Bästa gamingskärmen [2023] Stort test av 6 olika skärmar

En bra gamingskärm kommer troligen vara med dig längre än själva datorn som driver den, Men vad ska man tänka på innan man köper en gamingskärm? I denna guide går vi igenom just det, samt berättar om vilken vi anser är den bästa gamingskärmen på marknaden är inom en rad olika kategorier så som bästa 144 hz skärmen, bästa billiga gamingskärmen samt även vilken det absoluta toppvalet inom kategorin gaming skärmar är.

Bästa gamingskärmen 2023

gamingskärm

Bästa billiga gamingskärmen med 144 Hz

AOC G24/G27 90VXA

Priser för AOC G24″
Priser för AOC G27″

AOC G2490VXA är i kategorin bra, billig gamingskärm ett av de allra bästa valen på marknaden. Den erbjuder både hög prestanda och god bildkvalitet till ett väldigt bra pris. Skärmen går att hitta i både 24” och 27” skärmstorlekar och de stödjer båda AMD Freesync.

AOC G24 använder sig av en VA-panel med upplösningen 1920 x 1080. De senaste generationerna av VA-Paneler är ett bra val för billiga gamingskärmar då de erbjuder god färgåtergivning och låga responstider. Upplösningen 1920 x 1080 är Full-HD, vilket på 24” skärmen översätts till 91ppi (pixels per inch) och på modellen med 27” 81 ppi. Av denna anledningen så rekommenderar vi att om ni ska köpa denna gaming skärm, väljer den modell som har en skärmstorlek på 24”, AOCG24 då denna har skarpare bildkvalité än sin storebror.

Fördelen med en gamingskärm som har Full-HD upplösning gentemot de skärmar som har en högre upplösning är att det krävs mindre av grafikkortet. Detta innebär att gamingsetups som har grafikkort i lite lägre prisklasser ändå klarar av att pusha 144hz. Skärmen är free-sync certifierad vilket betyder att den är anpassad för AMD-grafikkort. I våran setup använder vi oss dock av G-sync och vi fick även det att fungera utan problem med denna skärm. Denna gamingskärm är dessutom enkel att väggmontera då den har inbyggt VESA-stöd.

Bästa gamingskärmen [2023] Stort test av 6 olika skärmar 1
Specifikationer
Uppdateringsfrekvens 144hz
Responstid 1ms
Upplösning Full-HD
Skärmstorlek 24" och 27"
Skärmteknologi FreeSync Premium

Prisvärd gamingskärm med 240 Hz uppdateringsfrekvens

AOC C27G2ZU

Priser för AOC C27G2ZU

En 27” gamingskärm med hela 240 Hz, till detta pris? Dessutom är den kurvad. Wow! Här har AOC verkligen lyckats med en av de bästa gamingskärmarna under 2023.

AOC C27G2ZU är en gaming skärm för dig som är ute efter maximal prestanda. Genom att använda sig av en VA-panel har de lyckats skapa en gamingskärm med 240 Hz uppdateringsfrekvens och en responstid på endast 0.5 millisekunder. Detta är oerhört imponerande. Det enda denna skärm faller kort på är egentligen att upplösningen endast är 1920 x 1080, alltså Full-HD. Detta är inte optimalt på en 27” skärm, men den erbjuder ändå en fullgod bildkvalitet, och till detta pris är det svårt att kräva mer.

Att skärmen är kurvad ser vi som ytterligare en fördel. Det må inte vara därför du köper denna skärmen, då de fördelar som det bringar med inte är jättestora på en skärm som inte är ultra-wide, men de finns där. Det erbjuder en mer immersiv upplevelse och gör så att ditt periferiseende blir mer aktivt, vilket ger dig möjligheten att se vad som händer på en större del av skärmen samtidigt. All-in-all leder detta till att  AOC C27G2ZU är ett starkt val för bästa gamingskärmen på marknaden just nu.

billig 240 hz gaming skärm
Specifikationer
Uppdateringsfrekvens 240hz
Responstid 0.5ms
Upplösning Full-HD
Skärmstorlek 27"
Skärmteknologi FreeSync Premium

En av de allra bästa gamingskärmarna med 240 Hz

Acer Predator XB3

Priser för Acer Predator XB3

Acer Predator XB3 är en gamingskärm för riktigt seriösa gamers, med en uppdateringsfrekvens på hela 240 Hz. Dessutom har den en responstid på endast 0.1 millisekunder!

XB3 kommer från Acers predator-serie och känns verkligen som en maxad gamingskärm. Utöver 240Hz uppdateringsfrekvens så har den en responstid som är allra lägst i klassen. Den har som alla andra gamingskärmar i denna prisklassen såklart Nvidia G-sync men även för dig med AMD grafikkort kommer den fungera bra då den stödjer även det.

Bildkvalitén är on point då den har HDR-certifiering. PCmag hyller den på grund av sin höga bildkvalité men nämner att de gärna hade sett fler portar. Den har displayport, HDMI 2.0 samt två stycken USB 3.0. Vi hade gärna sett USB-passthrough och USB-c, men samtidigt tycker vi att det är viktigare att hålla ett lågt pris än att maxa skärmen med portar som de flesta gamers ändå inte använder.

Bästa gamingskärmen [2023] Stort test av 6 olika skärmar 2
Specifikationer
Uppdateringsfrekvens 240Hz
Responstid 0.1ms
Upplösning Full-HD
Skärmstorlek 27"
Skärmteknologi Nvidia G-sync

Bästa billiga ultrawide gamingskärmen

AOC Gaming CUG2X 34"

Priser för AOC Gaming CUG2X 34″

AOC CU34G2X är en ruskigt bra gaming monitor som erbjuder en upplevelse utöver det vanliga till ett pris som knappt går att förstå sig på. För dig som är intresserad av gaming på en ultrawide monitor men inte är sugen att lägga tiotusen på en gaming skärm så är detta ett riktigt kap.

Att spela på en ultrawide monitor är en upplevelse utöver det vanliga. Du erbjuds en mer immersiv upplevelse och du tas verkligen in i hela upplevelsen på ett nytt sätt. Fler och fler spel stödjer dessutom idag 2023 ultrawide gaming. Men även på de spel som inte stödjer, så erbjuds man att spela spelet med blackbars. Det blir då som att spela på en vanlig gaming monitor.

Upplösningen på denna gaming skärm är 3440 x 1440. Den har en välvd VA-panel med god bildkvalitet. Somliga ultrawide gaming skärmar har en lägre upplösning med 2560 x 1080 vilket är en kompromiss. Detta anser vi vara en den perfekta kompromissen mellan kvalitet och prestanda. Visst, det finns ultrawide gamingskärmar med än högre uppdateringsfrekvens och med fler pixlar, men då krävs det en riktigt bra gamingdator för att driva det. 2023 klarar de flesta datorer av att driva denna gamingskärm, men det är ändå något vi rekommenderar att du kollar upp innan – för att säkerställa dig om att spelupplevelsen blir så bra som möjligt.

Bästa gamingskärmen [2023] Stort test av 6 olika skärmar 3
Specifikationer
Uppdateringsfrekvens 144hz
Responstid 1ms
Upplösning 3440 x 1440
Skärmstorlek 34" ultrawide
Skärmteknologi FreeSync

32" stor gamingskärm

ASUS ROG STRIX XG32VQR

Priser för ASUS ROG STRIX XG32VQR

ASUS ROG STRIX XG32VQR är ett bra val för dig som är intresserad av en riktigt stor gamingskärm. Skärmstorleken är hela 32”, och den är dessutom kurvad. Fördelen med kurvade gaming skärmar syns tydligast när man börjar gå över 30” eller när skärmen är ultrawide, så på denna riktigt stora gamingskärm så uppskattas det faktiskt riktigt mycket.

ASUS ROG STRIX XG32VQR är HDR-kompatibel vilket ger en riktigt grym och detaljrik spelupplevelse. Upplösningen är 2560 x 1440 vilket gör detaljerna knivskarpa vare sig du sitter nära eller långt bort ifrån monitorn.

Denna gamingskärm har en uppdateringsfrekvens på 144 Hz, och egentligen vill man inte gå högre på en skärm som är av denna storleken och som har så pass hög upplösning. För att använda denna gamingskärm effektivt behöver du ha en ganska bra gamingsetup, vi rekommenderar att du som lägst använder dig av ett GTX 1070 eller motsvarande grafikkort för att utnyttja denna gamingskärmen till sin fulla potential.

Denna enorma skärm tar såklart mycket plats på tangentbordet, därför är det ett plus att den kommer med VESA-stöd för enkel väggmontering

Stor curved gaming skärm
Specifikationer
Uppdateringsfrekvens 144hz
Responstid 4ms
Upplösning 2560 x 1440 WQHD
Skärmstorlek 32"
Skärmteknologi FreeSync Premium

49" ultrawide monster till gamingskärm

ASUS ROG STRIX G49VQ

Priser för ASUS ROG STRIX G49VQ

ASUS ROG STRIX G49VQ är en gamingskärm som erbjuder mer än någon annan skärm, den är nästan absurd. Storleken är hela 49” så det är som en mindre tv. Ni behöver dock inte oroa er, den tar inte lika stor plats som en TV. Detta är på grund av att det är en ultrawide gaming skärm som har en annan aspect-ratio än traditionella gaming skärmar. Aspect ration berättar hur bred den är jämfört med hur hög den är, och denna skärmen har en aspect ratio på 32:9. Jämför detta med “vanliga” gamingskärmar som har en aspect ratio på 16:9 så kanske ni förstår hur galen denna skärmen faktiskt är.

Skärmstorleken på 49”, i kombination med aspect-ration som är 32:9 innebär att den erbjuder lika mycket skärmyta som två stycken 27” skärmar bredvid varandra – utan någon kant i mitten. Detta ger en galet bra upplevelse i de spel som erbjuder ultra-wide support. Även för dig som är produktivitetsfreak som gillar att multitaska så är denna skärmen något utöver det vanliga. Den har dessutom ett tvåskärmsläge där du kan dela upp skärmen i två stycken olika bilder. Med hjälp av detta kan du till exempel spela ett spel i fullskärmsläge, som att du hade spelat det på en 27” gamingskärm, samt surfa på internet på din “andra” 27” skärm. Häftigt!

Asus ROG Strix G49VQ erbjuder en uppdateringsfrekvens på 144hz och en skärmupplösning på något speciella 3840 x 1080. För dig som är ute efter en upplevelse utöver det vanliga är detta en av de allra bästa gamingskärmarna 2023.

ultrawide gaming skärm
Specifikationer
Uppdateringsfrekvens 144hz
Responstid 1ms
Upplösning 3840 x 1080
Skärmstorlek 49" ultrawide
Skärmteknologi FreeSync Premium

Köpguide för gamingskärmar

En bra gamingskärm kommer troligen vara med dig längre än själva datorn som driver den Det är av denna anledning mycket viktigt att du förstår innebörden av alla olika termer när du handlar gamingskärm. I denna guide går vi igenom dessa termer, och berättar vad som är viktigt och vad man bör tänka på om man funderar på att köpa en gamingskärm.

✅ Vilken är den bästa gamingskärmen?

Det beror på vad du är ute efter. I våran guide kan du läsa om de allra bästa gamingskärmarna 2023 i olika kategorier. Vi listar billiga gaming skärmar med 144h Hz, men även skärmar med högre uppdateringsfrekvenser. Vi hoppas att du kan hitta den bästa gamingskärmen för just dina behov med hjälp av oss på Esportlandet!

Uppdateringsfrekvens

Detta är det allra viktigaste konceptet för dig som är intresserad av en ny gamingskärm. En vanlig PC-monitor brukar ha 60 Hz uppdateringsfrekvens medans gamingskärmar brukar börja på 144 Hz och gå ända upp till 300 Hz. Du kan läsa mer om vilken uppdateringsfrekvens som passar just dig i våran artikel där vi går igenom de tre vanligaste uppdateringsfrekvenserna, 60Hz, 144Hz och 240Hz.

Responstid

Responstiden säger hur lång tid det tar för skärmen att byta en individuell pixel från svart till vit. Den varierar vanligtvis mellan 1 och 5 millisekunder. En högre responstid kan leda till att skärmen uppfattas som oskarp när du spelar spel eller kollar på film. Detta koncept; som på engelska är känt som motion blur, märks tydligast vid snabba rörelser. Vid gaming vill man helst att skärmen har en responstid under 2 millisekunder för att detta ska minimeras.

Skärmteknologier – TN vs IPS vs VA

Det finns tre huvudsakliga skärmteknologier som används i dagens bildskärmar. TN (Twisted Nematic), VA (Vertical Alignment) och IPS (In-Plane Switching). Alla dessa har olika fördelar och nackdelar gentemot varandra.

TN

Gaming skärmar med TN-paneler har sämre färgåtergivning än de paneler som använder sig av IPS- eller VA-teknologi, man kan säga att färgerna är aningen matta och mindre mättade. De har även sämre betraktningsvinklar än de andra teknologierna, vilket gör att du aldrig hittar kurvade skärmar med TN-panel. Trots dessa tillkortakommanden så är TN den teknologi som är absolut vanligast för gamingskärmar. Detta är för att TN-skärmar karaktäriseras av hög uppdateringsfrekvens och låg responstid. TN är dessutom den teknologi som är enklast att producera vilket leder till lägre priser.

 

IPS

IPS-skärmar har den absoluta bästa färgåtergivningen av dessa tre teknologier. Den har även bäst betraktningsvinklar vilket gör att den passar bra till välvda skärmar. Traditionellt sett har skärmar med IPS-teknik inte gått att hitta med en uppdateringsfrekvens över 75 Hz, och en responstid under 4 millisekunder. Under de senaste åren har det dock dykt upp IPS-skärmar för gaming, som har uppdateringsfrekvenser över 200 Hz och responstider på endast 1 millisekund. IPS är vanligast inom premiumsegmentet för gaming skärmar. En IPS-panel som hittas i en lägre prisklass har antagligen en ganska låg uppdateringsfrekvens. Detta leder i sin tur till att den skärmen är ett dåligt val för gaming, och snarare är anpassad för till exempel video- och bildredigering.

VA

VA är en skärmteknologi som kan ses som ett mellanting mellan IPS och TN. De fungerar bra till både spel och film. Färgåtergivningen är sämre än en IPS-skärm, men bättre än en TN-skärm. De kan ha hög uppdateringsfrekvens utan att priset sticker iväg vilket de hade gjort på en IPS-skärm. VA-paneler kan ses som ett prisvärt all-around val för dig som letar gamingskärm.

 

Upplösning och skärmstorlek

De vanligaste storlekarna på gamingskärmar med en aspect-ratio på 16:9 är 24” och 27”. Vilken storlek du ska köpa handlar främst om hur djupt ditt skrivbord är samt hur långt du sitter från skärmen. Om du är intresserad av att köpa en 27” skärm, så bör du sitta minst 60 cm från skärmen, annars kommer du ha svårt att hänga med i allt som händer.

En 24” skärm fungerar bra med upplösningen 1920 × 1080 (Full HD), och även med 2560 × 1440 (QHD). En 27” skärm bör däremot ha QHD-upplösning eller högre för att bibehålla god bildkvalitet. En högre upplösning kräver bättre hårdvara, och den absolut viktigaste komponenten är grafikkortet. Om du för närvarande har problem med låg frame rate när du spelar så bör du inte skaffa en gaming skärm som har högre upplösning än den du har i dagsläget. I detta fall bör du även uppgradera ditt grafikkort.

Båda dessa skärmstorlekar erbjuds även med 4k-upplösning (3840 × 2160). 4k är lite av en gimmick. De två största problemen är dels att att du behöver en väldigt kraftig dator för att driva en 4k skärm utan att tappa frame rates. Det andra problemet är att skillnaden mellan upplevd bildkvalitet mellan en 4k-skärm och en QHD-skärm, på en skärm som är under 40” är oerhört liten, knappt märkbar. För att skillnaden ska bli tydlig så bör skärmen vara större än gamingskärmar traditionellt är. Ett annat problem är att det för närvarande finns ytterst få spel som stödjer 4k upplösning.

PPI

Pixels per inch, PPI är ett viktigt begrepp som inte är särskilt omtalat och något vi absolut tycker att du bör du bör hålla reda på vid köp av gaming skärm. Det talar helt enkelt om hur tätt pixlarna är packade. En 24” skärm med full HD upplösning (1920 × 1080) har en PPI på 92, under det vill man helst inte gå. En 27” skärm med samma upplösning har en PPI på endast 81, vilket ger en bild som är tämligen grynig om man jämför med en 24” skärm som har samma upplösning. Undantaget för denna regel är om du sitter väldigt långt från skärmen. En TV som är 55” stor och spelar upp en full HD film har en PPI på endast 40, vilket är acceptabelt just för att man vanligtvis sitter relativt långt bort från en TV-skärm. En 27” skärm som har QHD upplösning (2560 × 1440) har en PPI på 108, detta gör att du kan förstora innehållet på skärmen ganska mycket innan du tappar bildkvalitet, åtminstone om man jämför med en skärm med 92 PPI.

Det vi vill att du tar med dig från detta stycke, är att du bör kontrollera pixeltätheten noggrant innan du köper en datorskärm. Detta gäller främst vid köp av större skärmar i lägre prisklasser, då bildkvalitén generellt sett är var de största besparingsåtgärderna görs. Här kan du räkna ut hur hög PPI olika skärmar har baserat på vilken skärmstorlek och upplösning de har.

HDR

HDR, high dynamic range – är en teknologi som gör att skärmen når högre nivåer av realism och djup. De ljusa områdena blir ljusare och de mörka, blir än mörkare. Detta ökar i sin tur kontrasten, och det är just därför som? spel och videoklipp blir mer realistiska. De visuella förbättringarna som HDR ger är subjektiva – vissa kan inte tänka sig att gå tillbaka till SDR medan andra knappt ser skillnaden eller helt enkelt inte bryr sig. En bildskärm med HDR är inte speciellt mycket dyrare än en skärm med SDR, så om det är något som erbjuds bör du definitivt tacka ja.

HDR är kompatibelt med alla versioner av DisplayPort, samt HDMI 2.0. Du måste även ha ett grafikkort som stödjer HDR för att dra nytta av detta. Gällande konsoler så stödjer alla versioner av både Xbox One och Playstation 4 dessutom HDR.

FreeSync eller G-Sync?

Nvidia och AMD har olika lösningar för att lösa problemet med screen tearing. Båda använder sig av adaptiv uppdateringsfrekvens, men vilken lösning är egentligen bäst? Svaret är att de båda fungerar ungefär likvärdigt, det du behöver tänka på är att du matchar ihop rätt hårdvara med rätt skärm. Läs mer i våran artikel där vi tar upp skillnaden mellan AMD:s FreeSync och Nvidias G-sync.

Vad är grejen med välvda, eller kurvade gamingskärmar?

Curved gamingskärmar kan vid första anblick ses som en gimmick, åtminstone om man jämför de med traditionella platta skärmar. Men trots den kritik som välvda skärmar fått ta emot så erbjuder de en rad olika fördelar. En skärm som sveper sig runt ditt synfält gör att du inte behöver röra lika mycket på huvudet för att se hela skärmen, de gör även att du kan snappa upp saker i hörnet av skärmen med hjälp av periferiseendet. De skapar dessutom en mer immersiv upplevelse. Detta må låta som säljsnack, och till viss del så är det faktiskt så. Dessa fördelar märks förvisso redan när skärmen är 27”, men det är väldigt marginellt. Välvda skärmar gör sig bäst vid skärmar som har en högre aspect-ratio (bildförhållande), så kallade ultra-wide skärmar.

Ultra-wide skärmar behöver i princip vara välvda för att de ska fungera bra, då de är så pass breda att avståndet till de yttersta delarna av skärmen annars hade varit så mycket högre än avståndet till mitten av skärmen. Att skärmen är välvd gör att dessa två blir i det närmaste identiska med varandra. Att köpa en ultra-wide skärm som inte är välvd må vara billigare, men det är ändå något vi starkt avråder från just på grund av detta problem.

DisplayPort, DVI och HDMI – Tabell med skillnader och kompabiliteter

De två vanligaste anslutningsteknikerna för bildskärmar är HDMI och DisplayPort, även DVI-D förekommer – främst i billigare bildskärmar. Det finns två olika typer av både HDMI och DisplayPort och vi kommer lista skillnaderna i tabellen nedan.

Anslutning Bandbredd Upplösning Uppdateringsfrekvens HDR-support Freesync G-Sync Ljud
DVI-D 7.92 Gbit/s 2560 × 1600 60 Hz vid 2560 × 1600
120 Hz vid 1920 × 1200
144 Hz vid 1920 × 1080
Nej Ja Ja Nej
HDMI 1.4 10.2 Gbit/s 3860 × 2160 30 Hz vid 3860 × 2160
120 Hz vid 1920 × 1080
Nej Nej Nej Ja
HDMI 2.0 18 Gbit/s 3860 × 2160 60 Hz vid 3860 × 2160
240 Hz vid 1920 × 1080
Ja Ja Nej Ja
Displayport 1.2 17.28 Gbit/s 3860 × 2160 60 Hz vid 3860 × 2160
240 Hz vid 1920 × 1080
Nej Ja Ja Ja
Displayport 1.4 32.4 Gbit/s 7680 × 4320 60 Hz vid 7680 × 4320
120 Hz vid 3860 × 2160
240 Hz vid 1920 × 1080
Ja Ja Ja Ja

 

Om du har möjlighet att använda DisplayPort 1.4 – gör det. Det som gör hela saken lite klurigare är att HDMI 2.0 är bättre än DisplayPort 1.2, då den stödjer HDR och en aningen högre bandbredd. Skillnaden i bandbredd är dock minimal, så om den skärm du använder dig av inte har HDR så är HDMI 2.0 och DisplayPort 1.2 i det närmaste identiska med varandra. För att ta reda på vilken av dessa teknologier du bör använda så råder vi dig att kontrollera vad ditt grafikkort stödjer genom att gå in på tillverkarens hemsida.

Gamingskärm med Inbyggda högtalare

Om du köper en skärm med inbyggda högtalare så bör du inte räkna med något toppenljud. De fungerar utmärkt till att lyssna på radio, spela webbläsar-spel eller titta på YouTube-klipp med. Om du däremot tänkt använda din skärm till att titta på film eller är intresserad av att spela spel med bättre inlevelse, så bör du antingen investera i bra gaming hörlurar eller ett par externa högtalare. Ska du använda de inbyggda högtalarna i din gaming skärm, så bör du vara medveten om på att endast Displayport och HDMI kan överföra ljud.

✅ Vilken är den billigaste gamingskärmen med 144 Hz?

AOC 24G2U är den allra billigaste gaming skärmen med hög uppdateringsfrekvens. Den finns i både 24″ och 27″ varianter. Läs mer om den i vårat stora test av de bästa gamingskärmarna.