Köpguide för gamingskärmar

En bra gamingskärm kommer troligen vara med dig längre än själva datorn som driver den Det är av denna anledning mycket viktigt att du förstår innebörden av alla olika termer när du handlar gamingskärm. I denna guide går vi igenom dessa termer, och berättar vad som är viktigt och vad man bör tänka på om man funderar på att köpa en gamingskärm.

Innehållsförteckning

Det absolut viktigaste i en gaming skärm är att uppdateringsfrekvensen är så hög som möjligt. Det är även viktigt att du väljer en skärm som har en upplösning som varken är för låg eller hög upplösning. En låg upplösning leder till att man har svårt att se detaljer och att själva spelupplevelsen blir ganska dålig. En väldigt hög upplösning behöver å andra sidan inte vara problematiskt, men det leder inte direkt till någon fördel inom gaming, dessutom kan det leda till problem om du har ett grafikkort som inte klarar av att driva så många pixlar. Priserna för skärmar med 4k upplösning tenderar även att sticka iväg rätt rejält. För att veta vilken upplösning som är lämplig för respektive skärmstorlek bör du ha koll på begreppet PPI.

Uppdateringsfrekvens

Detta är det allra viktigaste konceptet för dig som är intresserad av en ny gamingskärm. En vanlig PC-monitor brukar ha 60 Hz uppdateringsfrekvens medans gamingskärmar brukar börja på 144 Hz och gå ända upp till 300 Hz. Du kan läsa mer om vilken uppdateringsfrekvens som passar just dig i våran artikel där vi går igenom de tre vanligaste uppdateringsfrekvenserna, 60Hz, 144Hz och 240Hz.

Responstid

Responstiden säger hur lång tid det tar för skärmen att byta en individuell pixel från svart till vit. Den varierar vanligtvis mellan 1 och 5 millisekunder. En högre responstid kan leda till att skärmen uppfattas som oskarp när du spelar spel eller kollar på film. Detta koncept; som på engelska är känt som motion blur, märks tydligast vid snabba rörelser. Vid gaming vill man helst att skärmen har en responstid under 2 millisekunder för att detta ska minimeras.

Skärmteknologier - TN vs IPS vs VA

Det finns tre huvudsakliga skärmteknologier som används i dagens bildskärmar. TN (Twisted Nematic), VA (Vertical Alignment) och IPS (In-Plane Switching). Alla dessa har olika fördelar och nackdelar gentemot varandra.

TN

Gamingskärmar med TN-paneler har sämre färgåtergivning än de paneler som använder sig av IPS- eller VA-teknologi, man kan säga att färgerna är aningen matta och mindre mättade. De har även sämre betraktningsvinklar än de andra teknologierna, vilket gör att du aldrig hittar kurvade skärmar med TN-panel. Trots dessa tillkortakommanden så är TN den teknologi som är absolut vanligast för gamingskärmar. Detta är för att TN-skärmar karaktäriseras av hög uppdateringsfrekvens och låg responstid. TN är dessutom den teknologi som är enklast att producera vilket leder till lägre priser.

IPS

IPS-skärmar har den absoluta bästa färgåtergivningen av dessa tre teknologier. Den har även bäst betraktningsvinklar vilket gör att den passar bra till välvda skärmar. Traditionellt sett har skärmar med IPS-teknik inte gått att hitta med en uppdateringsfrekvens över 75 Hz, och en responstid under 4 millisekunder. Under de senaste åren har det dock dykt upp IPS-skärmar för gaming, som har uppdateringsfrekvenser över 200 Hz och responstider på endast 1 millisekund. IPS är vanligast inom premiumsegmentet för gamingskärmar. En IPS-panel som hittas i en lägre prisklass har antagligen en ganska låg uppdateringsfrekvens. Detta leder i sin tur till att den skärmen är ett dåligt val för gaming, och snarare är anpassad för till exempel video- och bildredigering.

VA

VA är en skärmteknologi som kan ses som ett mellanting mellan IPS och TN. De fungerar bra till både spel och film. Färgåtergivningen är sämre än en IPS-skärm, men bättre än en TN-skärm. De kan ha hög uppdateringsfrekvens utan att priset sticker iväg vilket de hade gjort på en IPS-skärm. VA-paneler kan ses som ett prisvärt all-around val för dig som letar gamingskärm.

Upplösning och skärmstorlek

De vanligaste storlekarna på gamingskärmar med en aspect-ratio på 16:9 är 24” och 27”. Vilken storlek du ska köpa handlar främst om hur djupt ditt skrivbord är samt hur långt du sitter från skärmen. Om du är intresserad av att köpa en 27” skärm, så bör du sitta minst 60 cm från skärmen, annars kommer du ha svårt att hänga med i allt som händer.

En 24” skärm fungerar bra med upplösningen 1920 × 1080 (Full HD), och även med 2560 × 1440 (QHD). En 27” skärm bör däremot ha QHD-upplösning eller högre för att bibehålla god bildkvalitet. En högre upplösning kräver bättre hårdvara, och den absolut viktigaste komponenten är grafikkortet. Om du för närvarande har problem med låg frame rate när du spelar så bör du inte skaffa en gamingskärm som har högre upplösning än den du har i dagsläget. I detta fall bör du även uppgradera ditt grafikkort.

Båda dessa skärmstorlekar erbjuds även med 4k-upplösning (3840 × 2160). 4k är lite av en gimmick. De två största problemen är dels att att du behöver en väldigt kraftig dator för att driva en 4k skärm utan att tappa frame rates. Det andra problemet är att skillnaden mellan upplevd bildkvalitet mellan en 4k-skärm och en QHD-skärm, på en skärm som är under 40” är oerhört liten, knappt märkbar. För att skillnaden ska bli tydlig så bör skärmen vara större än gamingskärmar traditionellt är. Ett annat problem är att det för närvarande finns ytterst få spel som stödjer 4k upplösning. 

PPI

Pixels per inch, PPI är ett viktigt begrepp som inte är särskilt omtalat och något vi absolut tycker att du bör du bör hålla reda på vid köp av gamingskärm. Det talar helt enkelt om hur tätt pixlarna är packade. En 24” skärm med full HD upplösning (1920 × 1080) har en PPI på 92, under det vill man helst inte gå. En 27” skärm med samma upplösning har en PPI på endast 81, vilket ger en bild som är tämligen grynig om man jämför med en 24” skärm som har samma upplösning. Undantaget för denna regel är om du sitter väldigt långt från skärmen. En TV som är 55” stor och spelar upp en full HD film har en PPI på endast 40, vilket är acceptabelt just för att man vanligtvis sitter relativt långt bort från en TV-skärm. En 27” skärm som har QHD upplösning (2560 × 1440) har en PPI på 108, detta gör att du kan förstora innehållet på skärmen ganska mycket innan du tappar bildkvalitet, åtminstone om man jämför med en skärm med 92 PPI.

Det vi vill att du tar med dig från detta stycke, är att du bör kontrollera pixeltätheten noggrant innan du köper en datorskärm. Detta gäller främst vid köp av större skärmar i lägre prisklasser, då bildkvalitén generellt sett är var de största besparingsåtgärderna görs. Här kan du räkna ut hur hög PPI olika skärmar har baserat på vilken skärmstorlek och upplösning de har. 

HDR

HDR, high dynamic range – är en teknologi som gör att skärmen når högre nivåer av realism och djup. De ljusa områdena blir ljusare och de mörka, blir än mörkare. Detta ökar i sin tur kontrasten, och det är just därför som? spel och videoklipp blir mer realistiska. De visuella förbättringarna som HDR ger är subjektiva – vissa kan inte tänka sig att gå tillbaka till SDR medan andra knappt ser skillnaden eller helt enkelt inte bryr sig. En bildskärm med HDR är inte speciellt mycket dyrare än en skärm med SDR, så om det är något som erbjuds bör du definitivt tacka ja.

HDR är kompatibelt med alla versioner av DisplayPort, samt HDMI 2.0. Du måste även ha ett grafikkort som stödjer HDR för att dra nytta av detta. Gällande konsoler så stödjer alla versioner av både Xbox One och Playstation 4 dessutom HDR.

FreeSync eller G-Sync?

Nvidia och AMD har olika lösningar för att lösa problemet med screen tearing. Båda använder sig av adaptiv uppdateringsfrekvens, men vilken lösning är egentligen bäst? Svaret är att de båda fungerar ungefär likvärdigt, det du behöver tänka på är att du matchar ihop rätt hårdvara med rätt skärm. Läs mer i våran artikel där vi tar upp skillnaden mellan AMD:s FreeSync och Nvidias G-sync.

Vad är grejen med välvda, eller kurvade skärmar?

Välvda gamingskärmar kan vid första anblick ses som en gimmick, åtminstone om man jämför de med traditionella platta skärmar. Men trots den kritik som välvda skärmar fått ta emot så erbjuder de en rad olika fördelar. En skärm som sveper sig runt ditt synfält gör att du inte behöver röra lika mycket på huvudet för att se hela skärmen, de gör även att du kan snappa upp saker i hörnet av skärmen med hjälp av periferiseendet. De skapar dessutom en mer immersiv upplevelse. Detta må låta som säljsnack, och till viss del så är det faktiskt så. Dessa fördelar märks förvisso redan när skärmen är 27”, men det är väldigt marginellt. Välvda skärmar gör sig bäst vid skärmar som har en högre aspect-ratio (bildförhållande), så kallade ultra-wide skärmar.

Ultra-wide skärmar behöver i princip vara välvda för att de ska fungera bra, då de är så pass breda att avståndet till de yttersta delarna av skärmen annars hade varit så mycket högre än avståndet till mitten av skärmen. Att skärmen är välvd gör att dessa två blir i det närmaste identiska med varandra. Att köpa en ultra-wide skärm som inte är välvd må vara billigare, men det är ändå något vi starkt avråder från just på grund av detta problem.

DisplayPort, DVI och HDMI

De två vanligaste anslutningsteknikerna för bildskärmar är HDMI och DisplayPort, även DVI-D förekommer – främst i billigare bildskärmar. Det finns två olika typer av både HDMI och DisplayPort och vi kommer lista skillnaderna i tabellen nedan.

Anslutning Bandbredd Upplösning Uppdateringsfrekvens HDR-support Freesync G-Sync Ljud
DVI-D
7.92 Gbit/s
2560 × 1600

60 Hz vid 2560 × 1600

120 Hz vid 1920 × 1200


144 Hz vid 1920 × 1080

Nej
Ja
Ja
Nej
HDMI 1.4
10.2 Gbit/s
3860 × 2160

30 Hz vid 3860 × 2160

120 Hz vid 1920 × 1080

Nej

Nej
Nej
Ja
HDMI 2.0
18 Gbit/s
3860 × 2160

60 Hz vid 3860 × 2160

240 Hz vid 1920 × 1080

Ja
Ja
Nej
Ja
Displayport 1.2
17.28 Gbit/s
3860 × 2160

60 Hz vid 3860 × 2160

240 Hz vid 1920 × 1080

Nej
Ja
Ja
Ja
Displayport 1.4
32.4 Gbit/s
7680 × 4320

60 Hz vid 7680 × 4320

120 Hz vid 3860 × 2160

240 Hz vid 1920 × 1080

Ja
Ja
Ja
Ja
Anslutning Bandbredd Upplösning Uppdateringsfrekvens
DVI-D
7.92 Gbit/s
2560 × 1600

60 Hz vid 2560 × 1600

 

120 Hz vid 1920 × 1200

 

144 Hz vid 1920 × 1080

HDMI 1.4
10.2 Gbit/s
3860 × 2160

30 Hz vid 3860 × 2160

120 Hz vid 1920 × 1080

HDMI 2.0
18 Gbit/s
3860 × 2160

60 Hz vid 3860 × 2160

240 Hz vid 1920 × 1080

Displayport 1.2
17.28 Gbit/s
3860 × 2160

60 Hz vid 3860 × 2160

240 Hz vid 1920 × 1080

Displayport 1.4
32.4 Gbit/s
7680 × 4320

60 Hz vid 7680 × 4320

120 Hz vid 3860 × 2160

240 Hz vid 1920 × 1080

Anslutning HDR-support Freesync G-Sync Ljud
DVI-D
Nej
Ja
Ja
Nej
HDMI 1.4
Nej
Nej
Nej
Ja
HDMI 2.0
Ja
Ja
Nej
Ja
Displayport 1.2
Nej
Ja
Ja
Ja
Displayport 1.4
Ja
Ja
Ja
Ja

Om du har möjlighet att använda DisplayPort 1.4 – gör det. Det som gör hela saken lite klurigare är att HDMI 2.0 är bättre än DisplayPort 1.2, då den stödjer HDR och en aningen högre bandbredd. Skillnaden i bandbredd är dock minimal, så om den skärm du använder dig av inte har HDR så är HDMI 2.0 och DisplayPort 1.2 i det närmaste identiska med varandra. För att ta reda på vilken av dessa teknologier du bör använda så råder vi dig att kontrollera vad ditt grafikkort stödjer genom att gå in på tillverkarens hemsida.

Inbyggda högtalare

Om du köper en skärm med inbyggda högtalare så bör du inte räkna med något toppenljud. De fungerar utmärkt till att lyssna på radio, spela webbläsar-spel eller titta på YouTube-klipp med. Om du däremot tänkt använda din skärm till att titta på film eller är intresserad av att spela spel med bättre inlevelse, så bör du antingen investera i bra gaming hörlurar eller ett par externa högtalare. Ska du använda de inbyggda högtalarna i din gaming skärm, så bör du vara medveten om på att endast Displayport och HDMI kan överföra ljud.

Lämna en kommentar