Dota 2 betting guide

Miljontals människor världen över spelar Dota 2. Faktum är att det är et av de mest populära MOBA-spelen som finns ute på marknaden. Trots att den har funnits sedan flera år tillbaka fortsätter den öka i popularitet. Flera användare världen runt spelar Dota 2 dagligen. För den som inte är så insatt i vad spelet går ut på och är nyfiken på att lära sig mer om det kan du läsa vår guide.

Bästa spelsidorna för Dota 2 betting

Vad är Dota 2?

Defense of the Ancients 2, eller kort och gott bara Dota 2, är ett av de datorspel som såg till att riktigt stora pengar började hitta till e-sporten. Bakom spelet ligger Valve och varje år arrangerar de “The International” som snabbt blev en av de största tävlingarna – särskilt inom Dota 2 betting. År 2013 vann det svenska laget Alliance och de fem spelarna fick dela på en prissumma på 9 miljoner kronor.

År 2016 hade Dota 2 vuxit mer än någon kunde förvänta, detta året vann Wings Gaming och då hade prissumman nästan tiodubblats. Den totala prispotten för The International 2019, som är den största turneringen i Dota 2 låg på hela 34  miljoner dollar!

Dota 2 är ett strategidatorspel som har en hög dos av fantasy och action. Spelets utvecklare är Valve Corporation och spelet kom ut som en uppföljare till Warcraft III: The Frozen Throne-kartan Defense of the Ancients. Det kommer ständigt ut nya spelbara karaktärer uppdateringar för spelet, vilket gör att Dota 2 länge varit en av de mest populära esporttitlarna för betting.

Titeln Dota 2

Själva titeln på Dota 2 annonserades ut den 13de oktober 2010 men spelet släpptes inte förrän den 9 juli 2013. Dota 2 kommer dessutom bli tillgängligt för OSX/Linux den 18 juli 2021. Därmed har den redan varit tillgänglig för gratis beta-testande hos intresserade spelare. Dota 2 står står för Defense of the Ancients 2.

Dota 2 är ett MOBA-spel (Multiplayer Online Battle Arena), som i sin tur är en undergenre till RTS (realtidstrategi). Föregångaren DotA var faktiskt en modifierad karta i spelet Warcraft III, ett mycket välkänt RTS-spel från Blizzard. Valve tog tillfället i akt att kontakta den anonyma utvecklaren bakom DotA, kallad “IceFrog”, och under hans vägledning tog ett helt team med skickliga utvecklare fram Dota 2. Spelet använder ett isometriskt perspektiv där man ser allt som händer ovanifrån, men även lite från sidan. Både miljöer och objekt ger en bättre 3D-känsla, trots att du även får en mycket bra strategisk överblick.

Hur spelar man Dota 2?

I Dota 2 är det två lag som möter varandra, kallade Radiant och Dire. I varje lag ingår fem spelare som styr varsin hjälte. Hjälten kan gå upp i nivåer och lära sig nya färdigheter, ungefär på samma sätt som i rollspel. Dessutom går det att köpa utrustning och föremål till sin hjälte som ger olika fördelar. Utöver hjältarna så finns även datorkontrollerade krigare och försvarstorn. De styrs automatiskt och attackerar när någon i motståndarlaget kommer nära. De är inte alls lika starka som spelarnas hjältar, men fyller ändå en mycket viktig funktion.

Målet när man spelar Dota 2 är att förstöra det andra lagets “Ancient” som bäst beskrivs som lagets huvudbas eller högkvarter. Laget som lyckas med den bedriften vinner kartan. När allt försvar är intakt i början av en match och hjältarna fortfarande är på låg nivå, så handlar mycket om att göra sin hjälte starkare, förstöra försvarstorn och på andra sätt skaffa sig fördelar ute på spelplanen. Spelet öppnas upp allt mer i och med att hjältarna blir starkare och till sist kommer de fem hjältarna i något av lagen vara starka nog att avgöra. Det kan hända att de lyckas döda en eller flera av motståndarlagets hjältar vid rätt tillfälle och eftersom det tar tid innan en hjälte kommer tillbaka kan det ge en lucka att förstöra deras Ancient och vinna den aktuella kartan.

När du spelar använder du dig av en karaktär som blir din hjälte under spelets gång. Med hjältekaraktären behöver du kämpa mot fiender, spela i lag och ta över så stor andel av kartan som möjligt. Du kan enkelt komma igång med Dota 2 genom att skapa dig ett konto på den officiella hemsidan.

Hur du följer dota 2

Dota 2 spelas vanligtvis BO3 (Best of 3). Det betyder att ett lag måste vinna 2 kartor för att ta hem matchen. Stora finaler spelas ofta BO5 och då måste 3 kartor vinnas för att vinna hela matchen. Olika turneringar har olika regler, men det är vanligt med ett “double-elimination”-format där ett lag som förlorar får en ny chans i en så kallad losers bracket. Systemet gör att lag som förlorar tidigt ändå har en chans att ta sig hela vägen till final.

Nyckeln till att njuta av Dota 2 som e-sport är att skaffa sig erfarenhet och lära sig mer om spelet. Det är gratis så vem som helst kan själv spela Dota 2 på amatörnivå. När du följer proffsmatcher handlar mycket om att ha bra kommentatorer. Med fem spelare i varje lag och totalt tio hjältar som hela tiden gör saker i realtid blir det annars svårt att hänga med i svängarna. Kommentatorerna kommer se till att tittarna inte missar viktiga ögonblick som en stor strid mellan hjältar. De kommer också diskutera olika strategiska val eller om någon spelare råkar göra ett avgörande misstag.

Spelalternativ och bettingtips för Dota 2

Nu när du har lärt dig om grunderna för spelet så kanske du även är intresserad av att läga bets på Dota 2 hos en spelsida? Det finns så pass många olika spelalternativ att vi omöjligen kan gå igenom dem alla, men här beskriver vi ett par olika och går igenom vad de innebär.

Moneyline

Det här handlar kort och gott om vilket lag som vinner matchen. Som alla andra titlar du kan ägna dig åt inom esport betting så kan man såklart spela på matchvinnare inom Dota 2. Utöver matchvinnare så kan man även betta på vilket lag som vinner individuella kartor. Här kan man dessutom ofta spela med handicap, dvs att man ger det ena laget en liten fördel. Du kan även spela på att ett lag vinner minst en karta, eller exakt hur många kartor ett lag kommer vinna

Turneringsvinnare

Detta är alltid en väldigt öppen speltyp. Att veta vilket lag som kommer vinna en Dota 2 turnering är aldrig lätt då det finns flera olika toppkandidater. Att betta på sin favorit kan såklart ge total glädje när de väl vinner – men att spela en liten slant på en underdog kan ge oanade konsekvenser och stora vinster.

Antal dödade

Inom dota 2 betting är det populärt att betta på hur många som kommer dö totalt under en match. Detta kan ge spänning även i matcher där ena laget är totalt överlägset det andra, då man trots allt redan vet vem som kommer vinna, kan heja på att det andra laget inte blir totalt överkört.

Vad kännetecknar de bästa dota 2 betting sidorna?

Först behöver du försäkra dig om att bettingsidan som erbjuder spel på Dota 2 är seriös och har en svensk licens.  Du kan läsa igenom recensioner och omdömen för spelsidan har fått för att säkerställa dig om att inga andra Dota 2 spelare haft problem med den. Nedan listar vi ett par viktiga punkter som vi rekommenderar att du funderar över när du letar den bästa Dota 2 betting sidan.

Bonusar och erbjudanden till Dota 2

Innan du börjar spela på Dota 2 så ska du såklart bestämma dig för vilka spelsidor du är intresserade av. Då kan det vara bra att säkerställa att spelsidan erbjuder bonusar och erbjudanden som är giltiga för just Dota 2. Detta ger dig ökadee chanser för vinst i längden. Detta säkerställer dessutom att spelsidan du använder dig av – utöver att bara erbjuda betting på Dota 2, faktiskt bryr sig om sina kunder.

Betalningsalternativ

Vidare är betalningsalternativ något att kolla på. De sidor som erbjuder olika varianter för betalningsmetoder är ofta effektiva och flexibla. Som kund är det viktigt att känna sig säker och trygg under spelandet. Det finns många olika insättningsmetoder för Dota 2 men de vi rekommenderar starkast är just Swish och Trustly. Dessa godkänns med Bank-ID vilket är en säker metod som gör att du som spelare kan känna dig trygg och säker. Bankkort fungerar fort – men det kan ibland ingå avgifter som aldrig är särskilt kul att betala.

Spelalternativ för mer än bara Dota 2

Ytterligare något som är bra att tänka på är om sidan erbjuder betting på andra esports än just Dota 2, till exempel CS:GO betting. Det kan alltid vara kul att testa nya spel och prova sina chanser därför rekommenderar vi alltid att man hittar ett spelbolag som erbjuder spel på många olika esporttitlar. Även betting på den nya esporttiteln Valorant är något som blivit väldigt populärt under det senaste året – så stirra dig inte helt blint på Dota 2 betting.

Säkerhet

För säkerhetens skull behöver en bra plattform använda sig av en SSL-kryptering som skyddar spelarnas data, samt bankinformation från bedragare. Alla spelbolag med Dota 2 betting som har en svensk licens har en SSL-kryptering, vilket signaleras av nyckellåset högst upp i adressfältet.

Odds på dina Dota 2 matcher

Här på Esportlandet får du hjälp med att hitta de högsta oddsen på Dota 2 och många andra spel så som League of Legends betting. Genom att jämföra olika spelsidor får du en bra indikation på var du ska lägga dina odds. Det kan vara bra att skriva ned vilka sidor som erbjuder unika odds för att jämföra de högsta oddsen mot varandra vilket i längden kommer hjälpa dig att bli en vinnande spelare.

TidTurneringLag & odds
22:00Dota 2BTS Pro Series
1.73
Ravens
2
Wolf Team
Spela
 • Spela hos Pinnacle
 • Spela hos Pixel.bet
 • Spela hos Betway
 • Spela hos Mr Green
01:00Dota 2BTS Pro Series
1.83
The Cut
1.83
Team DogChamp
Spela
 • Spela hos Pinnacle
 • Spela hos Pixel.bet
 • Spela hos Betway
 • Spela hos Mr Green
22:00
Dota 2
BTS Pro Series
1.73
Ravens
2
Wolf Team
01:00
Dota 2
BTS Pro Series
1.83
The Cut
1.83
Team DogChamp

Riskfyllda odds

Däremot är det bra att vara medveten om att unika odds oftast är mer riskfyllda. Etablerade bettingsidor som erbjuder Dota 2 erbjuder vanligen mer stabila odds som känns säkrare att använda.

För den våghalsige kan det vara kul att testa något nytt, men då är också risken att du förlorar stort. Kolla vilka Dota 2 lag som oftast vinner sina matcher och lägg dina spel på de du tror har högst chans att vinna matchen. Men jämför först oddsen så att de är på din sida.

Livebetting inom Dota 2

Livebetting är extra spännande just på Dota 2 då det är ett spel där det händer väldigt mycket. Matcher kan vändas på en sekund och detta kan ge snabba oddsförändringar. Du som är insatt i betting på Dota 2 har goda chanser att vinna stora pengar mot spelbolagen vid just livebetting då deras algoritmer inte alltid uppdaterar oddsen nog fort för att reflektera hur matchen spelas och vilket lag som är favorit till att vinna. Vid livebetting inom Dota 2 har du dessutom möjligheter att streama matchen vilket ger ett extra element av spänning och säkerställer maximal valuta för din investerade tid.

Bästa spelbolagen för livebetting på Dota 2

Betways logga för esport betting
Toppval för livebetting på Dota 2
 • Högst odds inom livebets på Dota 2
 • Täcker alla turneringar
Pixel.bet spelbolag med esport lila logga
Flest live spelmöjligheter på Dota 2
 • Livestreamar Dota 2
 • Flest unika spelmöjligheter
Mr Green logga grön
Stort utbud av livebetting
 • Välkomstbonusen fungerar på livebets
 • Snabba uppdateringar av liveodds

Dota 2 turneringar

Det arrangeras årligen turneringar för Dota 2. Bland annat The International som anordnas av speltillverkaren Valve. Den första turneringen arrangerades i Tyskland 2011 och sedan dess har den återkommit varje år. Själva turneringen består av 18 lag där 12 lag bjuds in direkt av Valve. För att andra lag ska kunna vara med behöver de kvalificiera in sig genom en regional turnering.

De allra största turneringarna som The International är bara för inbjudna lag. De allra bästa och högst rankade lagen får givetvis en inbjudan, sedan hålls också kvalificeringsturneringar i olika geografiska regioner, till exempel Europa, Nordamerika och Kina.

Det finns alltså mängder med olika turneringar som erbjuder spelare chanser att vinna. Dessa turneringar erbjuder i sin tur möjligheten för vadslagning. Vissa matcher går att följa live där du kan betta i realtid.

Lagen inom Dota 2

Turneringarna består av 18 olika lag. Via Dota Pro Circuit bjuds 12 av dessa lag in direkt. För att de övriga 6 lagen ska kunna ha en chans att spela i turneringar behöver de vinna regionala turneringar i sina respektive länder. Länder som är med och spelar är exempelvis Nord- och Sydamerika, Kina, Europa, Sydasien m.fl.

Dota 2 i Sverige

Dota 2 är även framgångsrikt och populärt som spel i Sverige. Det skulle till exempel bli en gigantisk e-sportfest i Stockholm under 2020 i samband med det kända mästerskapet The International. Dessvärre blev arrangemanget inställt på grund av den rådande pandemin.

Med det sagt kommer turneringen tacksamt nog att äga rum i augusti 2021 i Stockholm som planerat. Själva prissumman ligger på otroliga 40 miljoner dollar, vilket motsvarar runt 336 miljoner svenska kronor.

Turneringar i Sverige

Prognosen är alltså god för Dota 2-turneringar i Sverige. Troligtvis kommer chanser för vadslagning under turneringar att öka ännu mer efter pandemin. Valve har själva skrivit att de kontinuerligt utvärderar den aktuella situationen men att de har en vision om att turneringen ska kunna genomföras under så säkra förhållanden som möjligt. Därmed har vi alla något att se fram emot under sommaren.