Dota 2

TidTurneringLag & odds
20:00Dota 2ESL One Summer
1.53
Nigma
2.38
OG
Spela
  • Spela hos Pixel.bet
  • Spela hos Betway
  • Spela hos Mr Green
20:00Dota 2ESL One Summer
2.38
AS Monaco Gambit
1.53
ViKin.gg
Spela
  • Spela hos Pixel.bet
  • Spela hos Betway
  • Spela hos Mr Green
20:00
Dota 2
ESL One Summer
1.53
Nigma
2.38
OG
20:00
Dota 2
ESL One Summer
2.38
AS Monaco Gambit
1.53
ViKin.gg
23:00
Dota 2
Movistar Liga Pro Gaming
0
Infamous
0
Team Unknown

Dota 2

Defense of the Ancients 2, eller kort och gott bara Dota 2, är ett av de datorspel som såg till att riktigt stora pengar började hitta till e-sporten. Bakom spelet ligger Valve och varje år arrangerar de “The International” som snabbt blev en av de största tävlingarna. 2013 vann det svenska laget Alliance och de fem spelarna fick dela på en prissumma på 9 miljoner kronor. 2016 vann Wings Gaming och då hade prissumman nästan tiodubblats. Den totala prispotten för The International 2019, som är den största turneringen i Dota 2 låg på hela 34  miljoner dollar!

 

Dota 2 fire image

Vad är dota 2 och hur fungerar det?

Dota 2 är ett MOBA-spel (Multiplayer Online Battle Arena), som i sin tur är en undergenre till RTS (realtidstrategi). Föregångaren DotA var faktiskt en modifierad karta i spelet Warcraft III, ett mycket välkänt RTS-spel från Blizzard. Valve tog tillfället i akt att kontakta den anonyma utvecklaren bakom DotA, kallad “IceFrog”, och under hans vägledning tog ett helt team med skickliga utvecklare fram Dota 2. Spelet använder ett isometriskt perspektiv där man ser allt som händer ovanifrån, men även lite från sidan. Både miljöer och objekt ger en bättre 3D-känsla, trots att du även får en mycket bra strategisk överblick.

I Dota 2 är det två lag som möter varandra, kallade Radiant och Dire. I varje lag ingår fem spelare som styr varsin hjälte. Hjälten kan gå upp i nivåer och lära sig nya färdigheter, ungefär på samma sätt som i rollspel. Dessutom går det att köpa utrustning och föremål till sin hjälte som ger olika fördelar. Utöver hjältarna så finns även datorkontrollerade krigare och försvarstorn. De styrs automatiskt och attackerar när någon i motståndarlaget kommer nära. De är inte alls lika starka som spelarnas hjältar, men fyller ändå en mycket viktig funktion.

Målet i Dota 2 är att förstöra det andra lagets “Ancient” som bäst beskrivs som lagets huvudbas eller högkvarter. Laget som lyckas med den bedriften vinner kartan. När allt försvar är intakt i början av en match och hjältarna fortfarande är på låg nivå, så handlar mycket om att göra sin hjälte starkare, förstöra försvarstorn och på andra sätt skaffa sig fördelar ute på spelplanen. Spelet öppnas upp allt mer i och med att hjältarna blir starkare och till sist kommer de fem hjältarna i något av lagen vara starka nog att avgöra. Det kan hända att de lyckas döda en eller flera av motståndarlagets hjältar vid rätt tillfälle och eftersom det tar tid innan en hjälte kommer tillbaka kan det ge en lucka att förstöra deras Ancient och vinna den aktuella kartan.

 

Hur du följer dota 2

Dota 2 spelas vanligtvis BO3 (Best of 3). Det betyder att ett lag måste vinna 2 kartor för att ta hem matchen. Stora finaler spelas ofta BO5 och då måste 3 kartor vinnas för att vinna hela matchen. Olika turneringar har olika regler, men det är vanligt med ett “double-elimination”-format där ett lag som förlorar får en ny chans i en så kallad losers bracket. Systemet gör att lag som förlorar tidigt ändå har en chans att ta sig hela vägen till final.

De allra största turneringarna som The International är bara för inbjudna lag. De allra bästa och högst rankade lagen får givetvis en inbjudan, sedan hålls också kvalificeringsturneringar i olika geografiska regioner, till exempel Europa, Nordamerika och Kina.

Nyckeln till att njuta av Dota 2 som e-sport är att skaffa sig erfarenhet och lära sig mer om spelet. Det är gratis så vem som helst kan själv spela Dota 2 på amatörnivå. När du följer proffsmatcher handlar mycket om att ha bra kommentatorer. Med fem spelare i varje lag och totalt tio hjältar som hela tiden gör saker i realtid blir det annars svårt att hänga med i svängarna. Kommentatorerna kommer se till att tittarna inte missar viktiga ögonblick som en stor strid mellan hjältar. De kommer också diskutera olika strategiska val eller om någon spelare råkar göra ett avgörande misstag.