Kan Team Vitality fortsätta sin dominans?

Kan Team Vitality fortsätta sin dominans?

Alla som följer e-sport i någon utsträckning har hört talas om Team Vitality, och alla som är CS:GO-fans har sannolikt stenkoll på det franska superlaget. Det senaste året har Team Vitality varit ett ständigt inslag i toppen av de stora turneringarna, med pallplatser på löpande band. Lagets medlemmar är erkända som några av de allra bästa spelarna i världen och det går inte annat än att säga att Team Vitality är en stormakt inom CS:GO. Frågan är om Team Vitality kommer att kunna upprätthålla sin dominans eller om de kommer låta ett annat lag ta över facklan.

Bild: Epicenter

Spelbolagen tror på Team Vitality

I några år nu har Team Vitality i allt större utsträckning etablerat sig på toppen av den internationella CS:GO-scenen. Segrarna och topplaceringarna har avlöst varandra och i dagsläget är det få saker som pekar på att den trenden ska brytas.

De stora spelbolagen håller ideligen Vitality som en storfavorit i deras matcher. Det går till exempel att betta på CSGO – och tittar du på oddsen där så kan du se att Team Vitality är en ständig lågoddsare. Med tanke på lagets form den senaste tiden så är det föga förvånande – efter några mindre svackor under 2020 så har lage åter hittat tillbaka till storformen.

Bara under hösten har Team Vitality stått för flertalet imponerande prestationer och enligt HLTV:s världsranking så är det fransmännen som har en stadig ledning bland alla lag.

En stor anledning till Team Vitalitys framgångar stavas Mathieu “ZywOo” Herbaut. 20-åringen ses av många som den främsta spelaren i världen just nu och det var också den utmärkelsen som han tilldelades efter sitt extremt imponerande 2019. Nu när 2020 lider mot sitt slut så är det fortsatt ZywOo som HLTV rankar som världens bäste spelare.

Lagen som utmanar Team Vitality

Även om det råder en viss konsensus om att Team Vitality ses som det främsta CS:GO-laget i världen, så är de inte ensamma på toppen. I dagsläget utmanas de främst av svenska Godsent, de två danska lagen Astralis och Heroic, men även av lag som ukrainsk-ryska Natus Vincere (Na’ Vi).

Godsent grundades av Markus ”pronax” Wallsten 2016 och har etablerat sig som ett starkt lag i CS:GO-världen, men de är också aktiva inom bland annat Dota 2, Hearthstone och League of Legends. Om de har vad som krävs för att verkligen besegra Team Vitality återstår att se, men det är långt ifrån omöjligt.

Både Astralis och Heroic har ett starkt år bakom sig, och baserat på den senaste tiden så håller vissa rankingsystem till och med lagen före Vitality. Under året har vi fått se flertalet spännande drabbningar mellan de tre lagen, och samtliga av dem har slagit varandra vid ett par tillfällen.

Na’ Vi har inte imponerat lika mycket som de ovan tre nämnda lagen, men däremot är det hem till Aleksandr “s1mple” Kostyliev. Det är s1mple som många anser är ZywOos främsta utmanare till positionen som världens bästa CS:GO-spelare. Även Astralis Nicolai “device” Reedtz är en spelare som har imponerat på många.

De bästa svenska lagen, Fnatic och NiP, har en bit till den absoluta toppen i världsrankingen, men huserar trots allt på imponerande 13:e respektive 14:e plats i HLTV:s ranking. Fnatic har stått för några riktigt imponerande prestationer under 2020, inte minst under våren.

Team Vitality ses av många som det dominanta laget inom CS:GO just nu. Med det sagt är de på intet sätt ohotade. Främst är det två av våra danska grannar som flämtar det franska laget i nacken, men än så länge är det trots allt Vitality med ZywOo i spetsen som sitter på CS:GO-tronen.