7 Ultralätta gamingmöss

Gamers är ständigt ute efter att få en edge över varandra. Att ha en ultralätt gamingmus ger dig många fördelar och förebygger även skador som kan uppstå. Vi har samlat ihop en lista över de 7 allra bästa ultralätta gamingmössen där den lättaste väger endast 58 gram (!)

2024

lätt gamingmus

Varför sådant fokus på vikt?

Esport har fullkomligt exploderat i popularitet de senaste åren. Med det, så har vi hamnat i en situation där tillverkare av gamingtillbehör tävlar med varandra för att tillfredsställa de behov vi gamers har. Vikt är en av de viktigaste faktorerna när man ska välja gamingmus, och med goda skäl. En lätt gamingmus erbjuder dels en fördel i spel som innefattar snabba rörelser, då särskilt FPS-titlar som CS:GO och Overwatch, men det kan också minska trötthet och förebygga skador som tillexempelvis musarm.

Kriterier vid val av de bästa fjäderlätta gamingmössen

En låg vikt gör inte automatiskt att en mus blir bra för gaming. Det finns många olika faktorer att ta hänsyn till. Faktorer såsom vilken sensor musen använder sig av, vilka funktioner den erbjuder, hur många knappar den har, om det finns en lättillgänglig DPI-switch, och självklart – om den har RGB. När vi gjorde våran research för denna topplista tog vi beslutet att endast fokusera på de absolut lättaste mössen, kravet vi satte var att de maximalt får väga 90 gram.

Sammanfattning

För att underlätta ditt val av gamingmus, har vi gjort en tabell som kortfattat presenterar alla gamingmöss som är med i topplistan. I denna tabell är de rangordnade efter hur mycket de väger. Om du fortsätter läsa så får du reda på vilka möss vi har rankat högst – och lägst. Vi går även in mer djupgående och presenterar funktionerna och specifikationer för varje specifik mus. Om du trycker på någon av mössen i tabellen så tas du direkt till recensionen av just den musen.

Mus Vikt Sensor Design Knappar
Glorious PC Gaming Race Model O- 58g Pixart PMV3360 Ambi 5 + DPI switch
Cooler Master MM711 60g Pixart PMV3389 Ambi 5 + DPI switch
Glorious PC Gaming Race Model O 67g Pixart PMV3360 Ambi 5+ DPI switch
Razer Viper 69g Razer 5g Advanced Optical Ambi 7
Xtrfy M4 69g Pixart 3389 Ergo 5
Logitech G Pro 80g Logitech HERO Ambi 7
Steelseries Rival 310 88g TrueMove 3 Ergo 5 + DPI switch

Testvinnaren

Xtrfy M4

Xtrfy har en simpel line-up med endast 4 olika gamingmöss att välja på. Den lättaste av dessa möss är Xtrfy M4 som är en ergonomisk lättviktsmus med en optisk sensor från PixArt. Xtrfy M4 är den musen som känns absolut stabilast i vårat test. Hur mycket vi än trycker på chassit så visar den inga tecken på svaghet. En hög byggkvalité kombinerat med smarta designval gör den till vinnaren i våran test.

Design

Xtrfy M4 är ergonomiskt utformad, och detta på ett aningen unikt sätt. På vänster sida om musen buktar den in väldigt mycket, och på höger sida buktar den sedermera utåt. Detta i sig är inte ovanligt, men denna mus har kraftigare buktningar än alla andra möss i detta test. Dessa buktningar gör att musen ligger väldigt bra i handen och greppas på ett säkert sätt, förutsatt att du använder högerhanden för att kontrollera musen.

Något som kan komma att bli ett problem i framtiden för gamingmöss med hål i, är att de inre komponenterna utsätts för mer än de möss som har slutet chassi. Xtrfy har valt att arbeta förebyggande mot detta genom att täcka alla inre komponenter med en beläggning som gör att de står emot fukt och damm.

Glides och specialdesignad kabel

Xtrfy M4 har musfötter tillverkade i teflon som gör att musen glider väldigt enkelt – oavsett vilket material musmattan är tillverkad av. Den har även en specialtillverkad Xtrfy EZcord som är mjukare, lättare och mer flexibel än traditionella kablar. De flesta möss har billiga skates och en kabel som är väldigt styv, vilket leder till att gamers brukar eftermontera bättre varianter, såsom Paraflex och Hyperglides. Detta är dock en omständig process som ofta leder till att garantin försvinner, så att denna mus kommer med bra varianter förmonterade är en stor fördel.

Något att anmärka på är att varken musfötterna eller kabeln är riktigt lika bra som de vi hittar på Glorious Model O, eller de eftermarknadsprodukterna som vi länkat till. De är dock milsvis bättre än de som de flesta möss kommer utrustade med original. Att uppgradera kabeln är ganska ovärt då garantin försvinner, men om du har hyperglides liggande så skadar det inte att montera dem.

Hårdvaran

På hårdvarusidan finns det inget att klaga på. Xtrfy M4 använder sig av den allra bästa sensorn på marknaden, nämligen PixArt PMW 3389. Muspekaren hänger med bra även vid de snabbaste och minsta rörelserna. Den har dessutom top-of-the-line switchar från Omron.

Plug and play

Xtrfy M4 är en plug-and-play mus, vilket innebär att det inte finns någon mjukvara att ladda ner. Alla ändringar görs, och sparas på själva musen. Detta gör att du kan använda denna mus på olika datorer utan att inställningarna ändras, vilket är perfekt om du till exempel gillar att lana. Detta leder dock till att det inte finns riktigt lika många inställningsmöjligheter som på de mössen som använder sig av separat mjukvara.

Inställningsmöjligheter

På undersidan av musen kan du skifta mellan 8 olika DPI-inställningar samt byta polling-rate, vilket är uppdateringsfrekvensen. Det vi saknar är att kunna ställa in lift-off distance samt bestämma fritt över de olika stegen för DPI. Om du köper denna mus bör du tidigt hålla koll på om muspekaren hackar. Om den inte gör detta, så behöver du inte bry dig om att musen saknar inställningar för lift-off distance. Om den däremot gör detta, så är nog inte detta musen för dig. Detta problem uppstår om du tenderar att lyfta musen högt när du till exempel flickar snabbt åt något håll.

RGB

Xtrfy M4 har en RGB-slinga som täcker den främre halvan av musen. Denna lyser starkt och i standardläget pulserar den i olika färger. Även scrollhjulet har en tunn remsa av RGB-ljus. Längst bak på musen kan man dessutom hinta en Xtrfy-logga som är upplöst med RGB. Snyggt!

RGB ställer du in genom att använda dig av knappen på ovansidan – som är placerad var DPI-switchen vanligtvis är. Du kombinerar denna knapp med någon av musens övriga knappar för att ställa in hastighet, färg och byta mellan olika effekter.

Varianter

Xtfy M4 finns att köpa i 5 olika färger. Svart, vit, rosa, blå och “Retro”, vilken är en sorts hommage till Nintendo. Kablarna är färgmatchade med mössen vilket gör att alla möss ser väldigt unika ut.

Xtrfy M42 RGB - Miami Blue - Gamingmus - Optic - 6 knappar - Blå med RGB ljus

Lågprisutmanaren

Glorious Model O

Glorious har två gamingmöss på denna topplista, dessa är dock i det närmsta identiska med varandra. Model O- och Model O väger in mellan 58 och 67 gram beroende på vilken modell du köper. Dessa två möss är de absolut lättaste som vi testat, men det är inte enbart därför vi håller de så högt. Båda dessa gamingmöss känns lättare i handen än de övriga som testades, och detta beror helt enkelt på de designval som Glorious har gjort när de tagit fram dessa två möss.

Skillnaden mellan dessa två möss ligger enbart i vikten och storleken, det var även därför vi valde att placera dessa på delad andra- och tredjeplats. Vilken du ska välja beror helt enkelt på hur stora dina händer är.

Upplevs nästan trådlös

Båda mössen är utrustade med 4 stycken “G-Skates mouse feet” på undersidan av musen. Dessa skates är endast 0.81mm tunna och tillverkade av PFTE, även mer känt som teflon. Dessa är placerade under musen för att minska friktionen mot musmattan.
Glorious-mössen är även utrustade med specialdesignade kablar som är lättare och mindre styva än vanliga kablar. Dessa två faktorer tillsammans gör att musen nästan upplevs som trådlös – och det tar helt bort behovet av en Mouse bungee.

Design

Glorious har hoppat på trenden med hål i själva chassit av musen. Detta är för att skapa en lägre vikt och minimera handsvett. Båda dessa möss är dessutom ambidextriösa, vilket betyder att de är symmetrisk formade. Detta innebär att den passar bra för både höger och vänsterhänta, dock har den bara sidoknappar som är anpassade för att hålla musen i höger hand.
Chassit i Glorious-mössen ger ifrån sig lite ljud när vi trycker på dem, vilket gör oss aningen tveksamma till hur de kommer hålla i längden. Vissa recensenter har dessutom klagat på att kabeln fungerar dåligt – Glorious är dock väldigt snabba med att skicka ut ersättningskablar. Vi på Esportlandet har använt två av dessa möss under 6 månaders tid och har inte märkt av någon svaghet i kabeln, så hur vanligt detta är är svårt att säga.

Hårdvaran

Glorious PC gaming race (vilket namn på ett företag huh?) har tagit beslutet att inte tillverka egna sensorer. Vi tycker att detta är mycket klokt då det finns väl beprövade sensorer på marknaden. Om vi tittar på vilka gamingmusar proffsen använder, så är de oftast utrustade med sensorer från PixArt. PixArt 3360 och PixArt 3389 är i det stora hela identiska, på pappret är 3389 bättre men i våra tester märker vi ingen som helst skillnad. Brytarna är mekaniska Omron-switchar och de är beräknade att tåla minst 20 miljoner klick.

Mjukvaran

I våran fullständiga recension av Glorious Model O går vi igenom mjukvaran för denna mus. Det du kan göra i mjukvaran är bland annat justera uppdateringsfrekvsen, lyftlängden, RGB samt de olika stegen för DPI.

RGB

Glorious-mössen är de mössen i denna lista som har flashigast RGB. De har dels en RGB-slinga som löper genom större delen av musen, men även scrollhjulet och större delen av muskroppen har fått ta del av en RGB-behandling.

Varianter

Glorious-mössen finns tillgängliga i vit och svart färg. Det finns dessutom två olika ytfinishar att välja mellan, blank eller matt. Alla varianter av denna mus förhindrar effektivt fukt med hjälp av hålen i chassit som skapar ett bra luftflöde, men den matta varianten av musen tenderar att leda till något mindre handsvett än den glansiga varianten.

GLORIOUS PC GAMING RACE Model D- Vit

Den trådlösa lättviktaren

Logitech G Pro

Logitech är kanske inte det första man tänker på när man hör ordet gamingutrustning. Det är dock knappast för att de inte tillverkar det, det är snarare för att de tillverkar så oerhört mycket annat inom kategorin datorutrustning. Logitech hävdar att G Pro är nästa generations spelmus, vi ska ta reda på om det stämmer eller inte.

Trådlöst.. really?

Trådlösa gamingtillbehör fungerar faktiskt mycket bra nuförtiden! Sålänge de använder sig av en radiosändare istället för bluetooth så ska inte svarstiden vara något problem. Dock så bör man testa musen noggrant när man får den, ibland kan själva datorn man använder vara en flaskhals vid användandet av trådlösa gamingtillbehör. Om du köper denna mus råder vi dig att testa den i ett antal olika spel för att upptäcka eventuella svagheter. Kom ihåg att du som konsument har 14 dagar på dig att utnyttja ångerrätten vid distansköp, testa därför produkten noggrant under dessa dagar för att säkerställa att du är nöjd med ditt köp.

Är du intresserad av trådlösa gamingtillbehör? Läs våran recension av de 3 bästa trådlösa gaming headsets på marknaden just nu.

Design

Logitech G Pro är en ambidextriöst utformad trådlös gamingmus med en ganska diskret design. Musen har sidoknappar på båda sidorna vilket gör den väl anpassad til både höger- och vänsterhänta. Du får dessutom med plastlock som du kan använda för att täcka de knapparna du inte vill använda dig av. Det är tydligt att Logitech har tänkt igenom designen mycket väl när de skapat denna premiummus.
Logitech själv hävdar att de tagit fram denna design under 2 års tid, och samarbetat med över 50st olika esportproffs. Samarbetet med proffsen har bland annat lett till att DPI-switchen är på undersidan, samt att det är en extra musfot (glide) längst bak på musen. Musfötterna är tillverkade i teflon och är bredare än alla andra musfötter i detta test, vilket gör att friktionen mot musmattan är mycket låg.

Hårdvara och anslutning

Logitech G pro ansluter till datorn via en radiosändare som kopplas in i en USB-ingång. Radiosändare fungerar mycket bättre än bluetooth då svarstiden minimeras. Huvudknapparna och sidoknapparna på G Pro är väldigt taktila och ger bra respons. Brytarna och sensorn är tillverkade av Logitech själva och ligger i det absoluta toppskiktet – vilket bör förväntas av en mus i denna prisklass.

Batteritid och laddning

Logitech G Pro påstås ha upp till 60 timmar batteritid. Detta är dock om du slår av RGB-belysningen. Med den påslagen, så kan du räkna med ungefär 48 timmar av batteritid. En fördel med Logitech G Pro är att batteritiden knappt går ner när musen inte används – även om du inte slår av musen. Den går fort in i standby-läge vilket gör att du inte behöver bry dig om att slå av och på den vid varje användning. Vi lät vårat testexemplar vila i 4 dagar och under denna tid förlorade vi endast 2% av batteriet.

Musen laddas antingen via Micro USB, eller hör och häpna – trådlöst via Logitech G PowerPlay, som är en musmatta med integrerad laddning. Med Logitech G PowerPlay behöver du aldrig fundera över batteritiden på din trådlösa mus.

Mjukvaran

Logitech använder samma mjukvara till all deras gamingutrustning. Detta gör att mjukvaran är väl utvecklad och den absolut bästa i vårat test. I mjukvaran kan du bland annat justera de olika stegen för DPI, ändra RGB-inställningarna, lift-off-distance och göra macros.

RGB

Logitech G Pro Wireless har en upplyst “G” Logga, som representerar Logitechs gamingprodukter. När du slår på musen pulserar loggan i olika färger, i mjukvaran kan du ändra hastighet, färg och mönster – eller slå av RGB:n helt för att få upp till 20% längre batteritid.

Logitech G pro gamingmus

Möjlighet att vara absolut lättast

Cooler Master MM711

Likheter & skillnader

Cooler Master MM711 är precis som mössen från Glorious ambidextriös. Den är aningen högre, bredare och kortare än Glorious-mössen och har en mycket högre puckel längst bak på musen. Detta gör att den passar perfekt till dig som håller musen med ett så kallat claw-grip. Den har customkabel och musfötter som känns lika bra som de vi hittar på Glorious-mössen, och aningen bättre än de Xtrfy M4 utrustats med. Den har dessutom samma interna coating som Xtrfy M4, vilket gör att vi känner oss säkra i att musen kommer hålla i en lång tid framöver.

Svagheter och möjliga modifikationer

En svaghet som många på internet uppmärksammat med MM711 är vissa tveksamheter i byggkvalitén. Detta handlar främst om musknapparna och scrollhjulet, som båda flexar lite i sidled. Detta är något som märks även i det exemplar vi har lagt vantarna på, dock är det inget vi lägger märke till eller bryr oss om när vi spelar med denna mus. Detta “problem” går att motverka med hjälp av lite tejp, vilket går att läsa mer om på Reddit. En annan sak som är värd att poängtera, är att man med ganska lätta medel kan ta bort 10 gram på musen – vilket hade gjort den till den överlägset lättaste gamingmusen på marknaden. Även detta går att läsa om på Reddit.

Hårdvaran

Cooler Master har följt det vinnande konceptet som många andra tillverka använder sig av, och utrustat sin möss med den bästa sensorn från PixArt samt samma mekaniska brytare från Omron som både M4 och Model O använder sig av. Detta gör att man kan känna sig säker på att musen kommer prestera när det verkligen gäller.

RGB

Cooler Master har ett brett utbud av gamingutrustning. Mycket av denna utrustning har dessutom RGB, och allt kan styras med samma MasterPlus+ mjukvara för att skapa häftiga ljusshower. Om RGB är något du är intresserad av, bör du undersöka hela Cooler Masters sortiment – då det är en stor fördel att ha allt integrerat i samma system istället för att styra allt individuellt.

Cooler Master MM711 är utrustad med RGB i muskroppen och i scrollhjulet.

Mjukvaran

I MasterPlus+ mjukvaran kan du självklart göra mer än att styra RGB:n. Du kan bland annat programmera macros, ställa in lift-off distance och uppdateringsfrekvens samt ändra intervallen för DPI.

Varianter

Även Cooler Master erbjuder dig att välja mellan matt och glansig finish på en svart eller vit mus. Om du har problem med handsvett bör du välja den matta musen, om du inte har det kan vi inte ge dig någon rekommendation då det helt enkelt handlar om personliga preferenser. Kanske bör du beställa hem båda och testa vilken du upplever skönast, eller testa dem på plats i en butik?

Cooler Master MasterMouse MM711 - Glossy White - Gamingmus - Optic - 6 knappar - Vit med RGB ljus

Självklara valet för vänsterhänta

Razer Viper

Design

Razer Viper är den första gamingmusen på denna lista som ser ut som en “traditionell” mus med ett vanligt chassi. Att de trots det klarat av att leverera en mus som endast väger 69 gram är väldigt imponerande. Denna mus är aningen större än de flesta andra mössen som vi gått igenom, och passar väl för mellanstora till stora händer. Musen har en kabel i klass med den vi hittar hos Xtrfy M4, alltså mycket bra – men inte bäst. Musfötterna lämnar tyvärr en del att önska. Om musen vore tyngre hade detta varit ett större problem, men det är verkligen synd att Razer inte valt att använda glides tillverkade i PFTE då det hade gjort musen mer komplett. Chassit känns oerhört stabilt och vi hittar inga som helst svagheter gällande byggkvalitén.

Hårdvaran

Razer har utrustat Viper med sensor och brytare som de tillverkat själv. Detta är något som bara bör prövas på av de allra största tillverkarna av gamingtillbehör, då det krävs oerhört mycket för att skapa de perfekta sensorerna och brytarna. Sensorn fungerar bra både på papper – och i de tester vi utfört. Minst lika bra som sensorerna från PixArt. Den är responsiv och reagerar vid minsta rörelser. Att man kan ställa in DPI ända upp till 16.000 är självklart ett stort plus. Även om man aldrig kommer använda så hög DPI, så visar det att sensorn klarar av att prestera när det gäller.

Brytarna skiljer sig helt från de flesta andra mössen i detta test, då de är optiska. Eftersom varje klick registreras med hjälp av en infraröd stråle som rör sig i ljusets hastighet, istället för en mekanisk switch – så hävdar Razer att de har lägst responstid i kategorin för gamingmöss. Responstiden är endast 0.2 millisekunder. Tekniken är något som inte går att förneka, och fördelen är helt klart mätbar i tester. I det verkliga livet är denna fördel dock inget som märks av – så om du är intresserad av att köpa denna mus bör det inte vara för den låga responstiden. Inte för att ta något ifrån Razer då tekniken bakom det är häftig och alla steg framåt uppskattas.

Mjukvaran

Razer använder sig av en mjukvara som heter Razer Synapse, i denna kan du utöver RGB även ställa in saker så som lift-off distance, DPI och uppdateringsfrekvens. Razer Viper är dessutom utrustad med ett internt minneskort, vilket gör att alla inställningar du gör sparas på själva musen. Så om du kopplar in musen i en annan dator – vid till exempel en lanturnering, så har (nästan) alla dina inställningar sparats. Tyvärr sparas inte inställningarna för RGB. Vi tycker att det är lite tråkigt att Razer missat detta, men det är inget som påverkar själva spelandet så det är inte direkt värt att anmärka på.

RGB

Razer Viper är långt ifrån den flashigaste musen. Den är utrustad med RGB men den är rätt minimalitisk då det enbart handlar om Razer-loggan som man hittar längst bak på musen. När du kopplar i musen så är den inställd på att pulsera mellan olika färger, och detta går att ändra mellan olika färger och hastigheter i mjukvaran.

Varianter

Razer Viper finns bara tillgängligt i svart. Dock finns det även en trådlös variant som vi kommer testa inom en snar framtid.

RAZER Viper Gamingmus

Från välkända Rival-serien

Steelseries Rival 310

Steelseries Rival 310 är den tyngaste musen i detta test. Vi velade ändå ha med den då det är en mus vi själv har använt och är nöjda med. Rival är en av de mest välkända serier gamingmöss och något som de flesta gamers lär vara bekant med på något sätt.

Design

Steelseries Rival 310 är den största musen i detta test, den passar bra för mellanstora till stora händer. Den är ergonomiskt utformad så den sitter väldigt bra i handen. Den har dessutom gummerade sidor vilket ger dig extra bra grepp om musen. Muskroppen är tillverkad i fiberförstärkt plast och känns oerhört solid, det är tydligt att detta är en välbyggd mus.

Hårdvaran

Steelseries har samarbetat med PixArt när de tagit fram TrueMove 3 sensorn. De hävdar att den erbjudar “True 1 to 1 tracking” mellan 100 och 3500 CPI. Kortfattat innebär detta att om du rör musen i en rak linje – så komme även muspekaren på skärmen att gå i en rak linje. De hävdar att de flesta sensorer introducerar en viss mängd av darr, vilket gör att muspekaren ibland rör på sig i ett håll som inte överensstämmer med det hållet du rör musen. Du kan läsa mer om detta fenomen på Steelseries blogg. Det vi kan säga är att sensorn fungerar mycket bra och den fångar upp alla rörelser utan minsta problem, helt klart i klass med de bästa från PixArt.

Mjukvaran

Razer använder sig av samma mjukvara till det mesta av deras gamingtillbehör. Här kan du ställa in saker såsom de olika stegen för DPI, lyfthöjd, macros och mycket annat. Vi saknar egentligen ingenting i denna mjukvara, men den är aningen svår att navigera i – och är inte särskilt intuitiv – men den erbjuder helt klart det man kan förvänta sig av en mjukvara till en gamingmus.

RGB

Både loggan och det gummerade scroll-hjulet är upplyst med RGB. Detta är väldigt diskret och mindre flashigt än de mössen som har håldesign på chassit. Om du ser detta som en fördel eller en nackdel är helt upp till dig.

Steelseries Sensei 310 12000dpi Mus Kabelansluten Svart