Bäst i test av gaming laptops [2021]: test av bärbara speldatorer

Senast uppdaterad: 2021-07-19 kl 11.52

Bästa bärbara speldatorerna [2021] 1

Bärbara speldatorer har gått att köpa under många år, men det är först under den senaste tiden som de har börjat bli riktigt bra. Idag kan man köpa en billig gaming laptop som presterar bra och klarar av många av dagens spel på lite lägre grafikinställningar, eller öppna upp plånboken ordentligt och köpa en gaming laptop som klarar av vad du än ger dig på. 

Vi har skapat detta test av gaming laptops för att hjälpa dig som är intresserad av gaming bortanför det bekväma skrivbordet. För dig som vill ha större möjligheter att spela både i hemmet men även utanför. I jämförelsen nedan hittar du prisvärda gaming laptops inom alla priskategorier, vi uppdaterar ständigt listan av bärbara speldatorer för att den ska vara så aktuell som möjligt. 

Välkommen till vårat test av gaming laptops

Lenovo Legion 3 13ARH05

Billig gaming laptop med 15.6" skärm

Bästa bärbara speldatorerna [2021] 2

Först ut i vårat test av bärbara speldatorer är en duo från Lenovo. Båda dessa gaming laptops hittar du för under 10.000 kronor och de är utrustade med 120 Hz skärm och en hel del godsaker.

Men hur väl fungerar egentligen den allra billigaste gaming laptopen? Den fungerar faktiskt över förväntan. Den har en snabb Ryzen-processor och en SSD hårddisk, detta säkerställer att den är rapp när du navigerar genom operativsystemet.

Gällande gaming så slår den helt klart högt sett till den prisnivån den ligger på. Den är utrustad med ett GTX 1650 Ti kort, som ofta hittas i gaming laptops i mellanprisklassen. Denna är dock prissatt som en av de allra billigaste bärbara gaming laptops på marknaden  vilket gör den till ett mycket bra val för den prismedvetna gamern.

Denna bärbara speldator klarar många av de mest populära spelen så som Fortnite, CS:GO och Valorant. Visst – du kommer inte kunna köra på de högsta grafikinställningarna i något av dem, men för dig som är ute efter en billig gaming laptop så är detta ett bra val.

Hårdvara och information

Grafikkort: Nvidia Geforce GTX 1650 Ti 4 GB
Processor: AMD Ryzen 5 4600H
Ramminne: 16 GB
Hårddisk: 512 GB SSD
Skärm: 15.6″ 120 Hz laptop  
Batteritid: Cirka 7 timmar

 • Bästa billiga bärbara speldatorn
 • 16 GB ramminne och snabb Ryzen-processor
 • Prisvärd gaming laptop med 120 Hz skärm
Testprestanda

Grafik: 7471     Processor: 14782

Lenovo Legion 5 gaming laptop

Prisvärd bärbar speldator med 15.6" skärm

Bästa bärbara speldatorerna [2021] 3

Detta är den perfekta gaming laptopen för dig som har lagt budgeten på max 10.000 kronor. Den är på många sätt identisk, fast för de extra 2000 kronorna får man en hel del.

Tangentbordet är av högre kvalitet än den billigare bärbara gaming datorn som vi testade ovan, och det märks genom större knappar, bättre brytare samt anti-ghosting. Utöver det så kommer även laptopen med snabbladdning vilket gör att den går att ladda från 0-50% på under 30 minuter! Detta gör den perfekt till dig som vill gamea utanför hemmet, då du endast behöver ladda den under korta stunder.

Utöver det – så är den största fördelen med denna gaming laptop att den har ett bättre grafikkort. RTX 2060 med 6 GB grafikminne är speciellt framtagen för att användas i bärbara speldatorer. Detta är ett relativt kraftfullt grafikkort som är en generation nyare än den tidigare nämnda laptopen. Detta innebär att den klarar alla spel som den tidigare gör – men uppdateringsfrekvensen kommer vara rejält mycket högre. Detta är en budgetvänlig bärbar gaming dator som håller genomgående hög kvalitet och är utrustad med bra komponenter.

Hårdvara och information

Grafikkort: Nvidia Geforce RTX 2060 6 GB
Processor: AMD Ryzen 5 4600H
Ramminne: 16 GB
Hårddisk: 512 GB SSD
Skärm: 15.6″ 120 Hz laptop  
Batteritid: ca 6 timmar [Snabbladdning]

 • Gaming laptop med snabbladdning
 • Bakgrundsbelyst tangentbord anpassat för gaming
 • Prisvärd gaming laptop med 120Hz skärm
Testprestanda

Grafik: 11354     Processor: 14793

HP OMEN 15.6" - Ryzen 7 & Nvidia 2060 6 GB

Bärbar speldator med 15.6" skärm & AMD Freesync

Bästa bärbara speldatorerna [2021] 4

Även denna laptop kan man klassa som en av de billigaste bärbara spel speldatdatorerna 2021. Knappa tusenlappen mer än den dyrare av de två lenovodatorerna. Men för det får man en hel del mer!

Dels så kommer denna gaming laptop med en skärm som har en uppdateringsfrekvens på 165 Hz – vilket är väldigt bra. Den upplevs även en hel del skarpare vilket gör upplevelsen bättre under gaming och generell användning.

Utöver det så har den även en rejält mycket snabbare processor, vilket märks tydligt när man jämför testprestandan. Denna processor presterar en hel del bättre under gaming, men där det märks allra mest är vid andra krävande processer. Ett bra val av laptop för dig som håller på med till exempel bildredigering eller till de studenter som vill ha en dator som passar bra till både anteckningar och mer krävande program.

Hårdvara och information

Grafikkort: Nvidia Geforce RTX 2060 6 GB
Processor: AMD Ryzen 7 4800H
Ramminne: 16 GB
Hårddisk: 512 GB SSD
Skärm: 15.6″ 120 Hz laptop  
Batteritid: 11 timmar + snabbladdning

 • Gaming laptop med grym batteritid
 • Bärbar speldator med hög prestanda
 • Lämplig för gaming och andra krävande uppgifter
Testprestanda

Grafik: 11362     Processor: 19218

ASUS TUF FA607-H7006T

Billigaste gaming laptopen med 17.3" skärm

Bästa bärbara speldatorerna [2021] 5

Du som söker en gaming laptop med 17.3″ skärm har hittat rätt. Rent generellt så snålas det ofta in på komponenter om man vill hitta en billig gaming laptop år 2021 med stor skärm, men denna är faktiskt väl utrustad.

Den har dels en Ryzenprocessor, 16 GB ramminne och en SSD-hårddisk, men den har även ett bra grafikkort. OK – inte från den senaste generationen, men det är ändå en av Nvidias snabbare grafikkort från 1000-serien. Eftersom den har benämningen “Ti”, som står för titanium så är den snabbare än de flesta andra grafikkorten från samma serie.

Denna gaming dator är inte lika bärbar som de mindre datorerna, men en större skärm har många fördelar. Vid gaming är det såklart trevligare med en stor skärm, för dig som tänkt använda din gaming laptop för att titta på film så rekommenderar vi dock att köpa en modell med större skärm.

Hårdvara och information

Grafikkort: Nvidia Geforce GTX 1660 Ti
Processor: AMD Ryzen 7 4800H
Ramminne: 16 GB
Hårddisk: 512 GB SSD
Skärm: 17.3″ 120 Hz monitor
Batteritid: Cirka 9 timmar

 • Gaming laptop med grym batteritid
 • Bärbar speldator med hög prestanda
 • Lämplig för gaming och andra krävande uppgifter
Testprestanda

Grafik: 10176     Processor: 19231

Lenovo Legion 5 17 ARH05H

Välutrustad 17.3" gaming laptop med 144 Hz skärm

Bästa bärbara speldatorerna [2021] 6

Denna gaming laptop kommer från samma serie som de första två modellerna som du hittar i vårat test. Den största skillnaden mellan dessa bärbara speldatorer är att denna har en större gamingskärm på 17.3″ som dessutom har 144 Hz uppdateringsfrekvens.

Utöver det så går den på många plan att jämföra med den billigare gaming laptopen med 17.3″ skärm från ASUS. Denna har dock en bättre skärm och ett tangentbord som vi upplever som skönare. Den har dessutom två ess i rockärmen – dels har den ett speciellt utformat kylsystem som fungerar mycket väl, men den har även högtalare från Harman-kardon vilket är väldigt uppskattat om man vill spela utan gaminghörlurar.

Hårdvara och information

Grafikkort: Nvidia Geforce GTX 1660 Ti
Processor: AMD Ryzen 7 4800H
Ramminne: 16 GB
Hårddisk: 512 GB SSD
Skärm: 17.3″ – 144 Hz
Batteritid: 6 timmar

 • TrueStrike fullstort gaming-tangentbord
 • Coldfront 2.0 avancerad kylning håller datorn sval under de tuffaste gamingsessionerna
 • Harman-kardon högtalare för god ljudkvalitet
Testprestanda

Grafik: 10176     Processor: 19231

Lenovo Legion 15ACH6H

Bärbar speldator med 165 Hz och 3060 grafikkort

Bästa bärbara speldatorerna [2021] 7

Nu börjar vi komma fram till riktigt bra gaming laptops. Denna bärbara speldator är som så många andra av du kan läsa om från Lenovo. Men denna legion-dator har ett grafikkort från Nvidias senaste serie, vilket gör att den börjar klara av spel på mycket högre grafikinställningar än de andra bärbara speldatorerna. 

Den har utöver det 1 TB SSD-hårddisk och en monitor med uppdateringsfrekvens på 165 Hz. Den har även 16 GB ramminne och en processor från AMDs senaste Ryzen-serie.

För dig som är ute efter en bärbar speldator som du kan ta med dig överallt och som klarar av både nya titlar, krävande program, men också en fröjd att använda till film och studier så är detta ett mycket bra och prisvärt val.

Hårdvara och information

Grafikkort: Nvidia Geforce RTX 3060 Ti
Processor: AMD Ryzen 5 5600H
Ramminne: 16 GB
Hårddisk: 1000 GB SSD
Skärm: 15.6″ – 144 Hz
Batteritid: 7 timmar

 • TrueStrike tangentbord framtaget för gaming laptops
 • Nahimic 3D-ljud för extra inlevelse när du spelar
 • Avancerat fläktsystem ger god prestanda
Testprestanda

Grafik: 12239     Processor: 17961

Shark Gaming 6G15-60 gaming laptop

Högt presterande bärbar speldator med 240 Hz skärm

Bästa bärbara speldatorerna [2021] 8

I en än lite högre prisklass hittar vi denna gaming laptop från Shark Gaming, såklart var vi tvungen att testa den. 

Shark Gaming är kända för att bygga högkvalitativa och prisvärda gaming datorer – både bärbara men också stationära gaming datorer. Alla deras datorer genomgår strikta kvalitetskontroller vilket gör att du som kund kan kännda dig trygg när du handlar hos dem.

Denna bärbara speldator är den första som vi testat som har en 240 Hz skärm, och vilken känsla den inger! Att spela på denna dator är en ren fröjd dels på grund av skärmen men även på grund av hur bra hårdvara den faktiskt har.

Grafikkortet RTX 3060 Ti från Nvidia gör att den klarar av alla moderna spel på marknaden, men det är inte allt!

Den har en av de allra snabbaste processorerna som går att få tag på i gaming laptops, men den har äve e NVMe SSD-hårddisk på 1 TB. Detta innebär att den har PCIe express vilket ger än snabbare laddningstider än traditionella SSD-hårddiskar.

Shark Gaming ger dig dessutom möjlighet att uppgradera denna gaming laptop. Du kan konfigurera denna dator med mer ramminne eller en ännu större hårddisk. Detta är en dator bärbar speldator som kommer räcka för gaming under många år framöver

Hårdvara och information

Grafikkort: Nvidia Geforce RTX 3060 Ti
Processor: Intel Core i7-11800H
Ramminne: 16 GB
Hårddisk: 1000 GB NVME M.2 SSD
Skärm: 15.6″ – 240 Hz
Batteritid: Ca 7 timmar

 • Bärbar speldator med NVMe SSD-hårddisk för snabbast möjliga laddtider
 • Turboladdat grafikkort från Nvidia
 • Lätt att uppgradera vid behov
Testprestanda

Grafik: 12242     Processor: 21827

Medion Erazer Beast X25

MAXAD gaming laptop med RTX 3070 / 17.3" skärm

Bästa bärbara speldatorerna [2021] 9

När vi gav oss ut för att testa gaming laptops så var ERAZER-serien från Medion de första modellerna vi kontrollerade. Detta sågs som självklart då vi har testat många av deras stationära speldatorer tidigare. Denna bärbara modell släpptes 2021 och är fullproppad med vass gaminghårdvara.

Denna gaming laptop är väl utrustad med riktigt bra komponenter. Dels har den en Ryzen 5800H processor från AMDs senaste produktserie, men den har även en av de vassaste laptop grafikkorten på marknaden – RTX 3070. 

På minnessidan så har den en SSD-hårddisk på 1 TB och 32 GB ramminne. Detta är en bra kombo som presterar både vid gaming och kontorsarbete eller studier.

Dessa komponenter gör att denna gaming laptop är mycket trevlig att använda sig av. Den klarar av många av dagens spel på väldigt höga grafikinställningar – helt utan lagg. Den höga uppdateringsfrekvensen gör att det blir mycket roligare att spela, oavsett var du befinner dig. Sammanfattningsvis kan man säga att detta är en av de bästa gaming laptops 2021.

Hårdvara och information

Grafikkort: Nvidia Geforce RTX 3070 
Processor: Amd Ryzen 7 5800H
Ramminne: 32 GB
Hårddisk: 1000 GB NVME M.2 SSD
Skärm: 17.3″ – 165 Hz
Batteritid: Ca 6 timmar

 • 165 Hz skärm med QHD säkerställer en bra gamingupplevelse 
 • Supersnabb bärbar speldator med RTX 3070
 • Prisvärd och framtidssäkrad gaming laptop 
Testprestanda

Grafik: 14313     Processor: 21936

Gigabyte AORUS 17G-KD

Bärbar gaming dator med 300 Hz skärm på 17.3"

Bästa bärbara speldatorerna [2021] 10

Den allra bästa gaming laptopen vi testade kommer från Gigabyte. De kanske inte är kända för att tillverka bärbara speldatorer, men när de väl gör det så gör de det bra!

Aurus är en gaming laptop som kommer i flera olika konfigurationer. Denna har Nvidias allra vassaste grafikkort RTX 3080 – som är speciellt framtagen för att klara av att driva gaming laptops med hög uppdateringsfrekvens. Såklart är även processorn av högsta kvalitet. Intel i7-11800H presterar oerhört högt i benchmarks och klarar alla program och spel du kan tänka dig.

Men det är inte processorn vi är här för. Denna datorns skärm är smått absurd – då den har en uppdateringsfrekvens på hela 300 Hz! Att spela på denna dator är inte likt spel på någon annan bärbar gamingdator, dels då du har möjlighet att spela på vilka grafikinställningar du vill – men även för den helt galna skärmen. 

Skärmen har små kanter vilket betyder att det du ser i princip bara är skärm. Detta ger en mer immersiv upplevelse som inte går att annat än älska. Definitivt värd titeln bästa bärbara speldator 2021.

Hårdvara och information

Grafikkort: Nvidia Geforce RTX 3080 6 GB
Processor: Intel i7-11800H
Ramminne: 32 GB
Hårddisk: 1000 GB NVMe express SSD
Skärm: 17.3″ – 300 Hz
Batteritid: Ca 6 timmar

 • 3080 grafikkort från Nvidias senaste serie
 • Full-HD skärm med 300 Hz
 • Gaming laptop med mekaniska brytare från välkända Omron
Testprestanda

Grafik: 15989     Processor: 21827