formula 1 och behöver “bara” skärm och data för just det ändamålet. Eventuellt funderar jag på att ha bygga upp tre skärmar för en mer verklighetskänsla. Vill varken köpa för avancerad eller för enkel utrustning utan vill hitta rätt dator och skärm/skärmar för just detta behov.

  Om jag ska välja tre skärmar, vad rekommenderar ni då?
  Om jag kör på en skärm, vilken ska jag köra då?
  Vilken dator?

  Tack på förhand

  • Hej Michal! Vad kul att du börjat intressera dig för esport, samt även att du hittat hit till oss på Esportlandet.

   Gällande 1 skärm, just till ett racingspel så skulle vi definitivt föreslå en 49″ ultrawide-skärm. Detta tror vi skulle leda till den allra häftigaste upplevelsen just i ett racingspel. Jag använder själv en 34″ ultrawide hemma, samt en 49″ ultrawide på jobbet och tycker det ger en väldigt bra upplevelse. 34″ ultrawide är mycket vanligare än 49″, och även de ger mycket bra spelupplevelser, men då tror vi snarare att 3×24-27″ skärmar hade varit bättre.

   De två alternativ vi föreslår är:
   Asus ROG Strix XG49VQ (du kan läsa mer om den i vårat test). Denna kostar just nu 9587:- att beställa från Computersalg. Denna skärm har “bara” 1080p vilket inte ger den allra bästa bildupplevelsen, men den 49″ ultrawideskärmen som jag använder mig av har denna upplösning och jag tycker det fungerar fint ändå. Fördelen med denna lägre upplösningen är ju såklart att du inte behöver ha en dator som är lika vass för att driva den.

   En än bättre skärm (med högre upplösning) är C49HG90 från Samsung. Denna skärm är av en liknande modell som den jag personligen använder mig av, fast min är i en lite billigare prisklass då den har 1080p. 10990kr kostar den just nu hos MediaMarkt

   Gällande tre skärmar så rekommenderar vi att du siktar på en 27″ skärm. AOC har många fina skärmar, tre stycken av AOC G2790VXA hade inte suttit helt fel. 2290kr styck kostar den hos NetonNet

   Gällande dator så vill du ha minst 16GB ram och ett grafikkort som är 2060 eller motsvarande snabbt. Denna dator från Dutzo. Detta bör fungera bra om du vill spela på mediumsettings, dock inte på den dyrare ultrawideskärmen vi skickade. Om du vill spela på den, alternativt om du vill använda högre grafikinställningar på de andra två setupsen vi skickade, så vill du helst ha en speldator med GTX 2070ti eller motsvarande. Då kan vi rekommendera HP Omen, det är riktigt fina speldatorer.

   Hoppas du fick ut något användbart av detta, för det fick vi då vi fick chansen att undersöka lite nya artiklar som vi ska uppdatera våra artiklar med 🙂 God jul och gott nytt år på dig!

   Mvh Markus

   • Tack Markus, mycket värdefull information!

    En följdfråga gällande valet mellan en eller tre skärmar:
    Vad rekommenderar du? En skärm (en av de nämnda ovan) eller tre skärmar av AOCn? Vad passar bäst till just Formula 1? Säkert smaksak det där men intressant om du har något erfarenhet av det.

    Ännu en gång, tack för svaren!

    Hälsningar
    Michael

    • Inga problem! Jag har inte spelat racingspel på 15 år, och då var det tjockskärmar som gällde.. 😉

     Jag är en oerhört stor fanboy av ultrawideskärmar så jag känner att jag inte kan ge dig ett opartiskt svar. Här ser du en film när Linus från Linustechtips berättar om samsungs 49″ ultrawideskärm. Värt att ha i åtanke är såklart att han är sponsrad på Samsung, men de är verkligen häftiga och just i racingspel kan jag tänka mig att de ger en riktigt grym upplevelse. Besviken med en sådan skärm kommer du absolut inte bli, men jag kan inte ge dig ett svar på om det är en “bättre” lösning än att istället köra med 3 skärmar. Det handlar nog främst om personliga preferenser

     Jag råder dig att kolla igenom lite forum för att se vad andra f1-spelare tycker, jag googlade lite snabbt och jag ser att superultrawide vs triplemonitor är en ganska vanlig fråga som tas upp på de olika forumen.

     Lycka till!

 2. Hej! Tack för bra test info!

  Gällande ASUS ROG STRIX XG248Q så hittade jag en negativ recension från Webhallen nedan. Är det ngt som ni också la märkte till på ert test, eller är det fortfarande ett riktigt bra köp?

  Tack på förhand!

  “Varning: Köp inte denna skärm! Den har en subtil men väldigt störande effekt med scanlines som ser ut som vertikala streck över hela skärmen och blir extra tydlig när saker rör sig, särskillt med lägre uppdateringsfrekvens. Till en början lade jag inte ens märke till det, men efter att ha observerat (och försökt lösa problemet) en längre tid så har jag blivit känslig för det och ser det tydligt när saker rör sig i 240hz och extremt tydligt även på en stillastående bild när uppdateringsfrekvensen är på 60hz. Spel som Dark Souls 3 och Monster Hunter World har nu blivit helt ospelbara för mig och ser hemska ut, det enda jag kan använda skärmen till är att surfa i 240hz och även då lägger jag märke till problemet ibland.
  Det är svårt att beskriva problemet, och jag har inte hittat mängder av källor på detta, men ett exempel finns här angående andra G-Sync skärmar:
  https://www.nvidia.com/en-us/geforce/forums/game-ready-drivers/13/277400/vertical-scan-interlacing-lines-on-all-monitors/
  Att stänga av G-Sync eller minska “Overdrive” har ingen effekt, och jag har gjort allt jag kan för att lösa problemet, men jag tror inte att det går att lösa, och att Asus helt enkelt ignorerar det för att det inte är så många som klagar.
  Har aldrig varit så missnöjd med ett köp från webhallen, och tyvärr gick det för lång tid innan jag insåg hur allvarligt problemet var, så nu kan jag inte längre lämna tillbaka den på öppet köp. Har även kontaktat Asus support och väntar på svar, men förväntar mig tyvärr ingen lösning på detta. Hoppas iaf att denna review kan rädda någon annan från denna skärm.”

  • Hej PJ! Detta är inget vi märkte av när vi testade skärmen. Vi hade skärmen i en vecka och testade ett par olika spel med det.

   Vi googlade runt lite och hittade en forumtråd där detta problemet beskrivs https://hardforum.com/threads/competitive-gaming-displays.1983976/#post-1044261107. Om vi har förstått saken rätt så handlar det om hur hög FPS man har jämfört med uppdateringsfrekvensen i själva skärmen. Denna personen hade alltså drabbats av detta på alla G-Sync skärmar som har just den uppdateringsfrekvensen & upplösningen.

   Här beskrivs det hur man löser problemet: https://forums.guru3d.com/threads/the-truth-about-pre-rendering-0.365860/page-12#post-5380262

   Riktigt tråkigt för han som drabbades, hoppas Asus hjälpte han med det. Hur vanligt problemet är kan jag inte svara på & det är definitivt något du bör undersöka noggrannt om du beställer hem skärmen. Om problemet uppstår så verkar det ju dock gå att komma runt det, men det kan ju även vara värt att skicka tillbaka skärmen beroende på om man tycker det är värt besväret eller inte.

   Tack för att du uppmärksammade oss på detta, vi ska se till att uppdatera recensionen under de kommande dagarna!

 3. Hej och tack.
  Det blev lite för komplext för min del…
  Har en Asus laptop med 300hz, och tänkte köpa en skärm (24-27”) som funkar bra till. Ngt annat tips?

  Mvh

  • Då skulle jag rekommendera AOC C27G2Ze 🙂 den har 1080p vilket är särskilt lämpligt om du ska använda dig av en laptop för att driva skärmen. Om du väljer en skärm med 144-165Hz kan du välja en skärm med högre upplösning men jag tycker högre uppdateringsfrekvens är viktigare än mer pixlar. Bildkvalitén är riktigt bra trots att det “bara” är full-HD!

   Här har du en 144Hz skärm om du vill komma lite billigare undan: AOC G27

  • Då skulle jag rekommendera Asus ROG Strix XG248Q om du är ute efter en 24″ skärm, medans Asus ROG Strix XG27VQ är ett bra val om du hellre vill ha en 27″ skärm 🙂 Skulle dock rekommendera 24″ skärmen i detta fall då den har 240Hz och det är något din dator bör klara av förutsatt att skärmen är Full-HD. Tråkigt att betala mer för en lägre uppdateringsfrekvens, helst när du har 300Hz på laptopen. Lite trist att gå från 300Hz till 144Hz tänker jag!

   • Tack!

    Jag har spec: Core i7 32GB 1024GB SSD RTX 2070 SUPER 300Hz 17.3″

    så tror jag kör på 24″ då, och hoppas det funkar bättre än för han som köpt på Webhallen ovan.

    mvh pj

    • Jösses, vilken laptop! Lycka till med ditt köp 🙂 Kom ihåg att testa några olika spel för att säkerställa att du inte har samma problem som den andre köparen.

     God fortsättning MVH Markus

     • Tack

      Vad tror du om ASUS 25″ PG259QNR IPS 360 Hz Nvidia Reflex, har ni testat?
      Är ju lite mer kostsam dock…. men funkar det till min Lap?

      mvh pj

     • Det beror lite på vad du spelar. Definitivt en grym skärm! Kolla upp vad för fps du har i spelen just nu, du bör komma upp i minst 340 fps för att köpa den skärmen.

Kommentarer är stängda.