haxball omslagsbild

Esportlandet öppnar Haxballserver. Välkommen in!

Haxball är ett grymt roligt webbläsarbaserat onlinespel som vi på Esportlandet tror har potential för roliga turneringar. Joina våran server och visa vad du går för!

Vad är Haxball?

Haxball är ett 2d-fotbollsspel som funnits sedan 2012. Det spelas online i realtid mot andra spelare i webbläsare, och det är mycket enkelt att komma igång med. För att komma igång med Haxball surfar du helt enkelt in på deras hemsida, väljer ett namn och letar upp ett rum alternativt startar ett eget. 

Det är inte alltid som det finns aktiva spelare på servern, men om man skriver i Haxballkanalen på våran Discord så kan man förhoppningsvis hitta någon som är sugen på att spela där.

Hur spelas Haxball?

Haxball är ett väldigt simpelt spel. Man spelar som en rund figur som man styr genom att antingen använda sig av piltangenterna eller WASD. Man skjuter bollen genom att använda mellanslag eller “x”. Målet med spelet är såklart att få bollen in i motståndarens mål, samt förhindra motståndaren från att göra just detsamma. 

Haxball spelplan
Spelplanen i Haxball

Speltyper

Haxball kan spelas på oerhört många olika sätt. Ovan visas en 2v2 match som spelas på en av standardkartorna. Detta är det vanligaste spelsättet och om inte rummet heter något speciellt så kan man anta att det spelas antingen 1v1, 2v2, 3v3 eller 4v4 på någon av standardkartorna. Nedan går jag igenom lite om olika kartor och speltyper som är vanliga att hitta på de olika servarna.

  • Classic: Standardkarta som visas på bilden. Spelas vanlingen i 1 vs 1 eller 2 vs 2 matcher.
  • Big: Större version av Classic, spelas vanligtvis som 3 vs 3 eller 4 vs 4, sistnämnda är ganska ovanligt.
  • Real soccer (RS): Spelas på en gigantisk plan med fotbollsregler. Inkast och hörna gäller. Om bollen spelas ut så ska det laget som spelat ut bollen låta det andra laget göra ett inkast. Om det är tveksamheter över vilket lag som nuddade bollen sist så brukar det diskuteras i chatten och lösas därigenom. Spelas vanligen med 4 – 6 spelare per lag, eller 3 om det är Mini Real Soccer.
  • Real handball: Ungefär som real soccer fast med handbollsregler. Här kan man studsa bollen på väggarna. Om bollen spelas ut bakom målet blir det antingen inkast för det attackerande laget eller målvaktens boll .Målvakten kan spela som utespelare men måste ta en omväg för att ta sig in och ut ur målgården. Spelarna kan inte röra sig i målgården. Spelas vanligen med 3 – 6 spelare per lag.
  • Futsal: I futsal är bollen jätteliten. Här måste man ha bra kontroll på sin avatar för att inte bli totalt bortfintad. Spelas med 1-4 spelare per lag.
Esportlandet öppnar Haxballserver. Välkommen in! 1
Match i speltypen Real Soccer

De tre sista speltyperna jag beskrev är customkartor. Du kan få tag på dessa kartor och oerhört många andra genom att ladda ner de på Haxmaps. Du kan även spara kartan som för tillfället är aktiv i ett rum genom att skriva /store i chatten. Då sparas kartan och hittas sedan i kartväljaren om du är Admin i ett rum.

Dessa olika speltyper är såklart inget du behöver bry dig om som en ny spelare, men det kan vara bra att veta så du förstår vad som spelas på de olika servarna. Rummens namn beskriver ofta vilken karta eller matchtyp som spelas. 

Esportlandets haxballserver

Vi på Esportlandet har startat upp en server som alla är välkomna att spela på. På denna server spelar vi 1 vs 1, 2 vs 2 och 3 vs 3 beroende på antalet spelare som är inne på servern just för tillfället. Vi planerar även att hålla i turneringar så håll utkik i Discorden, följ oss på våran Instagram och såklart – lira Haxball!

Servern bör vara uppe dygnets alla timmar. Om det är något som inte fungerar på servern alternativt någon som missköter sig så kan ni kontakta oss i Discordkanalen.

Film med höjdpunkter från Nations Cup 2013

Lämna en kommentar