Bästa gaming tangentborden [2023] Vi testar mekaniska tangentbord

Är du intresserad av gaming har du säkert läst om mekaniska tangentbord. Det finns hundratals olika mekaniska gaming tangentbord på marknaden & att välja rätt är inte helt lätt. Denna guide är utformad för att hjälpa dig att hitta det bästa gaming tangentbordet för just dina ändamål.

Bästa gaming tangentborden 2023

Mekaniskt tangentbord med bakgrundsbelysning i mörkt rum

Bäst i test

Varmilo VA69

Priser för Varmilo VA69

Vi öppnar med testvinnaren på en gång! Varmilo VA69 är ett snyggt designat gaming tangentbord som sticker ut från mängden. Där de flesta tangentbordet har ett svart chassi så har Varmilo istället valt en design med vita och röda tangenter på en svart bottenplatta.

Varmilo VA69 är ett TKL (tenkeyless) gaming tangentbord med ”formfaktor 65%”. Detta innebär att de saknar numpad och vissa andra knappar som Home och End. Knapparna F1 till F12 hittar du istället på de vanliga sifferknapparna. Resultatet är en kompakt design som med sina totalt 69 knappar tar väldigt liten plats på din arbetsyta, men som levererar 100% gamingkänsla.

Detta tangentbord går att köpa med flera olika mekaniska Cherry MX-switchar. Varmilo VA69 finns med röda, bruna, vita, blåa eller tysta röda brytare. Det är ett tangentbord som andas kvalitet och är härligt att använda. Den kompakta layouten kan först kännas konstig om man är van vid ett fullstort tangentbord, men det går snabbt att vänja sig. Och ärligt talat kan det kännas skönt att slippa alla knappar som man sällan använder ändå. Knapparna har bakgrundsbelysning som de allra flesta tangentbord har idag. De vita och röda knapparna gör att vi upplever att vi får bra överblick snabbt, oavsett hur ljust eller mörkt det är i rummet. Känslan här är att det är ett tangentbord för entusiaster, men det fungerar lika bra för nybörjare som söker ett riktigt bra mekaniskt tangentbord för gaming.

Vi testar versionen med röda Cherry MX-brytare, kanske det mest populära valet hos gamers idag. De kräver minst kraft att trycka ned och har en aktiveringspunkt på 2 mm. Det innebär att du bara behöver trycka ned tangenten till hälften för att få effekt. Och detta är ett tangentbord som är till för att användas, brytarna skall hålla över 100 miljoner klick – det blir ganska många matcher det! Varmilo VA69 är ett säkert val för alla som har fokus på gaming och vill ha ett riktigt bra mekaniskt tangentbord när de lirar. Därför anser vi att detta är det absolut bästa gaming tangentbordet som går att köpa just nu.

Bästa gaming tangentborden [2023] Vi testar mekaniska tangentbord 1
Specifikationer
RGN-belysning Ja
Antal knappar 69st
Vikt 750 gram
Brytare Chery MX

Styrkor

 • Andas kvalitet
 • Speciellt framtagen för gamers
 • Finns med fyra olika brytare från Cherry MX
 • Kommer även i tyst variant

Svenskt gaming tangentbord

Xtrfy K4

Priser för Xtrfy K4

Svenska företaget Xtrfy har här tagit fram ett tangentbord med allt du behöver hos ett tangentbord, det passar lika bra för gaming som för daglig användning. Xtrfy K4 hittas måda som TKL tangengentbord och full-size mekaniskt tangentbord. Båda varianterna har röda Kalih-brytare som har en livslängd på 70 miljoner knapptryckningar.

Xtrfy K4 är ett mekaniskt gaming tangentbord som vi så ofta är vana att se dem, svart chassi med RGB-belysning. Här sitter skönheten inte bara i tangentbordet i allmänhet, utan även i de små detaljerna. Flätad kabel på två meter, Kalih-switchar samt ett förstärkt chassi och kretskort som ger tangentbordet en härlig känsla av stabilitet och kvalitet. Brytarna från Kalih skiljer sig inte nämnvärt från deras motsvarighet hos Cherry, utan de har samma specifikationer och samma suveräna känsla när man spelar. RGB-belysningen går att anpassa på olika sätt, med sex zoner och flera olika effekter på bakgrunden och vid tryck på tangenterna.

Xtrfy K4 har också något som kallas ”full N-key rollover”. Det betyder att tangentbordet kan registrera knapptryckningar från alla tangentbordets knappar samtidigt. Detta är en fördel hos mekaniska tangentbord vid gaming, eftersom du kan trycka ned många knappar samtidigt och aldrig missa en effekt. Särskilt bra när man spelar något med många kombon, eller när det går extra snabbt. ”Vanliga” tangentbord kan ofta inte registrera fler än 2-3 tangenter samtidigt.

Xtrfy K4 RGB är ett bra val för dig som vill ha ett mekaniskt gaming tangentbord med hög kvalitet, som aldrig sviker mitt i en viktig match, och som har alla de snygga effekter på belysningen som höjer upplevelsen vid gaming! Finns även i TKL-version till ett lägre pris. Helt klart en stark kandidat för “bästa mekaniska gaming tangentbord 2023”.

Bästa gaming tangentborden [2023] Vi testar mekaniska tangentbord 2
Specifikationer
RGB belysning Ja
Antal knappar 88 / 105
Vikt 1050 gram / 1250 gram
Brytare Kailh Red

Styrkor

 • Oerhört prisvärt gaming tangentbord
 • Finns som både TKL och fullstor
 • Kompakt och tung

Från välkända Razer

Razer Blackwidow Elite

Priser för Razer Blackwidow Elite

Razer har länge varit ett företag som levererar gamingprodukter av hög kvalitet, och BlackWidow Elite är inget undantag. Precis som deras gamingmöss och andra produkter från Razer är detta ett verktyg som skall hjälpa gamers att nå sin fulla potential med en stor dos attityd. Razers produkter är ju sällan utformade för att smälta in i omgivningen, utan står för en viss kaxighet.

Det exemplar av BlackWidow Elite som vi testar kommer med gröna switchar. Men vänta nu – gröna? Japp, detta är Razers egna brytare! Desa brytare är snarlika Cherry MX röda, men kräver något hårdare tryck för att aktiveras, skillnaden är dock mycket liten. Ljudet när vi testar är ett sjyst ”klick-klick” som kanske kan kännas som lite tydligare än röda brytare, men inte så det stör. Razer lovar att varje knapp på tangentbordet pallar med upp till 80 miljoner tryckningar. Känslan i varje knapptryckning är bra, här har Razer lyckats bra med att ta fram egna brytare.

Razer BlackWidow Elite är ett snyggt designat tangentbord som kan anpassas efter dig på ett smart sätt. Varje knapp går att programmera om, vilket ger dig bra möjligheter att skapa dina egna makron, ändra på belysningen och göra det perfekt för just ditt spelande. Mjukvaran Razer Synapse är uppskattad av de flesta användare och vi tycker att det fungerar riktigt bra. Här kan du justera allt efter dina egna önskemål på ett smidigt vis.

Razer bjussar också på ett handledsstöd, en hörlursutgång och ett praktiskt USB-uttag. BlackWidow Elite är ett mekaniskt tangentbord byggd för gaming i första, andra och tredje hand. Snyggt, stabilt och garanterat att ge dig rätt stöd under långa timmar av gaming. Ett av de allra bästa mekaniska gaming tangentborden under 2023!

Bästa gaming tangentborden [2023] Vi testar mekaniska tangentbord 3
Specifikationer
RGB belysning Ja
Antal knappar 100st
Vikt 860 gram
Brytare Razers egenutvecklade

Styrkor

 • Oerhört prisvärt gaming tangentbord
 • Finns som både TKL och fullstor
 • Kompakt och tung

Världens snabbaste gamingtangentbord

Corsair K68

Priser för Corsair K68

Corsair har gjort en spännande resa in i gamingvärlden. De har länge tillverkat datorkomponenter som PSU/nätaggregat, RAM-minnen och datorlådor med hög kvalitet. Det är inte förrän de senaste 5-6 åren som de gjort en större satsning på gamingprodukter – men vilken satsning sen! Corsairs prylar håller lika bra kvalitet som de allra mest etablerade konkurrenterna.

Corsair K68 är ett gaming tangentbord som går att hitta i två olika prisklasser. Dels för under tusenlappen, och då med röd bakgrundsbelysningen. Om du är villig att öppna plånboken lite bredare så går även K68 att hitta med komplett RGB-belysning. Med fullstora K68 har Corsair också satsat på mekaniska Cherry MX red-switchar.

Det som verkligen gör att K68 står ut från mängden jämfört med andra mekaniska tangentbord är hållbarheten. Då menar vi inte antalet miljoner knapptryckningar, utan något mer vardagsnära. Corsair Gaming K68 är nämligen damm- och spillsäkert! IP32-märkningen betyder att tangentbordet tål spill utan problem. Nej, det är inte rekommenderat att sätta sig och gamea i duschen eller badet, men råkar du välta ut ett vattenglas över K68 så är det tvärlugnt!

Även hos Corsair har man tagit fram en programvara för justering och anpassningar av tangentbordet. Corsair kallar sin mjukvara iCue, Corsair Utility Engine. Med hjälp av detta kan du programmera makron och ställa in belysningen efter eget önskemål. Hos K68 hittar vi även multimediaknappar som gör det extra smidigt att t.ex. höja och sänka volymen, byta låt och liknande.

Sammantaget är Corsair Gaming K68 ett stabilt och bra val av gaming tangentbord, absolut ett av de bästa mekaniska tangentborden som går att köpa just nu. Röda MX Cherry-switchar, röd belysning, enkel och smidig programvara. Härlig känsla att använda, och byggd för att fungera i alla situationer.

Bästa gaming tangentborden [2023] Vi testar mekaniska tangentbord 4
Specifikationer
RGB belysning Ja
Antal knappar 104 st
Vikt 1120 gram
Brytare Cherry MX

Styrkor

 • Löstagbart handledsstöd
 • Vattentåligt med IP32 certifiering

Bästa billiga gaming tangentbordet

Deltaco GAM-075

Priser för Deltacho GAM-075

Om vi säger ”Deltaco”, vad tänker du då? Många skulle nog svara ”billigare tillbehör som kablar och liknande, typ?”. Ja, Deltaco har produkter för det mesta. En snabb koll på deras sajt gör gällande att de säljer allt från antenner och belysning, väskor och verktyg till kablar och adaptrar. Men – de har även en serie gamingprylar. Och här hittar vi en riktig liten pärla i GAM-075! Ett litet mekaniskt TKL gaming tangentbord med bara de nödvändigaste knapparna. Det är 60% storlek jämfört med ett fullstort 100%-tangentbord, så många knappar som F-knapparna är bortskalade. Det har 62 tangenter och en mängd olika lägen för RGB-belysningen.

Exakt vilka brytare GAM-075 har är inte helt lätt att få koll på, Deltaco anger ”röda”. Det är inte Cherry MX som är tillverkaren, men det funkar finfint ändå. Samma specifikationer som Cherrys MX red, och i princip samma känsla. Kanske inte lika många garanterade miljoner knapptryckningar, Deltaco anger 50 miljoner, men det är helt okej för det här priset.

Någon hos Deltaco har haft koll på läget, för detta blir en liten mini-favorit i vårt test. Okej, känslan är inte lika perfekt i byggkvaliteten som de dyrare märkena, men här är ett tangentbord till under halva priset jämfört med många konkurrenter. Det kunde ha varit lite längre kabel (1,5 meter kabel med USB-anslutning), men annars fungerar detta mekaniska tangentbord alldeles utmärkt till den gaming vi testade det med. Som vardagstangentbord är det inte heller uselt, när man vant sig vid att inte ha precis alla knappar tillgängliga utan får använda lite små knep för att kompensera.

Kör du gaming på en tajtare budget? Vill du byta upp dig till ett mekaniskt tangentbord utan att lägga ut alldeles för mycket pengar? Då är Deltaco GAM-075 ett av de allra bästa mekaniska tangentbordet för just dig.

Bästa gaming tangentborden [2023] Vi testar mekaniska tangentbord 5
Specifikationer
RGB belysning Ja
Antal knappar 62 st
Vikt 700 gram
Brytare Röda

Styrkor

 • Kompakt gaming tangentbord
 • Billigast i testet

Bästa trådlösa mekaniska gaming tangentbordet

Logitech G613

Priser för Logitech G613

Full kontroll, full prestanda, full frihet. Där har du Logitech G613 i ett nötskal. Vi letade länge efter ”det bästa av två världar”. Något som fungerar bra till vardags, går att flytta runt, och ändå fungerar bra till seriös gaming. Ett riktigt bra trådlöst mekaniskt gaming tangentbord, finns det ens? Japp, detta var perfekt!

Logitech G613 är mycket bekvämt att använda. Det exemplar vi testat använder sig av Romer-G Tactile-brytare och det är en bra kombination. Som mekaniskt tangentbord är det precis det vi vill ha, bra känsla i knapparna, snabb respons och en känsla av att kunna gamea länge utan att bli trött. Multimediaknapparna är praktiska och sitter på rätt ställe, vilket känns extra bra när man flyttar runt lite – som man kanske vill göra med ett trådlöst tangentbord.

Erfarenheten av trådlösa tangentbord och gaming ihop är kanske inte den allra bästa. Rädslan att batterierna ska ta slut mitt i en match eller att det ska vara någon fördröjning, den är som bortblåst nu. Logitech lovar upp till 18 månaders batteritid. Det är ju ett och halvt år! Finemang, och uppkopplingen? Nej då, inga problem. Inga fördröjningar eller liknande märks av. Vikten är inte heller så pjåkig, 1140 gram utan batterier är helt okej, särskilt då det är ett fullstort gaming tangentbord med Logitechs programmerbara G-knappar.

För dig som är intresserad av en fullständigt trådlös setup så har vi även ett stort test av trådlösa gaming headset.

Bästa gaming tangentborden [2023] Vi testar mekaniska tangentbord 6
Specifikationer
RGB belysning Ja
Antal knappar 108 st
Vikt 1140 gram
Brytare Logitechs egenbyggda röda switches

Styrkor

 • Bästa trådlösa tangentbordet för gaming
 • Kvalitet från Logitech

✅ Vad är ett mekaniskt tangentbord?

Först tar vi och går igenom några saker för nybörjarna. Vad är ett mekaniskt tangentbord? För att förstå det, skall vi titta på vad ett mekaniskt tangentbord inte är. De flesta ”vanliga” tangentbord har mjukt gummi under tangenterna, så kallade membranbrytare. Det gör att du ofta behöver trycka hårdare för att något ska hända. Känslan är sämre och du blir lättare trött i händer och armar om du använder tangentbordet längre stunder. Ett mekaniskt tangentbord har inte gummi under tangenterna, utan använder fjädrar som ger ett tydligare motstånd. Du får ett klarare ”klick” och du behöver inte trycka ned tangenten hela vägen i botten för att få effekt.

❓ Vad är ett TKL gaming tangentbord?

TKL Står för ten key less. Det betyder att de har tagit bort numpad (0-9), samt övriga knappar på den sidan av tangentbordet. Detta är något som många gamers inte använder och de uppskattar extra utrymme på skrivbordet som kan användas för hastiga musrörelser.

❓ Varför är mekaniska tangentbord bäst för gaming?

Precis som du får fördelar vid gaming om du använder rätt typ av gamingmus med ett visst DPI eller en bra gaming skärm med hög uppdateringsfrekvens, så är ditt tangentbord ett lika viktigt verktyg för att kunna vinna – oavsett vilket spel det gäller. Skillnaden med ett mekaniskt tangentbord är att där får du snabbare reaktionstider, bättre känsla och håller armar och händer fräscha längre. Den enda nackdelen som kan finnas är att ett mekaniskt tangentbord kan låta lite mer, men det är ingen stor skillnad.

✅ Vilket är det bästa mekaniska gaming tangentbordet?

I vårat test av mekaniska tangentbord har vi testat de 7 mest populära gaming tangentborden på marknaden. Det absolut bästa gaming tangentbordet som vi testat heter VA69 och kommer från en ny tillverkare av tangentbord som heter Varmilo. Varmilo VA69 är ett riktigt bra mekaniskt tangentbord som går att hitta med 5 olika brytare från Cherry MX.

? Finns det tysta mekaniska tangentbord?

Ja och nej. Det finns mekaniska tangentbord som klassas, – och marknadsförs som tysta. Dessa är mycket tystare än klassiska mekaniska tangentbord men riktigt helt tysta blir det inte.

❓ Vad är egentligen grejen med brytare, eller switches?

En switch, eller brytare, är den del som sitter under själva knappen du sitter på. En liten plastbit med en fjäder – men som kan kännas olika. De absolut mest populära switcharna heter ”Cherry MX”, och följs av en färg. Cherry MX red, Cherry MX brown, Cherry MX blue och så vidare. De är byggda för att ge olika motstånd och kännas olika. Somliga är mer populära än andra för gaming. Vissa låter mer, andra är mer tysta. Oavsett vilken switch du väljer, är ett mekaniskt tangentbord helt rätt om du är seriös med din gaming.