Bästa gaming datorn [2022]

Senast uppdaterad: 2022-02-03 kl 13:52

Bästa gaming datorerna [2022] 1

En bra speldator är såklart är inte bara det allra viktigaste i din gaming setup. Man kan säga att det ÄR din setup! Om du har planerat på att köpa en ny gaming dator så har du hittat helt rätt. 

I denna guide för gaming datorer har vi tagit fram de bästa och mest prisvärda speldatorerna inom alla olika prisklasser. Vi uppdaterar ständigt listan för att du ska kunna hitta de bästa erbjudanden på speldatorer. Allra längst ner på sidan hittar du en lång lista på de datorer som en gång varit med i testet men av någon anledning tagits bort – bara för att du ska se hur pass mycket energi vi faktiskt lagt ner på denna köpguide. 

Navigering test speldatorer

🔎 Dessa gaming datorer kan du läsa mer om i vårat test

Bästa gaming datorerna med grafikkort från Nvidia 3000-serien

Lenovo Legion T5 26IOb6

Billigaste gaming datorn med Nvidia 3000 grafikkort

HP OMEN 25L Desktop PC GT11-0118no - Stationär Gamingdator

Den billigaste speldatorn med Nvidia 300 grafik är detta högpresterande paket från HP:s pavillion-serie. Denna är utrustad med den turboladdade GTX 3060 ti varianten. Detta må vara en av de billigaste grafikkorten i denna serien, men den presterar ändå högt.

Utöver det kommer den såklart utrustad med 16 GB ramminne och en snabb SSD hårdisk med 1 TB lagringsutrymme som det ryms många trippel-A titlar på. Processorn är en 5700G från AMDs senaste Ryzen lineup och den levererar en riktigt hög prestanda som ni kan se i benchmarksiffrorna.

För dig som vill ha en bra gaming dator som klarar av nästan alla moderna spel på krävande grafikinställningar så är detta ett gott val.

Specfikationer

Grafikkort: Nvidia GeForce GTX 3060 ti
Processor: AMD Ryzen 7 5700G
Kärnor/Hastighet: 6 / 2.6 GHz
Ramminne: 16 GB / 3200 MHz
Hårddisk: 1 TB SSD 

 • Snabb Ryzen processor från AMD
 • Senaste generationens Nvidia 3060 Ti grafik
 • Billigaste gamingdatorn med RTX 3000 kort

Grafisk prestanda: 19871
Processorkraft: 24726

Asus ROG STRIX G15CK

Bäst i test gaming dator med RTX 3070 och Ryzen 5 CPU

Bästa gaming datorerna [2022] 3

Detta är helt klart en av de allra snabbaste gamingdatorerna vi testat. Den är utrustad med en av Nvidias senaste grafikkort, nämligen GTX 3070. Om du vill få detta grafikkort att börja svettas så kommer du få kämpa ordentligt.  

Oavsett vad för spel du är intresserad av så kommer denna speldator klara av dem på höga grafikinställningar och med bra fps.

Vi har även testat gaming hörlurar, i denna artikeln kan du läsa om 8 stycken olika hörlurar som hjälper dig att göra gamingsetupen komplett. 

Specifikationer

Grafikkort: Nvidia GeForce GTX 3070
Processor: AMD Ryzen 5 5600X
Kärnor/Hastighet: 8 / 4.9 GHz
Ramminne: 16 GB / 3200 MHz
Hårddisk: 512 GB SSD + 1 TB HDD

 • Prisvärd och högpresterande speldator
 • Senaste generationens Nvidia grafikkort
 • Stor SSD

Grafisk prestanda: 21802
Processorkraft: 17283

Bästa billiga gaming datorerna ( under 10.000 kronor)

Lenovo IdeaCentre G5

Prissänkt speldator från Lenovo

LENOVO IdeaCentre G5 (90N9002LMW) - Stationär Gamingdator med GTX 1660 Super

Här snackar vi billig gamingdator! Detta är den mest prisvärda stationära gaming datorn som går att hitta på marknaden, men den klarar ändå av att prestera. Grafikkortet är ett Nvidia Geforce GTX 1650 Super kort som presterar förvånansvärt bra. Den klarar av i stort sett alla spel som finns om du bara är OK med att sänka grafikinställningarna en del.

Var denna billiga gamingdator verkligen skiner, det är processorn. Den har ett AMD-chip med den allra senaste arkitekturen och det gör verkligen att datorn upplevs som ursnabb. Som ni ser på benchmarksen så slår den högt över sin vikt när det gäller processorkraft. En riktigt prisvärd speldator som just nu dessutom är kraftigt prissänkt.

Specifikationer

Grafikkort: GeForce GTX 1650 Super
Processor: Ryzen 5 3600
Kärnor/Hastighet: 6 / 3.6 GHz
Ramminne: 16 GB – 3200 MHz
Hårddisk: 500 GB PCI Express SSD

 • Prisvärd speldator med Ryzen processor
 • Snabbt grafikkort från Nvidias super-serie
 • Just nu prissänkt med 1500kr

Grafisk prestanda: 10103      
Processorkraft: 17850

Relaterade artiklar

✅ Detta bör du tänka på vid köp av stationär gaming dator

 • De viktigaste delarna i en bra gaming dator är grafikkortet och processorn. Dels är det dessa som har störst påverkan på hur snabb speldatorn är och hur bra de kan prestera, men de är även dessa två delar som är allra dyrast att uppgradera. 
 • Ram-minne och hårddisk är två andra delar som påverkar prestandan i din gaming dator. Dessa två komponenterär mycket billigare att uppgradera än de vi nämnde tidigare, och om du väljer att uppgradera de kan du dessutom behålla de befintliga komponenterna snarare än att byta ut dem. Vid uppgradering av grafikkort och processor måste de istället bytas ut.
 • Lockas inte av ett skinande chassi. Det allra viktigaste i ett datorchassi är att den ger ett bra luftflöde så att datorn hålls så sval som möjligt. Köp inte en speldator bara för att chassit ser häftigt ut!
 • Tänk framåt! Om du köper en lite dyrare och bättre gaming dator så kommer den antagligen även räcka ett par år längre. Det kan därför vara billigare i längden att köpa en speldator som klassas som mer framtidssäkrad.

Bästa gamingdatorerna 2022

 • Shark Gaming Max Bite Brutality
 • HP Pavillion TG01
 • Asus ROG Strix G15CK
 • Lenovo IdeaCentre T540
 • Medion X10 gaming
 • Lenovo Legion T5

💸 Bästa billiga speldatorn för under 10000kr

 • Lenovo Ideacentre T540 bästa billiga speldatorn för entry level gamers – Utrustad med Nvidia Geforce GTX 1650 4GB och AMD Ryzen 5 processor
 • Medion ERAZER Surgeon P10 – Billig gaming dator för under 10000kr med RTX 2060 och intel i5
 • Lenovo IdeaCentre G5  – Speldator för under 10000kr utrustad med 16 GB ramminne och Geforce GTX 1650 från Nvidia
 • Acer Predator Orion 3000L – Bästa speldatorn för under 10000kr – Kommer med GeForce 2060 grafikkort och bra komponenter

Fördelen med stationär gaming dator

En stationär gaming dator ger mycket mer prestanda per krona än en bärbar variant. En bärbar dator kostar ganska mycket, helst om du vill spela spel på lite högre grafikinställningar. Fördelen med en stationär gaming pc är att du alltid får mer prestanda än i en bärbar gaming laptop för samma pris. 

Vad spelar du?

Innan du funderar på hur bra speldator du behöver köpa så kan det vara värt att fundera vad du faktiskt spelar. Om du främst spelar minecraft och indiespel så kanske det viktigaste med din gaming dator inte är att den är utrustad med ett Nvidia GeForce 2070ti grafikkort? Om du däremot vill spela de senaste AAA-spelen och häftigaste VR titlarna så bör du nog kolla på gaming datorer i den övre prisklassen. 

❓ Vilken är den bästa stationära gaming datorn 2022?

Den bästa speldator vi gått igenom här är HP OMEN 30L. Det är en ruskigt snabb speldator som är utrustad med de allra bästa komponenterna så som Nvidia GeForce RTX 2080 Ti och en 10 kärning processor från AMD. Det finns såklart än bättre speldatorer än så, men om man ska köpa en sådan så kanske det är mest värt att välja ut de datorkomponenterna själv.

Uppgradera speldatorn eller köpa ny?

Att uppgradera sin befintliga speldator är något som kan vara värt att kolla på. Då kan du behålla många av dina befintliga komponenter och bara lägga fokus på de som sackar efter. Att köpa ett nytt nytaggregat är inte precis något som hjälper prestandan särskilt mycket, att då lägga pengarna på ett bra grafikkort kanske är mer lockande. Här är det viktigt att se till att det inte blir någon flaskhals. Att försöka bygga en bra speldator på dåliga komponenter är slöseri på pengar.

Var har ni fått informationen om hur snabba datorerna är?

All data om hur snabba datorerna är kommer från CPUBenchmark och Videocardbenchmark. Datan de samlar in kommer från riktiga användare som använder deras programvara, och den ändras dagligen baserat på de senaste testerna.

Tidigare test av billiga gaming datorer som inte längre är aktuella

Lenovo IdeaCentre T540 med ultrasnabb Ryzen 5 processor

Absolut billigaste speldatorn

Bästa gaming datorerna [2022] 4

 Gällande ramminne så har den tyvärr endast 8GB, vilket gör att den lider när det gäller att hantera flera processer samtidigt. Det märks sällan av om du bara spelar som vanligt, men om du ska tabba ut och in och hålla igång många olika program samtidigt så fallererar det fort. Det som är fint med denna speldator är att ramminnet går att uppgradera ända upp till 32 GB!

Specifikationer

Grafikkort: Nvidia Geforce GTX 1650 4 GB
Processor: AMD Ryzen 5 3600G
Kärnor/Hastighet: 6 / 3.6 GHz
Ramminne: 8 GB – 2933 MHz
Hårddisk: 512 GB SSD

 • Allra billigaste speldatorn
 • Amd Ryzen 5 Processor
 • Wifi & Bluetooth

Grafikkort: Nvidia GeForce GTX 1650 4 GB
Processor: AMD Ryzen 5 3600G
Kärnor/Hastighet: 6 / 3.6 GHz 
Ramminne: 8 GB – 2666 MHz
Hårddisk: 512GB SSD

Grafisk prestanda: 7749        Processorkraft: 17862

Shark Gaming Max Bite Brutality

Billig speldator med GTX 1660 grafikkort från Nvidia

Bästa gaming datorerna [2022] 5

De allra mest prisvärda gaming datorn som vi inkluderat i vårat test säljs av Shark Gaming av Lenovo och säljs i sitt grundutförande för 8799 kronor, vilket är ett riktigt bra pris för det man får. Fördelen med datorer från Shark Gaming är att de är lätta att konfigurera själv, vilket gör att man kan uppdatera ramminnet från 8 GB till 16 GB. Detta rekommenderar vi starkt då det gör datorn mycket trevligare att använda rakt igenom.

Grafikkortet är från Nvidias Super serie, närmare bestämt GTX 1660. Det är ett budgetvänligt men trots det kraftfullt grafikkortet som klarar av att spela de flesta moderna spel. 

Denna dator klarar av att driva de flesta spelen på en bekväm framerate förutsatt att du använder dig av medium eller låga grafikinställningar, beroende på hur krävande spelet är. Ett bra val för dig som är ute efter en billig gaming dator med god prestanda. 

Specifikationer

Grafikkort: Nvidia Geforce GTX 1660
Processor: Intel Core i5-10400F
Kärnor/Hastighet: 6 / 2.9 GHz
Ramminne: 16 GB – 3200 MHz
Hårddisk: 500 GB NVMe SSD

 • Skräddarsydd speldator via SharkGaming
 • Prisvärd och fokuserad på gaming
 • Byt ut komponenter helt efter önskemål

Grafisk prestanda: 12681
Processorkraft: 12476

*priset är med ramminne uppdaterat från 8 GB till 16 GB, vilket rekommenderas

Medion X10 värsting dator

Välutrustad och prisvärd gaming dator

Medion ERAZER ENGINEER X10 (MD34953)

Våran favorit i mellanprisklassen kommer även den från Medion. Uppenbarligen gör de riktigt bra och prisvärda gaming datorer! Denna speldator är utrustad med ett 2070 SUPER grafikkort som presterar när det gäller.

Utöver det har den 16 GB ramminne och en stor SSD hårddisk på 512 GB. Som om det inte vore nog har den dessutom en mekanisk hårddisk på 1 TB. Processorn skulle vi klassa som helt OK. Absolut inte dålig, men heller inte bäst. En AMD processor vore helt klart roligare men denna klarar ändå av relativt hög belastning.

Du kommer få leta länge efter ett spel som denna dator inte klarar av. Visst – om du vill köra ultrainställningar eller lira med 300 fps så får du nog gå upp en prisklass eller två, men annars kommer denna dator klara av det mesta du utmanar den med.

Specifikationer

Grafikkort: Nvidia GeForce RTX 2070 SUPER
Processor: Intel i5-10400
Kärnor/Hastighet: 6 / 2.9 GHz 
Ramminne: 16 GB – 3200 MHz
Hårddisk: 512 GB SSD + 1 TB mekanisk 

 • Mycket lagring
 • Bäst i klass grafikkort
 • RGB belysning 

Grafisk prestanda: 18115    Processorkraft: 12562

Lenovo Legion T5

Snabb speldator från Lenovo - RTX 2060 grafikkort från Nvidia

Bästa gaming datorerna [2022] 6

Den första  datorn i prisklassen över 10.000kr kommer från Lenovo och är utrustad med ett riktigt vasst grafikkort från Nvidia, RTX  2060. De övriga komponenterna är även dem väl utvalda och kommer inte göra dig besviken.  

Denna speldator är väl balanserad och har inga direkta svaga punkter eller flaskhalsar. Den kommer klara i stort sett alla spel som finns på marknaden idag. Somliga spel klarar den på hög grafik och somliga spel på medium. Inom denna prisklass är det en mycket bra gaming dator som dessutom är billig!

Specifikationer

Grafikkort: Nvidia GeForce RTX 2060 6 GB
Processor: Amd Ryzen 5 3600
Kärnor/Hastighet: 6 / 3.6 GHz 
Ramminne: 16 GB – 3200 MHz
Hårddisk: 512 GB PCI express SSD

 • Lenovo Vantage
 • Snabbt 2060 grafikkort
 • AMD Ryzen processor 

Grafisk prestanda: 13844     Processorkraft: 17869

Lenovo Legion T530 Tower RTX 2060

Bra erbjudande på gamingdator

LENOVO Legion T530 Tower (90L300QHMW) - Stationär Gamingdator

Lenovo är ett väl etablerat varumärke inom gamingvärlden. Deras gaming dator  hittas i alla olika prisklasser, och denna towerdator hittas just nu till ett riktigt bra erbjudande hos MediaMarkt. För just under 10.000 kronor får du en speldator utrustad med ett Nvidia 2060 SUPER grafikkort, 16 GB ramminne, en snabb SSD-hårddisk och en intel i5 processor.

Sett till priset så är detta en väldigt bra gamingdator som kommer klara de flesta av dagens moderna spel.

Specifikationer

Grafikkort: Nvidia Geforce RTX 2060 
Processor: Intel i5-10400F
Kärnor/Hastighet: 6 / 2.9 GHz
Ramminne: 16 GB – 2666 Mhz
Hårddisk: 512 GB SSD med PCI Express

 • Bra kylning och fläktsystem
 • Inbyggt WiFi
 • GTX 2060 grafikkort från Nvidia

Grafisk prestanda: 13867
Processorkraft: 12628

Acer Nitro N50-610 (DG.E22EQ.00D

Billig gaming dator med 1660 SUPER grafikkort

Acer Nitro N50-610 (DG.E1ZEQ.007)

Den allra billigaste gaming datorn i vårat test kommer från Acer och säljs av Netonnet till det låga priset 8490kr. Den är utrustad med ett snabbt Nvidia GTX 1650 grafikkort från deras SUPER-serie. Det må inte vara det absolut snabbaste grafikkortet som går att hitta i en speldator, men den kommer hantera i princip alla spel du utmanar den med, dock inte på de högre grafikinställningarna.

För dig som är ute efter en billig entry-level gamingdator till ett pris under 10.000kr har hittat precis rätt! Den visar helt ok siffror när den testas både på grafik och processorkraft

Specifikationer

Grafikkort: Nvidia Geforce GTX 1650 SUPER
Processor: Intel Core i5-10400F
Kärnor/Hastighet: 6 / 2.9 GHz
Ramminne: 16 GB – 2666 MHz
Hårddisk: 512 GB SSD

 • Bra speldator från välkända Acer
 • Mest prisvärda gamingdatorn
 • Utrustad med 16 GB ram & snabbt grafikkort

Grafisk prestanda: 9828    Processorkraft: 12630

Lenovo IdeaCentre G5 14MB05

Bästa gaming datorerna [2022] 6

kr 10 990

Grafikkort: Nvidia GeForce RTX 2060 6 GB
Processor: Intel Core i5-10400F
Kärnor/Hastighet: 6 / 2.9 GHz
Ramminne: 16 GB – 2933 MHz
Hårddisk: 512 GB PCI Express SSD 

Grafik Processor
17872
13881
Data från CPUbenchmark och Videocardbenchmark

ASUS ROG STRIX G15DH

Asus svart gamingdator med rgb

kr 12 990

Grafikkort: Nvidia GeForce GTX 1660 Ti 6 GB
Processor: AMD Ryzen 7 3700X
Kärnor/Hastighet: 8 / 3.9 GHz
Ramminne: 16 GB / 3200 MHz
Hårddisk: 512 GB SSD + 1 TB mekanisk

Grafik Processor
12198
22823
Data från CPUbenchmark och Videocardbenchmark

LENOVO Legion T530 Tower

En av de bästa billiga gamingdatorerna

Bästa gaming datorerna [2022] 8

Lenovo Legion är en uppsättning bra stationära gaming datorer för de som älskar gaming och esport.  

Grafikkortet i denna speldator har nyligen uppdateras från Nvidias Geforce GTX 1660 till GTX 2060 modellen, som bjuder på både högre clockspeed och 50% snabbare minne. Det är tydligt när vi jämför den grafiska prestandan mellan denna och de andra två billigare speldatorerna att denna dator slår högt.

Lenovo Legion G5 har såklart 16 GB ramminne vilket nästan är ett måste i en modern speldator. Den har även en stor SSD hårddisk som säkerställer att hastigheterna laddtiderna när man startar upp spel och använder sig av operativsystemet är låga.bi

Specifikationer

Grafikkort: Nvidia Geforce RTX 2060 SUPER
Processor: Intel Core i5-9400F
Kärnor/Hastighet: 6 / 2.9 GHz
Ramminne: 16 GB – 2933 MHz
Hårddisk: 512 GB 

 • Grafikkort från 2000-serien
 • Snabb SSD-hårddisk
 • Passa på under januarirean

Grafisk prestanda: 16420     Processorkraft: 9789

HP OMEN Obelisk 875

Gaming dator med galet snabb processor och grafikkort från AMD

speldator med rgb

Detta är en ruskigt intressant dator som tyvärr faller kort på en endaste punkt. Det är dock enkelt åtgärdat! HP OMEN Obelisk 875 kommer med både grafikkort och processor från AMD, som båda levererar maximal prestanda till denna prisnivån. Med denna stationära gaming dator kan du spela de flesta spel med höga grafikinställningar.

Var denna dator faller kort är på RAM-minnet. Hur märks detta då? Ja, den är sämre på multitasking. När du spelar ett spel lär det inte märkas, problemet blir när du ska tabba ut och göra annat, där lär denna datorn upplevas somn lite segare än andra speldatorer i denna prisklass. Det är enkelt att uppdatera ramminnet men det är inte något som är absolut nödvändigt för att använda datorn. Om några år däremot, då får du vara beredd att du kanske måste uppgradera ram-minnet till 16 GB eller mer.

Specifikationer

Grafikkort: Radeon RX 5700
Processor: AMD Ryzen 5 3600
Kärnor/Hastighet: 6 / 3.6 GHz 
Ramminne: 8 GB
Hårddisk: 256 GB SSD

 • Snabbt grafikkort
 • Prisvärd

Grafisk prestanda: 14455     Processorkraft: 17853

ASUS GL10DH-NR037T

rgb gaming pc
kr 6990

Grafikkort: Nvidia GeForce GTX 1650 4 GB
Processor: AMD Ryzen 5 3400G
Kärnor/Hastighet: 4 / 3.7 GHz 
Ramminne: 8 GB – 2666 MHz
Hårddisk: 256 GB SSD

Grafik Processor
7853
9420
Data från CPUbenchmark och Videocardbenchmark

Medion ERAZER E10

svart speldator
kr 7490

Grafikkort: Nvidia GeForce GTX 1650 4 GB
Processor: AMD Ryzen 5 3500
Kärnor/Hastighet: 6 / 2.9 GHz
Ramminne: 8 GB – 2666 MHz
Hårddisk: 512 GB SSD

Grafik Processor
7853
12773
Data från CPUbenchmark och Videocardbenchmark

Lenovo IdeaCentre G5

snabb gamingdator

kr 7990

Grafikkort: Nvidia Geforce GTX 1650 SUPER
Processor: Intel Core i5-10400
Kärnor/Hastighet: 6 / 2.9 GHz
Ramminne: 16 GB – 2933 MHz
Hårddisk: 512 GB SSD

Grafik Processor
9840
12707
Data från CPUbenchmark och Videocardbenchmark

ASUS GL10DH-NR037T stationär gaming pc

Billig gaming dator som klarar de flesta spel på lite lägre grafik

rgb gaming pc

OBS denna har bytt uts i vårat test mot en mycket kraftfullare speldator med Ryzen 5 processor, Lenovo Ideacentre T540. Vi återkommer med recension av den, men fram tills vidare kan ni läsa mer hos MediaMarkt! Nedan finner ni specifikationerna för den

Detta är den billigaste stationära speldatorn i vårat test. Vid denna prisnivån kanske man inte kan förvänta sig jättemycket, men Asus har ändå lyckats fylla denna gaming dator med prisvärda komponenter som klarar av i stort sett alla spel som du kan tänkas hitta. Nej, du kommer inte ha 300 fps., och nej du kommer inte spela spel med 4k i upplösning. Men du kommer spela! 

Både grafikkort och processor kommer från de senaste generationerna så det är inge utdaterade grejer vi snackar om – snarare entry level komponenter. Nvidia GTX 1650 är ett kapabelt kort och AMD-processorn hänger också med rätt bra. En 256 GB stor SSD-hårddisk säkerställer att laddtiderna är så korta som möjligt.

Det vi egentligen saknar – och som går att uppdatera i efterhand, är mer RAM-minne. OK, idag fungerar 8GB ram relativt okej, men för att sätta det lite i perspektiv så är det vad de allra värsta telefonerna har att lira med. Om några år – när spel blivit än mer krävande än de är idag, så kommer 8 GB inte räcka långt. Fördelen då är att det är enkelt att byta ut RAM-minnena till något lite snabbare och större.

Specifikationer

Grafikkort: Nvidia GeForce GTX 1650 4 GB
Processor: AMD Ryzen 5 3400G
Kärnor/Hastighet: 4 / 3.7 GHz
Ramminne: 8 GB – 2666 MHz
Hårddisk: 256 GB M.2 SSD

 • Asus Aura Sync RGB
 • Kompakt formfaktor
 • Kylsystem med två separata kammare

Grafisk prestanda: 7853        Processorkraft: 9420

ASUS ROG STRIX G15DH

Snygg gaming dator med RGB och 8-kärnig processor

Asus svart gamingdator med rgb

Denna speldator kommer klara av höga grafikinställningar i de mest krävande spelen. En Nvidia GeForce GTX 2060 SUPER säkerställer att fpsen hålls uppe oavsett vad du spelar, och även resten av hårdvaran är noggrannt utvald.

Processorn tillverkas av AMD vilket generellt sett betyder att de är väldigt prisvärda. Det betyer dock inte att de är söliga, vilket är tydligt när man läser siffrorna för den grafiska prestandan. Här levererar den – och lite till! Denna speldator är så pass prisvärd att den kommer räcka många år framöver innan du känner behov av att uppgradera.

På utseendesidan sticker den också ut. Den kommer med RGB som du enkelt kan justera både färg och puls in i Asus programvara, detta gör att den passar perfekt för dig som är ute efter att bygga en riktigt unik gamingsetup.

Specifikationer

Grafikkort: Nvidia GeForce GTX 1660 Ti
Processor: AMD Ryzen 7 3700X
Kärnor/Hastighet: 8 / 3.9 GHz 
Ramminne: 16 GB – 3200 MHz
Hårddisk: 512 GB PCI Express SSD + 1 TB mekanisk

 • ASUS Aura Sync
 • Smart kylsystem
 • AMD processor = kraftpaket

Grafikkort: Nvidia GeForce GTX 2060 SUPER
Processor: AMD Ryzen 7 3800X
Kärnor/Hastighet: 8 / 3.9 GHz
Ramminne: 16 GB / 3200 MHz
Hårddisk: 512 GB SSD

Grafisk prestanda: 12198     Processorkraft: 22823

HP OMEN 30L

Bästa gaming datorn 2022

gaming pc hp omen

HP OMEN 30L är den dyraste speldatorn vi kommer gå igenom här. Ja – du kan gå högre, det kan man alltid. Men är det verkligen värt det? Om du som gamer kännerr att du behöver en speldator med vassare specs än detta, så vill vi gärna att du droppar en kommentar och berättar ändamålet! Inte för att vi hävdar att det inte finns, utan för att vi är genuint nyfikna.

Denna gaming pc kommer med det absolut värsta grafikkort som går att få tag på idag. Även processorn ligger i den absoluta toppen och levererar en oerhörd prestanda. Om du köper en HP Omen 30L kan du vara helt säkert på att du kommer ha en framtidssäkrad top-of-the-line pc som alltid kommer leverera.

Specifikationer

Grafikkort: Nvidia GeForce RTX 2080 Ti
Processor: Intel i9-10900K
Kärnor/Hastighet: 10 / 3.7 GHz
Ramminne: 32 GB / 3200 MHz
Hårddisk: 512 GB SSD

 • Totalt maxad speldator
 • Unikt kylsystem och RGB
 • Omen Command Center

Grafisk prestanda: 21543     Processorkraft: 24180

HP Pavillion Gaming PC TG01

Bra erbjudande på speldator med 1660 SUPER grafikkort

Bästa gaming datorerna [2022] 4

MediaMarkt erbjuder ett riktigt bra erbjudande på denna snabba speldator från HP. Den delar många komponenter med den snäppet dyrare speldatorn från Dutzo som ni kan läsa om nedan. Det som skiljer dem åt är egentligen bara ramminnet som är aningen söligare, samt chassit som kanske inte är lika flashigt.

För dig som är ute efter en billig snabb speldator så är MediaMarkts januarierbjudande på HP Pavillion TG01 riktigt bra!

Specifikationer

Grafikkort: Nvidia Geforce GTX 1660 SUPER
Processor: Intel Core i5-10400F
Kärnor/Hastighet: 6 / 2.9 GHz
Ramminne: 16 GB – 2666 MHz
Hårddisk: 512 GB SSD

 • Bra speldator från välkända HP
 • Prisvärd speldatorn med 16 GB ram & snabbt grafikkort

Grafikkort: Nvidia GeForce GTX 1650 4 GB
Processor: AMD Ryzen 5 3600G
Kärnor/Hastighet: 6 / 3.6 GHz 
Ramminne: 8 GB – 2666 MHz
Hårddisk: 512GB SSD

Grafisk prestanda: 12597     Processorkraft: 12630

Medion ERAZER E10 pc

Prisvärd speldator med snabb processor från AMD

svart speldator

Denna speldator är på vissa punkter en riktigt tungviktare. Trots den smala budgeten har Medion (som ägs av välkända Lenovo) lyckats skapa en riktigt bra speldator med en stor SSD hårddisk och en ruskigt snabb processor. 

Grafikkortet i denna speldator är samma som på våran absolut billigaste variant – och den är helt klart kapabel. Den kommer från den senaste generationen av Nvidias grafikkort men det är en av de lite billigare gamingvarianterna. Även här får du räkna med att du inte kommer kunna spela särskilt många spel på de allra högsta grafikinställningarna, men den kommer definitivt kunna spela de flesta spelen om du tar hänsyn till just detta.

Processorn slår högt över sin prisklass och den har inget problem att ta datorn genom många medelkrävande processer. Om du gör saker på din dator utöver gaming där du behöver mycket processorkraft så kan vi starkt rekommendera denna datorn. Det enda den faller lite kort på är den låga mängden RAM-minne, men även här går det att uppgradera det i framtiden. 

Specifikationer

Grafikkort: Nvidia GeForce GTX 1650 4 GB
Processor: AMD Ryzen 5 3500
Kärnor/Hastighet: 6 / 2.9 GHz
Ramminne: 8 GB – 2666 MHz
Hårddisk: 512 GB SSD

 • Stor och snabb SSD hårddisk
 • Blå LED belysning

Grafisk prestanda: 7853        Processorkraft: 12773

Lenovo IdeaCentre G5 90.N

En av de bästa budget speldatorerna

snabb gamingdator

Lenovo IdeaCentre är en uppsättning bra stationära gaming datorer för de som älskar gaming och esport.  

Grafikkortet har uppdaterats från Nvidias Geforce GTX 1660 till SUPER modellen, som bjuder på både högre clockspeed och 50% snabbare minne. Det är tydligt när vi jämför den grafiska prestandan mellan denna och den allra billigaste speldatorn att de lirar i helt olika klasser..

Lenovo IdeaCentre G5 kommer dessutom med 16 GB ramminne, vilket säkerställer att den kommer vara användbar många år framöver och att du slipper uppdatera just denna komponenten inom den närmaste tiden. Om budgeten finns för det så rekommenderar vi väldigt starkt att man köper en speldator som har minst 16 GB ramminne, vilket denna har.

En stor PCI Express SSD hårddisk som monteras direkt på moderkortet säkerställer att hastigheterna är än snabbare än traditionella SSD-hårddiskar som monteras i externa sockets. Detta bidrar till snabba laddningstider och en bra gamingupplevelse till ett lågt pris.

Specifikationer

Grafikkort: Nvidia Geforce GTX 1660 SUPER
Processor: Intel Core i5-10400F
Kärnor/Hastighet: 6 / 2.9 GHz
Ramminne: 16 GB – 2933 MHz
Hårddisk: 512 GB PCI Express SSD

 • Snyggt chassi
 • Snabb SSD-hårddisk
 • Enkel uppdatering av drivrutiner med Lenovo Vantage

Grafisk prestanda: 12676     Processorkraft: 12610

HP OMEN 25L

Stationär speldator med WiFi, Bluetooth och såklart maffiga specs

svart gaming dator

HP Omen 25L är en fullsmetad gaming PC med komponenter som inte lämnar någon gamer besviken. Med denna speldator kan du maxa de flesta spel spel som finns på marknaden 2022, men även flera år framöver. Detta är en framtidssäker dator som inte behöver uppdateras på många år. Om du är ute efter att spela med en 4k gamingskärm så är detta precis rätt val!

Denna gaming dator kommer med den senaste generationens grafikkort från Nvidia som ger galet hög prestanda. Om du till exempel har en 240 hz skärm så är detta precis rätt val för att kunna pusha fpsen så högt som möjligt.

Chassit är väldigt stilrent och verkligen andas kvalitet. Det ser inte ut som en klassisk gaming dator utan här snackar vi istället elegans. Perfekt för gaminghörnan!

Specifikationer

Grafikkort: Nvidia GeForce RTX 2070 SUPER
Processor: AMD Ryzen 7 3700X
Kärnor/Hastighet: 8 / 3.6 GHz
Ramminne: 16 GB / 3200 MHz
Hårddisk: 512 GB SSD

 • Perfekt för 4K gaming
 • Senaste generationens Nvidia grafikkort
 • Stilrent chassi

Grafisk prestanda: 18125     Processorkraft: 22796

Acer Predator Orion 3000 riktigt bra gaming pc

Bra speldator med väldigt vasst grafikkort

gamingdator billig

OBS denna stationära speldator har bytt uts i vårat test mot en bättre speldator med snabbare processor men samma grafikkort. Modellen heter Lenovo IdeaCentre G5. Vi kommer uppdatera vårat test med den inom en kort framtid, fram tills dess kan ni läsa mer hos NetonNet!

Grafikkort: Nvidia GeForce RTX 2060 6 GB
Processor: Intel Core i5-10400F
Kärnor/Hastighet: 6 / 2.9 GHz
Ramminne: 16 GB – 2933 MHz
Hårddisk: 512 GB PCI Express SSD 

Grafisk prestanda: 14187        Processorkraft: 12630

Acer Predator är en serie gamingtillbehör som är mest kända för sina bra gamingskärmar med aggressiv formfaktor. Acer tillverkar utöver skärmar även bra speldatorer – det är Orion 3000 ett bevis på. 

Styrkan i denna gaming datorn är definitivt grafikkortet som kommer från Nvidias 2000-serie. Prestandan är mycket hög och här ges du god möjlighet att skruva upp inställningarna och njuta av allt som spelet har att erbjuda. 

Denna speldator har även allt annat man kan tänkas behöva. 16 GB ramminne, en stor SSD-hårddisk och en processor som hänger med i svängarna. Detta är dessutom den enda gaming datorn i vårat test som kommer med ett separat ljudkort. Detta gör större skillnad än man kan tro, då det sällan läggs något krut på de ljudkort som är inbygdga i moderkortet. 

Ljudkortet heter Creative Sound BlasterX® 720⁰ och anledningen till att de har stoppat in detta ljudkortet i en speldator är för att ge ökade detaljer och för att du lättare ska kunna veta var dina motståndare befinner sig. 

Specifikationer

Grafikkort: Nvidia GeForce RTX 2060 6 GB
Processor: Intel Core i5-9400F
Kärnor/Hastighet: 6 / 2.9 GHz
Ramminne: 16 GB – 2666 MHz
Hårddisk: 512 GB SSD

 • Megasnabbt grafikkort
 • Separat ljudkort
 • Bra speldator under 10000kr

Grafisk prestanda: 14187        Processorkraft: 9592

Medion Erazer Hunter

Snabbaste valet - Bäst i test dator för spel 2022

gaming pc hp omen

Om du är ute efter en billig gaming dator så har du hittat fel, här får du nämligen öppna upp plånboken. Av de gaming datorer vi testat år 2022 så är detta den allra snabbaste och mest välutrustade. 

Den kommer med Nvidias senast top-of-the-line RTX 3080 kort. Utöver det har den en helt galet snabb processor från AMD. Den har 32 GB ram minne och hela 3 TB total lagring. 

Om du köper denna speldator så kommer du definitivt inte behöva köpa ny dator på många år. Den passar bra för alla spel som finns, tung bild- och videoredigering, det ryktas att den även klarar ett tjugotal chrometabbar samtidigt så… bra köp för dig som har djupa fickor helt enkelt 😉

Specifikationer

Grafikkort: Nvidia GeForce RTX 3080 
Processor: AMD Ryzen 9 5900X
Kärnor/Hastighet: 12 / 3.7 GHz
Ramminne: 32 GB / 3200 MHz
Hårddisk: 1 TB SSD + 2 TB vanlig mekanisk

 • Gamingdator utrustad till tänderna
 • Vattenkyld
 • Totalt 3 GB lagring

Grafisk prestanda: 24143     Processorkraft: 39521

ASUS ROG STRIX GA35

Speldator som passar till både gaming och videoredigering

Bästa gaming datorerna [2022] 10

Här börjar vi snacka monsterdatorer. Om du lyckas få denna gaming pc på fall så har du lyckats! Den är utrustad med ett galet snabbt Nvidia GeForce 2080 SUPER kort som levererar oerhörd prestanda. Processorn tillverkas av AMD och även den är såklart helt galet bra.

Denna dator passar såklart väldigt bra till gamers, men den är även ett ypperligt val till videoredigerare och andra personer som håller på med kreativa yrken. Att ha en dator som klarar av att prestera i de tuffaste situationer är oerhört viktigt när de används professionellt.

Till gaming kommer denna dator klara av allt som kommer i dens vägg. 4k gaming är inget problem och den kommer klara av att pusha skärmar med de allra högsta uppdateringsfrekvenserna utan att hicka till. Den är dessutom utrustad med en PCI Express 3.0 SSD hårddisk på hela 1 TB. Lycka till att fylla den!

Specifikationer

Grafikkort: Nvidia GeForce RTX 2080 SUPER
Processor: AMD Ryzen 5 3800X
Kärnor/Hastighet: 8 / 3.9 GHz 
Ramminne: 32 GB / 3200 MHz
Hårddisk: 1 TB SSD

 • För de som använder datorn proffesionellt
 • Perfekt för 4K gaming
 • 1 TB PCI Express 3.0 SSD

Grafisk prestanda: 19297     Processorkraft: 23346

DUTZO Esport Madness

Prisvärd och snabb speldator

Bästa gaming datorerna [2022] 11

DUTZO tillverkar prisvärda datorer med komponenter av hög kvalitet. Dutzo Esport Madness är deras senaste släpp i serien. Den har 16 GB ramminne och ett grafikkort från Nvidias förra generation.

Att grafikkortet i denna speldator är från förra generationen må låta lite tråkigt, men det är faktiskt super-modellen som presterar riktigt bra. Till detta priset är det svårt att hitta en snabbare speldator!

Om vi jämför denna med Lenovo Legion T530 så preseterar de ganska likvärdigt. Denna dator har en snabbare processor men grafikkortet är en aning söligare, vilket är förståeligt då den ligger en generation bak i tiden. Oavsett vilken av datorerna du väljer så kommer du klara av att spela de flesta spel som finns på marknaden. Kanske inte på de allra högsta inställningarna, men det är inte så att man måste spela på låga grafikinställningar bara för att man köper en billig gamingdator – det är Dutzo Esport Madness ett bevis på!

Specifikationer

Grafikkort: Nvidia Geforce GTX 1660 SUPER
Processor: Intel Core i5-10400F
Kärnor/Hastighet: 6 / 2.9 GHz
Ramminne: 16 GB – 2933 MHz
Hårddisk: 512 GB SSD

 • Snyggt chassi
 • Billigaste speldatorn med 16 GB ram
 • GTX 1660 SUPER grafikkort

Grafisk prestanda: 12597     Processorkraft: 12630

Medion ERAZER Surgeon P10

Galet snabb speldator med Nvidia 2060 - Under 10000kr!

Speldator med blå rgb

Specifikationer

Grafikkort: NVIDIA GeForce RTX 2060 6 GB
Processor: Intel Core i5-10400
Kärnor/Hastighet: 6 / 2.9 GHz
Ramminne: 16 GB – 2933 MHz
Hårddisk: 512 GB SSD

 • RGB Chassi
 • Ruskigt bra grafikkort
 • Något så unikt som DVD läsare
 • Bra kylsystem

Grafisk prestanda: 14044     Processorkraft: 12707

ASUS ROG dator med Ryzen processor och GTX grafikkort

Snygg gaming dator med RGB och 8-kärnig processor

svart gamingdator med rgb

Specifikationer

Grafikkort: Nvidia GeForce GTX 2060 SUPER
Processor: AMD Ryzen 7 3800X
Kärnor/Hastighet: 8 / 3.9 GHz 
Ramminne: 16 GB – 3200 MHz
Hårddisk: 512 GB PCI Express SSD

 • ASUS Aura Sync
 • Smart kylsystem
 • PCI Express 3.0 SSD

Grafikkort: Nvidia GeForce GTX 2060 SUPER
Processor: AMD Ryzen 7 3800X
Kärnor/Hastighet: 8 / 3.9 GHz
Ramminne: 16 GB / 3200 MHz
Hårddisk: 512 GB SSD

Grafisk prestanda: 16349     Processorkraft: 18309