Bäst i test av gaming laptops [2022]: test av bärbara speldatorer

Senast uppdaterad: 2022-02-01 kl 11.27

Bästa bärbara speldatorerna [2022] 1

Bärbara speldatorer har gått att köpa under många år, men det är först under den senaste tiden som de har börjat bli riktigt bra. Idag kan man köpa en billig gaming laptop som presterar bra och klarar av många av dagens spel på lite lägre grafikinställningar, eller öppna upp plånboken ordentligt och köpa en gaming laptop som klarar av vad du än ger dig på. 

Vi har skapat detta test av gaming laptops för att hjälpa dig som är intresserad av gaming bortanför det bekväma skrivbordet. För dig som vill ha större möjligheter att spela både i hemmet men även utanför. I jämförelsen nedan hittar du prisvärda gaming laptops inom alla priskategorier, vi uppdaterar ständigt listan av bärbara speldatorer för att den ska vara så aktuell som möjligt. 

Välkommen till vårat test av gaming laptops

Lenovo Legion Y540

Billig gaming laptop med 15.6" skärm

Bästa bärbara speldatorerna [2022] 2

Först ut i vårat test av bärbara speldatorer är en duo från Lenovo. Båda dessa gaming laptops hittar du för under 10.000 kronor och de är utrustade med 144 Hz skärm och en hel del godsaker.

Du kanske ställer dig frågan – hur väl fungerar egentligen den allra billigaste gaming laptopen? Den fungerar faktiskt över förväntan. Den har ett snabbt GTX 1660Ti grafikkort och en i5 processor från Intel. Den har såklart en SSD hårddisk som säkerställer att den är rapp vid navigering genom operativsystemet.

Gällande gaming så slår den helt klart högt sett till den prisnivån den ligger på. Den är utrustad med ett GTX 1660 Ti kort, som ofta hittas i gaming laptops som kostar över 10.000kr. Denna är dock prissatt som en av de allra billigaste bärbara gaming laptops på marknaden  vilket gör den till ett mycket bra val för den prismedvetna gamern.

Den här bärbara speldatorn klarar många av de mest populära spelen så som Fortnite, CS:GO och Valorant. Visst – du kommer inte kunna köra på de högsta grafikinställningarna i något av dem, men för dig som är ute efter en billig gaming laptop så är detta ett bra val.

Hårdvara och information

Grafikkort: Nvidia Geforce GTX 1660 Ti 4 GB
Processor: Intel i5-9400HF
Ramminne: 16 GB
Hårddisk: 512 GB SSD
Skärm: 15.6″ 144 Hz laptop  
Batteritid: Cirka 5 timmar

 • Bästa billiga bärbara speldatorn
 • 16 GB ramminne och snabb Ryzen-processor
 • Prisvärd gaming laptop med 120 Hz skärm
Testprestanda

Grafik: 11788     Processor: 8327

Lenovo Legion 5 82B10 gaming laptop

Prisvärd bärbar speldator med 15.6" skärm

Bästa bärbara speldatorerna [2022] 3

Detta är en av de bästa gaming laptop för dig som har lagt budgeten på under 10.000 kronor. Den är på många sätt identisk som den billigare gaming laptopen som vi testat, fast för den extra femhundringen får man en hel del. 

Den största fördelen med denna gaming laptop att den har ett bättre grafikkort. RTX 2060 med 6 GB grafikminne är speciellt framtagen för att användas i bärbara speldatorer. Detta är ett relativt kraftfullt grafikkort som är en generation nyare än den tidigare nämnda gaming laptopen.

Detta innebär att den klarar alla spel som den tidigare gör – men uppdateringsfrekvensen kommer vara rejält mycket högre. Detta är en budgetvänlig bärbar gaming dator som håller genomgående hög kvalitet och är utrustad med gemomgående bra och väl genomtänkta komponenter.

Hårdvara och information

Grafikkort: Nvidia Geforce RTX 2060 6 GB
Processor: AMD Ryzen 5 4600H
Ramminne: 16 GB
Hårddisk: 512 GB SSD
Skärm: 15.6″ 120 Hz laptop  
Batteritid: ca 6 timmar [Snabbladdning]

 • Gaming laptop med snabbladdning
 • Bakgrundsbelyst tangentbord anpassat för gaming
 • Prisvärd gaming laptop med 120Hz skärm
Testprestanda

Grafik: 13877     Processor: 14793

Lenovo Legion 5 15 ACH6H

Välutrustad 15.6" gaming laptop med 165 Hz skärm

Bästa bärbara speldatorerna [2022] 4

Följande gaming laptop kommer från samma serie som de första två modellerna som du hittar i vårat test. Den största skillnaden mellan dessa bärbara speldatorer är att denna här har en gamingskärm med 165Hz uppdateringsfrekvens och ett grafikkort från Nvidias 3000-serie – nämligen GeForce RTX 3060.

För dig som vill ha en gamingdator som klarar även nyare titlar med höga framerates oavsett vilka grafikinställningar du använder dig så är denna Legion-dator från Lenovo ett bra val.

Rent generellt så är Lenovos Legion-serie är ett bra val oavsett om du är ute efter en billig och prisvärd bärbar speldator, eller en gaming laptop som är bäst i test.

Hårdvara och information

Grafikkort: Nvidia Geforce RTX 3060
Processor: AMD Ryzen 5 5600H
Ramminne: 16 GB
Hårddisk: 512 GB SSD
Skärm: 17.3″ – 144 Hz
Batteritid: 6 timmar

 • TrueStrike fullstort gaming-tangentbord
 • Coldfront 2.0 avancerad kylning håller datorn sval under de tuffaste gamingsessionerna
 • Harman-kardon högtalare för god ljudkvalitet
Testprestanda

Grafik: 16593     Processor: 17421

MSI Katana GF66 game laptop

Bärbar speldator med 144Hz och supersnabbt 3070 grafikkort

Bästa bärbara speldatorerna [2022] 5

Nu börjar vi komma fram till riktigt bra gaming laptops. Denna MSI-dator har ett RTX 3070 grafikkort från Nvidias senaste serie, vilket gör att den börjar klara av spel på mycket högre grafikinställningar än många av de andra bärbara speldatorerna vi testat. 

Hårddisken är en 512GB  stor SSD-hårddisk, och den knivskarpa monitorn har en uppdateringsfrekvens på 144 Hz. Den har såklart 16 GB ramminne och en i7 processor från Intel.

Just nu är den prissänkt från 16990kr vilket gör att den är en av de allra bästa gaming laptops i just denna prisnivån. Sammanfattningsvis så är detta en bärbar speldator som du kan ta med dig överallt och som klarar av både nya titlar, krävande program, men också en fröjd att använda till film och studier. 

Hårdvara och information

Grafikkort: Nvidia Geforce RTX 3070 
Processor: Intel i7-11800H
Ramminne: 16 GB
Hårddisk: 512 GB SSD
Skärm: 15.6″ – 144 Hz
Batteritid: 7 timmar

 • TrueStrike tangentbord framtaget för gaming laptops
 • Nahimic 3D-ljud för extra inlevelse när du spelar
 • Avancerat fläktsystem ger god prestanda
Testprestanda

Grafik: 22147    Processor: 21682

Shark Gaming 6G15-60 gaming laptop

Högt presterande bärbar speldator med 240 Hz skärm

Bästa bärbara speldatorerna [2022] 6

Shark Gaming 6G15 är den första bärbara speldator i testet som har en 240 Hz skärm, och vilken känsla den inger! Att spela på denna dator är en ren fröjd dels på grund av skärmen men även på grund av hur bra hårdvara den faktiskt har.

Shark Gaming är kända för att bygga högkvalitativa och prisvärda gaming datorer – både bärbara men också stationära gaming datorer. Alla deras datorer genomgår strikta kvalitetskontroller vilket gör att du som kund kan kännda dig trygg när du handlar hos dem.

Grafikkortet RTX 3060 Ti från Nvidia gör att den klarar av alla moderna spel på marknaden, men det är inte allt! Den har en av de allra snabbaste processorerna som går att få tag på i gaming laptops, en i7-11800H processor från Intels i7-serie. Hårddisken är en NVMe SSD-hårddisk på 1 TB, detta är en PCIe express hårddisk som betyder att den har snabbare laddningstider än traditionella SSD-hårddiskar.

Shark Gaming ger dig dessutom möjlighet att uppgradera många av sina bärbara speldatorer. Du kan konfigurera den med mer ramminne eller en ännu större hårddisk. Detta är en av de allra bästa gaming laptops 2022 och den är helt klart garanterad att räcka för gaming under många år framöver. 

Hårdvara och information

Grafikkort: Nvidia Geforce RTX 3060 Ti
Processor: Intel Core i7-11800H
Ramminne: 16 GB
Hårddisk: 1000 GB NVME M.2 SSD
Skärm: 15.6″ – 240 Hz
Batteritid: Ca 7 timmar

 • Bärbar speldator med NVMe SSD-hårddisk för snabbast möjliga laddtider
 • Turboladdat grafikkort från Nvidia
 • Lätt att uppgradera vid behov
Testprestanda

Grafik: 19874     Processor: 21691

Populära artiklar

Köpguide för gaming laptops

En gaming laptop är såklart ett relativt svårt köp att göra, då även de billigare varianterna kostar en hel del. Vi har därför valt att undersöka vilka vanliga frågor folk tenderar att ställa när de ska köpa en bärbar gaming dator och samlat ihop de i en köpguide. Är det något du känner att vi har missat så är du välkommen att lägga en kommentar här nedanför!

Hur länge håller en gaming laptop?

Det beror helt på vilken prisklass den ligger i samt hur du använder den. Om du köper en billigare gaming laptop så kanske den bara räcker några år innan det är dags att uppgradera en, men om du köper en i en lite högre prisklass – som ofta benämns som “bäst i test gaming laptop”, så kan den räcka upp till 10 år.

Hur mycket kostar en gaming laptop?

Om du vill ha en bra gaming laptop så får du räkna med att betala minst 7.000 kronor. Det går såklart att köpa en billigare gaming laptop, men om syftet är att använda den till spel som är mer avancerade än “The sims” och andra mindre krävande spel, så är det dumt att snåla in på de sista tusenlapparna. 

Kan man köpa en gaming laptop för under 5000kr?

Absolut, men räkna inte med att spela titlar så som CS:GO eller Fortnite. Snarare Sims och andra mindre krävande titlar. En laptop för under 5000kr kan inte direkt klassas som en gaming laptop, förutsatt att du inte köper en begagnad – då kan du helt enkelt komma undan i denna prisklassen. Om du köper en begagnad så råder vi dig att testa den väldigt noggrannt. Test bör utföras på batteritid samt att både grafikkort och processor presterar som den ska. Använd dig av benchmarks för att säkerställa att gaming laptopen är i gott skick. 

Ska jag köpa en bärbar eller stationär gaming dator?

Det beror på vad syftet med den är. Bärbara speldatorer sågs förut som oerhört icke-prisvärda om man jämförde med motsvarande stationär. I dagsläget är det inte lika stor skillnad, och om du köper en gaming laptop på rea så kan du till och med få en än bättre deal än du hade gjort på en stationär variant.

Om syftet är att spela hemma med en extern skärm, så kan du faktiskt använda dig av en bärbar gaming dator då de kommer med HDMI-anslutning. Om det däremot är det enda du tänkt använda den till, så rekommenderar vi dock att du köper en stationär variant. Om du däremot gärna vill spela utanför hemmet – eller bara från soffan, så är en bra bärbar gaming dator ett bra val.

Kan man bygga en egen gaming laptop?

Nja. Tekniskt sett så är det möjligt, och om du gör det på grund av ett stort gaming intresse så kan det vara ett roligt projekt. Du måste däremot räkna med att du definitivt inte kommer komma billigare undan än om du hade köpt en färdigbyggd bärbar speldator.

Vad ska man tänka på när man köper en bärbar gaming dator?

Nedan har vi samlat ihop svar på de tre vanligaste frågorna som ställs av de som vill köpa en bärbar gaming dator. Om du är ute efter några korta tips innan ditt köp så är dessa råd de allra viktigaste.

Grafikkort vs Processor – vilken är viktigast?

I gaming laptops så är det viktigare att ha ett snabbt grafikkort än en processor. Däremot så är det bra att tänka på att de bör vara relativt balanserade så du inte upplever någon flaskhals.

Är batteritid viktigt?

Det beror på hur du tänkt använda den. Klart det kan vara en fördel att köpa en gaming laptop med bra batteritid, men oavsett så kan du inte räkna med att den under gaming kommer hålla särskilt många timmar. Om du däremot tänkt surfa – och kör med batterisparläge, så kan du räkna med ok batteritiden i de flesta bärbara speldatorerna.

Tänk på att den batteritiden du läser i specifikationerna oftast gäller vid surf eller lättare gaming. Om du tänkt spela krävande titlar så ska du vara nöjd om batteriet håller 1 / 3 av den specificerade tiden.

Hur mycket ramminne bör en gaming laptop ha?

Om du ska köpa en gaming laptop så bör du inte snåla in här. Många av de allra billigaste bärbara gaming datorerna kommer med endast 8 GB ramminne, och detta räcker sällan särskilt långt. Många av dagens mobiltelefoner är utrustade med mer än detta, så det räcker inte särskilt långt. Vi rekommenderar alltid minst 16 GB ramminne om man tänkt spela på sin dator, särskilt om den är bärbar. 

Inaktuella test av speldatorer

HP OMEN 15.6" - Ryzen 7 & Nvidia 2060 6 GB

Bärbar speldator med 15.6" skärm & AMD Freesync

Bästa bärbara speldatorerna [2022] 7

Även HP:s omen gaming laptop kan man klassa som en av de billigaste bärbara spel speldatdatorerna 2022. Knappa tusenlappen mer än den dyrare av de två lenovodatorerna. Men för det får man en hel del mer!

Dels så kommer den

Utöver det så har den även en rejält mycket snabbare processor, vilket märks tydligt när man jämför testprestandan. Denna processor presterar en hel del bättre under gaming, men där det märks allra mest är vid andra krävande processer. Ett bra val av laptop för dig som håller på med till exempel bildredigering eller till de studenter som vill ha en dator som passar bra till både anteckningar och mer krävande program.

Hårdvara och information

Grafikkort: Nvidia Geforce RTX 2060 6 GB
Processor: AMD Ryzen 7 4800H
Ramminne: 16 GB
Hårddisk: 512 GB SSD
Skärm: 15.6″ 120 Hz laptop  
Batteritid: 11 timmar + snabbladdning

 • Gaming laptop med grym batteritid
 • Bärbar speldator med hög prestanda
 • Lämplig för gaming och andra krävande uppgifter
Testprestanda

Grafik: 11362     Processor: 19218

ASUS TUF FA607-H7006T

Billigaste gaming laptopen med 17.3" skärm

Bästa bärbara speldatorerna [2022] 8

Du som letat efter ett test av gaming laptop med 17.3″ skärm har hittat rätt. Rent generellt så snålas det ofta in på komponenter om man vill hitta en billig gaming laptop år 2022 med stor skärm, men denna är faktiskt väl utrustad.

Den har dels en Ryzenprocessor, 16 GB ramminne och en SSD-hårddisk, men den har även ett bra grafikkort. OK – inte från den senaste generationen, men det är ändå en av Nvidias snabbare grafikkort från 1000-serien. Eftersom den har benämningen “Ti”, som står för titanium så är den snabbare än de flesta andra grafikkorten från samma serie.

ASUS TUF är kanske inte lika bärbar som de mindre datorerna, men en större skärm har många fördelar. Vid gaming är det såklart trevligare med en stor skärm, för dig som tänkt använda din gaming laptop för att titta på film så rekommenderar vi dock att köpa en modell med större skärm. 

Hårdvara och information

Grafikkort: Nvidia Geforce GTX 1660 Ti
Processor: AMD Ryzen 7 4800H
Ramminne: 16 GB
Hårddisk: 512 GB SSD
Skärm: 17.3″ 120 Hz monitor
Batteritid: Cirka 9 timmar

 • Gaming laptop med grym batteritid
 • Bärbar speldator med hög prestanda
 • Lämplig för gaming och andra krävande uppgifter
Testprestanda

Grafik: 10176     Processor: 19231

Gigabyte AORUS 17G-KD

Bärbar gaming dator med 300 Hz skärm på 17.3"

Bästa bärbara speldatorerna [2022] 9

Den allra bästa gaming laptopen vi testade kommer från Gigabyte. De kanske inte är kända för att tillverka bärbara speldatorer, men när de väl gör det så gör de det bra!

Aurus är en gaming laptop som kommer i flera olika konfigurationer. Denna har Nvidias allra vassaste grafikkort RTX 3080 – som är speciellt framtagen för att klara av att driva gaming laptops med hög uppdateringsfrekvens. Såklart är även processorn av högsta kvalitet. Intel i7-11800H presterar oerhört högt i benchmarks och klarar alla program och spel du kan tänka dig.

Men det är inte processorn vi är här för. Skärmen på Gigabyte AORUS 17 är smått absurd – då den har en uppdateringsfrekvens på hela 300 Hz! Att spela på denna bärbara gaming laptop är inte likt att gamea på någon annan bärbar gamingdator, dels då du har möjlighet att spela på vilka grafikinställningar du vill – men även för den helt galna skärmen. 

Skärmen har små kanter vilket betyder att det du ser i princip bara är skärm. Detta ger en mer immersiv upplevelse som inte går att annat än älska. Definitivt värd titeln bästa gaming laptop 2022.

Hårdvara och information

Grafikkort: Nvidia Geforce RTX 3080 6 GB
Processor: Intel i7-11800H
Ramminne: 32 GB
Hårddisk: 1000 GB NVMe express SSD
Skärm: 17.3″ – 300 Hz
Batteritid: Ca 6 timmar

 • 3080 grafikkort från Nvidias senaste serie
 • Full-HD skärm med 300 Hz
 • Gaming laptop med mekaniska brytare från välkända Omron
Testprestanda

Grafik: 15989     Processor: 21827

Medion Erazer Beast X25

MAXAD gaming laptop med RTX 3070 / 17.3" skärm

Bästa bärbara speldatorerna [2022] 10

När vi gav oss ut för att testa gaming laptops så var ERAZER-serien från Medion de första modellerna vi kontrollerade. Detta sågs som självklart då vi har testat många av deras stationära speldatorer tidigare och alltid varit nöjd med resultatet. Medion Erazer Beast X25 är en gaming laptop som släpptes 2022 och den är fullproppad med vass gaminghårdvara.

Gaming laptopen är utrustad med riktigt bra komponenter. Dels har den en Ryzen 5800H processor från AMDs senaste produktserie, men den har även en av de vassaste laptop grafikkorten på marknaden – RTX 3070. På minnessidan så har den en SSD-hårddisk på 1 TB och hela 32 GB ramminne. Detta är en bra kombo som presterar både vid gaming och kontorsarbete eller studier.

Dessa komponenter gör att denna gaming laptop är mycket trevlig att använda sig av. Den klarar av många av dagens spel på väldigt höga grafikinställningar – helt utan lagg. Den höga uppdateringsfrekvensen gör att det blir mycket roligare att spela, oavsett var du befinner dig. Sammanfattningsvis kan man säga att detta är en av de bästa gaming laptops 2022.

Hårdvara och information

Grafikkort: Nvidia Geforce RTX 3070 
Processor: Amd Ryzen 7 5800H
Ramminne: 32 GB
Hårddisk: 1000 GB NVME M.2 SSD
Skärm: 17.3″ – 165 Hz
Batteritid: Ca 6 timmar

 • 165 Hz skärm med QHD säkerställer en bra gamingupplevelse 
 • Supersnabb bärbar speldator med RTX 3070
 • Prisvärd och framtidssäkrad gaming laptop 
Testprestanda

Grafik: 14313     Processor: 21936

Lämna en kommentar