Fördelar med en hög uppdateringsfrekvens

Kontentan av en högre uppdateringsfrekvens är att mer bilder visas varje sekund. Men vilka fördelar för det egentligen med sig att ha en gaming skärm med hög uppdateringsfrekvens?

Ökad bildkvalitet

Rörliga bilder på en skärm visas genom att en serie av stillbilder visas i snabb följd efter varandra. En högre uppdateringsfrekvens leder till att fler bilder visas, vilket i sin tur leder till att bilden upplevs som mindre hackig. Om du skulle ha 1 Hz som uppdateringsfrekvens, så skulle en fiendes position uppdateras en gång per sekund. Detta skulle såklart leda till att det blir i princip omöjligt att sikta på denna fiende, då du väldigt sällan vet dens exakta position. Detta exempel är såklart ett extremfall men tydliggör skillnaden mellan en låg och en hög uppdateringsfrekvens. Att en bild uppdateras 60 gånger per sekund må låta mycket, men i de flesta esport titlar är detta faktiskt ganska lite då de innefattar snabba rörelser och det är just där detta problem blir som tydligast.

Ghosting

En mindre hackig bild är den allra största fördelen, men det leder även till en generellt sett bättre bildkvalitet då det minskar eftersläpning i form av ghosting. Ghosting är när bildskärmen fortfarande visar delar av en gammal bild. Ghosting är ganska vanligt och något som de flesta gamers upplever i en viss mån. Om man bara har lite ghosting så brukar det inte vara särskilt störande eller ens märkbart, men mycket ghosting leder till en ganska dålig spelupplevelse. Om du köper en ny gaming skärm så bör du kontrollera hur mycket ghosting du har. Mycket ghosting kan antingen handla om att ditt grafikkort inte riktigt hänger med, eller att du har fått ett dåligt exemplar av skärmen. Om du inte märker av det, eller bara upplever lite ghosting så behöver du inte oroa dig. Ghosting påverkas även av skärmens responstid. För att minimera ghosting orsakad av responstid så bör responstiden vara under 2 millisekunder. De flesta gaming skärmar brukar ligga mellan 1 och 2 millisekunder, men vid köp av en billigare skärm så bör du titta mer noggrant på denna siffra.

Minskad input lag

En annan fördel med att ha en skärm med hög uppdateringsfrekvens är att input lag minskar då nya bilder genereras snabbare, spelet blir mer responsivt. En 60 Hz skärm genererar en ny bild var 16e millisekund, en 144 Hz skärm var 7e millisekund och en 240 Hz skärm var 4e millisekund. I värsta fall kan du alltså behöva vänta 16 millisekunder innan de inputs du gör syns på skärmen, förutsatt att du har en skärm med enbart 60 Hz.

Att tänka på när du köper en gamingskärm

Det finns ingen poäng i att köpa en gamingskärm med hög uppdateringsfrekvens om din setup ändå inte klarar av att driva den. Om du har en skärm med 144hz uppdateringsfrekvens, men din framerate (FPS) 100, så är det som att du spela på en skärm med 100 Hz. Kontrollera vad din FPS i dina mest spelade spel är innan du slår till på en gamingskärm med hög uppdateringsfrekvens. Om din framerate är lägre, så kanske du bör fundera på att uppdatera hårdvaran eller helt enkelt gå igenom dina grafikinställningar för att öka fpsen? Att gå igenom videoinställningarna är såklart mycket billigare än att köpa ett nytt grafikkort, och vissa inställningar märks knappt av om du sänker kvalitén på. Om du har problem med låg framerate i något spel, råder vi dig att söka på Google efter hur du kan öka din framerate i just det spelet. Det finns ofta väldigt bra och simpla knep du kan använda dig av för att åstadkomma detta.

En myt gällande att det mänskliga ögat bara kan se ett visst antal bilder per sekund har cirkulerat runt på internet sedan tidigt 2000-tal. Normalt nämns 30 eller 60 bilder. Det mänskliga ögat är mycket komplext och det går inte direkt att sätta något tal på hur många “bilder vi kan se per sekund”. Skillnaden mellan att spela på en skärm med 60 och 144 Hz är dock så stor att det blir tydligt att detta är just en myt.

Bör man uppgradera sin 60hz gamingskärm till en skärm med 144hz eller mer?

Det korta svaret är JA. Om din budget tillåter det, och din PC klarar av att leverera 144 fps, så finns det ingen anledning att spela på en 60 Hz skärm. Att spela på en 144 hz skärm är en helt ny upplevelse jämfört med att spela samma spel på en skärm med 60 Hz. Uppdateringsfrekvensen är mer än dubbelt så stor och detta är något som blir uppenbart direkt du startar ett spel för första gången. Den största skillnaden är hur mycket mjukare spelet upplevs. Allting i spelet känns mer enhetligt och de hack som tidigare funnits har i stort sett försvunnit.

Även om du inte har märkt dessa hack tidigare, så kommer de bli väldigt uppenbara efter att du testat en 144 Hz skärm. 144 Hz brukar ses som gränsen för en gaming skärm. Proffs spelare använder sällan eller aldrig skärmar med en uppdateringsfrekvens lägre än detta. Det finns såklart även skärmar med 75, 100 eller 120 Hz uppdateringsfrekvens, det är inte så att 144 Hz är något magiskt tal, men det har blivit något av ett tal som alla gaming skärmar med “normala” storlekar rättar sig efter. Med till exempel wide-screen gamingskärmar så får man räkna att uppdateringsfrekvensen är något lägre, men även här bör man inte köpa en skärm med en uppdateringsfrekvens på 60 Hz då det inte kommer vara särskilt rolig att spela på en sådan.

144 Hz vs 240 Hz – är det fortfarande värt det?

Att köpa en skärm med 240 Hz om man redan har en med 144 Hz är lite svårare att motivera. Skillnaden finns där, och det ger dig absolut ett övertag. De flesta proffs använder sig av skärmar med 240 Hz, men de har sponsorer och deras jobb är att spela, då är det ganska naturligt att man använder sig av det bästa som finns. Om din budget tillåter det, och du har en riktigt bra gamingsetup, så anser vi helt klart att det är värt att köpa en gamingskärm med 240 Hz uppdateringsfrekvens. Men å andra sidan, om din grymma gamingskärm med hög uppdateringsfrekvens är det absolut dyraste i din setup, så anser vi att du har prioriterat fel.

Köpa gamingskärm

Uppdateringsfrekvens är ett av de viktigaste koncepten inom gamingskärmar, men långt ifrån det enda. Vi har testat de bästa gaming skärmarna och skapat en köpguide där vi går igenom alla de tekniska termer du behöver ha koll på om du funderar på att köpa en gamingskärm.