Counter Strike: Global Offensive nybörjarguide

Counter Strike: Global Offensive

Counter Strike: Global offensive, CS:GO är världens mest populära fps (first person shooter) spel! Counter strike släpptes ursprungligen år 2000 som en spinoff på Half-Life och succén blev snabbt ett faktum. Spelet släpptes i november och redan i december samma år hölls de första stora internationella turneringarna. År 2001 fortsatte succén och Sverige etablerade sig redan från början, genom välkända Ninjas in Pyjamas som en av de absolut bästa nationerna. Counter Strike: Global Offensive släpptes i sin tur 2012 och har sedan dess bara ökat och ökat i popularitet.

Kom igång med CS:GO

I slutet av 2018 blev CS:GO ett free-to-play spel. Detta innebär att det är väldigt enkelt att komma igång. Allt du behöver göra är att ha ett steam-konto och en dator som inte är från stenåldern. CS:GO Är ett spel som inte kräver särskilt mycket prestanda för att spela, de flesta datorer med externt grafikkort klarar av att spela CS:GO. Viktigt är dock att om du har lite sämre hårdvara, så måste du tänka på att spela med lite lägre grafikinställningar. 

För att komma igång med CS:GO, behöver du ha ett steamkonto. Därefter måste du navigera till steambutiken och söka efter Counter Strike. Bilden nedan visar hur du ska göra för att hitta rätt.

Hur går en cs:go match till?

Counter Strike spelas i lag med 5 spelare i vardera lag. De två olika lagen är Terrorister och Anti-Terrorister. Banorna, eller kartorna som spelas har två stycken bombplatser, bombplats A och bombplats B. Terroristernas mål är att ta sig in på någon av bombplatserna, armera bomben och sedan försvara den under de 40 sekunder det tar för bomben att explodera. Anti-Terroristernas mål är det motsatta, i första hand försvara bombplatserna, och i de fallen där Terroristerna armerar bomben – ta tillbaka kontrollen över bombplatsen och desarmera bomben innan dessa 40 sekunder har löpt ut.

Matcher i CS:GO spelas oftast som bäst av 1, BO1, eller bäst av 3, BO3. Finaler i stora turneringar spelas ibland som BO5. Detta berättar hur många av kartorna man behöver vinna för att koras som vinnare, i en match som spelas BO3, bäst av 3 så måste man vinna två av kartorna för att stå som segrare och vid en BO5 så måste man vinna 3 av kartorna. I proffsmatcher i CS:GO finns det 7 olika kartor att välja mellan. Det vanligaste sättet att välja kartor i proffsmatcher är vetosystemet. Vid en BO3 ser det ut som följer:

 • Lag 1 bannar en karta (6 kartor kvar)
 • Lag 2 bannar en karta (5 kartor kvar)
 • Lag 1 väljer en karta (4 kartor kvar) – Lag 2 bestämmer vilket lag de vill börja på
 • Lag 2 väljer en karta (3 kartor kvar) – Lag 1 bestämmer vilket lag de vill börja på
 • Lag 1 bannar en karta (2 kartor kvar)
 • Lag 2 väljer sista kartan, lag 1 väljer vilket lag de vill börja på.

När vetoprocessen är klar så börjar matchen. Under den första rundan, som kallas för pistolrundan, så får båda lagen starta med 800kr per spelare, samt standardpistolen som skiljer sig för de olika lagen. Terrorister får starta med en Glock-18, och Anti-Terroristerna får välja mellan en USP-S och en P2000.
Efter pistolrundan har båda lagen pengar till att kunna köpa vapen, det laget som vann pistolrundan har minst 3250$ per spelare, och det laget som förlorade den har minst 1900$ per spelare. Under denna rundan så kommer det laget som vann, alltid att köpa vapen då de har ett ekonomiskt övertag. Det laget som förlorade pistolrundan, kommer däremot ha ett val. De kan antingen spendera sina pengar, och göra en så kallad force buy – vilket innebär att de spenderar alla pengar de har på billigare vapen, såsom pistoler, smgs och shotguns, samtidigt som de snålar in på saker såsom kevlar och granater.
De kan även välja att spara alla pengar till nästa runda (detta kallas eco-runda) där de istället kommer ha lika goda ekonomiska förutsättningar som sitt motståndarlag. Nackdelen i detta fall är att de, i princip ger bort denna rundan då det är mycket svårt att vinna den iochmed att motståndarna har såpass kraftiga vapen att sätta emot.

I det första steget av matchen så spelas 15 rundor, sedan är det sidbyte. För att vinna en karta behöver man vinna 16 rundor. Om det t.ex står 10-5 efter de inledande 15 rundorna, så behöver lag 1 vinna 6 rundor, och lag 2 behöver vinna 11 rundor efter sidbytet för att vinna matchen. Om det blir 15-15 så räknas resultatet antingen som oavgjort, vilket är vanligast i tävlingar som använder sig av tabellsystem, eller så blir det förlängning där varje lag får spela 3 rundor per sida tills man kan utse en vinnare.

Gaming tillbehör för CS:GO

Det allra viktigaste gaming tillbehören för dig som spelar CS:GO är en bästa gaming skärm som hjälper dig att hänga med i de snabba rörelserna i CS:GO. Det viktigaste med en bra gaming skärm är att den har en hög uppdateringsfrekvens, gärna 144 Hz eller högre. Det andra gaming tillbehöret du bör ha är bra gaming hörlurar. Detta underlättar för dig att lokalisera motståndare.

Användbara länkar

Steam Workshop – Här kan du ladda ner kartor som andra CS:GO spelare har skapat. Det finns mängder av olika nischade övningskartor, aimkartor, kartor som hjälper dig att konfigurera ditt crosshair, custom bombmaps, och mycket mycket annat.
Mapförslag: Recoilkarta, Smokes på MirageAimkarta, Crosshair generator.

HLTV – Här kan du bland annat få information om framtida matcher, ta del av intressanta intervjuer, gå igenom mängder av statistik och ladda ner demos att kolla igenom.

Valves officiella blogg för CS:GO –​ här kan du bland annat läsa om uppdateringar till spelet och ta del av information inför turneringar.

Csgocrosshair – om du tycker det är krångligt att ställa in ditt crosshair, kan du ta del av proffsens olika crosshairs på denna hemsida.

Counterstrike wiki – här kan du hitta mängder med info om alla olika vapen, kartor, proffsspelare, lag och mycket annat.

Twitch – ​Känd streamingsajt där du kan följa mer eller mindre talangfulla personer som spelar CS:GO och/eller andra spel. Här kan du hitta många proffs som streamar, och du kan även följa i stort sett alla turneringar. 

Betting på Counter Strike: Global Offensive

För att lyckas vinna mot spelbolagen måste du göra noggrann research innan du lägger dina bets. En grym källa för detta är HLTV, på HLTV är det möjligt att gå igenom mängder av statistik för spelare och lag innan matcher för att ta reda på hur deras form är. 

Vi sätter upp ett scenario, där 9:e rankade Natus Vincere (Na’Vi) från Ukraina möter Finska laget Ence som är rankad som #6 i världen. Om vi kollar igenom formen för respektive lag på olika kartor så får vi fram följande:

Stats counter strike: global offensive ence
Stats CS:GO Natus Vincere

När spelbolag bestämmer sina odds tenderar de att världera nuvarande världsrank väldigt högt, samtidigt som den kortsiktiga formen på olika kartor är mindre viktigt. Om vi går igenom varje map för sig, så kan vi lista ut vilket lag som har ett teoretiskt övertag på varje karta. När lagen har valt vilka maps som ska spelas, så kan vi sedan göra en bättre bedömning om något lag värderas högre än de borde. 
Om mapsen som väljs skulle vara Dust2, Inferno och Nuke så skulle vi till exempel kunna spela på att det blir 3 kartor, eller att Ence vinner första kartan och Na’Vi vinner andra. Motivering till betsen är att båda lagen har stora teoretiska övertag på respektive karta.
Det är viktigt att du vet så mycket som möjligt om lagen innan du lägger dina bets, om du famlar i blindo är det väldigt svårt att vinna pengar i längden.  Därför kan det vara en bra idé att rikta in dig på ett par stycken olika lag som du lär dig så mycket som möjligt om, denna strategi är väldigt svår för spelbolagen då deras mål är att försöka täcka så många matcher som möjligt.

Vi har även en CS:GO betting guide där vi listar vilka spelbolag som är bäst samt vad du behöver tänka på innan du lägger dina bets.

statistics esport winrate

Dagens matcher

TidTurneringLag & odds
15:00Counter Strike: Global OffensiveESEA Premier Relegation
1.25
bankaPepsi
3.75
ENTERPRISE
Spela
 • Spela hos Pixel.bet
 • Spela hos Betway
 • Spela hos Mr Green
16:00Counter Strike: Global OffensiveY-Games PRO Series
4.33
BRUTE Academy
1.2
eSuba Youngsters
Spela
 • Spela hos Pixel.bet
 • Spela hos Betway
 • Spela hos Mr Green
18:00Counter Strike: Global OffensiveY-Games PRO Series
7.5
Eeriness
1.07
Sissi State Punks
Spela
 • Spela hos Pixel.bet
 • Spela hos Betway
 • Spela hos Mr Green
18:00Counter Strike: Global OffensiveGamers Club Series S
1.44
SWS
2.63
ex-KG Network
Spela
 • Spela hos Pixel.bet
 • Spela hos Betway
 • Spela hos Mr Green
20:00Counter Strike: Global OffensiveY-Games PRO Series
1.29
B8
3.5
ex-CLEANTmix
Spela
 • Spela hos Pixel.bet
 • Spela hos Betway
 • Spela hos Mr Green
21:00Counter Strike: Global OffensiveRedzone Pro League
1.57
INTZ
2.25
Keyd Stars
Spela
 • Spela hos Pixel.bet
 • Spela hos Betway
 • Spela hos Mr Green
21:00Counter Strike: Global OffensiveGamers Club Series S
1.67
Jaguares
2.1
Santos e-Sports
Spela
 • Spela hos Pixel.bet
 • Spela hos Betway
 • Spela hos Mr Green
15:00
Counter Strike: Global Offensive
ESEA Premier Relegation
1.25
bankaPepsi
3.75
ENTERPRISE
16:00
Counter Strike: Global Offensive
Y-Games PRO Series
4.33
BRUTE Academy
1.2
eSuba Youngsters
18:00
Counter Strike: Global Offensive
Y-Games PRO Series
7.5
Eeriness
1.07
Sissi State Punks
18:00
Counter Strike: Global Offensive
Gamers Club Series S
1.44
SWS
2.63
ex-KG Network
20:00
Counter Strike: Global Offensive
Y-Games PRO Series
1.29
B8
3.5
ex-CLEANTmix
21:00
Counter Strike: Global Offensive
Redzone Pro League
1.57
INTZ
2.25
Keyd Stars
21:00
Counter Strike: Global Offensive
Gamers Club Series S
1.67
Jaguares
2.1
Santos e-Sports