Spelare på esport tävling

Tuff konkurrens och overkliga prissummor – här är världens 4 största e-sportturneringar

Sportvärlden har fått bevittna en rejäl förändring i och med den digitala sportens sensationella framfart. E-sporten har gått från att vara något ungdomar ägnade sig åt på fritiden framför datorn i sovrummet till att bli en världsledande sport. I dag finns mängder av e-sportturneringar där vinnarna kan räkna med att kamma hem evig ära och nästintill overkliga prissummor.

Olika speltyper inom e-sport

Turneringar, ligor och tävlingar arrangeras världen över och lockar mängder av folk, både spelare och publik. De tävlande lägger ner blod, svett och tårar i matcherna, och publiken gör lika så.

Även om man inte har ett favoritlag sitter många av tittarna som på nålar under matcherna. Detta eftersom de har bettat på matchernas utfall. Att betta på e-sport är ett populärt fenomen, både internationellt och i Sverige.

Många svenska spelare väljer att vända sig till svenska casinon utan Spelpaus. Dessa bolag tenderar att ha ett större utbud av spel. På så sätt ges spelare möjlighet att hitta spel som vanligtvis inte finns att tillgå på den svenska marknaden. Här kan spelare dessutom ta del av fler och större bonusar samtidigt som de slipper anpassa sig efter insättningsgränser. Detta gör det möjligt att maximera sitt spel på allt från små matcher till någon av världens 4 största turneringar.

4. Intel Extreme Masters

Intel Extreme Masters (IEM) avgjordes för första gången år 2007 och har sedan dess vuxit till att bli en av världens största turneringar inom e-sport. Turneringen omfattas av spel som Starcraft II och CS:GO. Dessa spel är två av världens absolut största titlar och moderna klassiker, vilket gör att intresset för turneringen är stort världen över år efter år.

IEM spelas som en serie turneringar runt om i världen, för att till sist landa i en stor och avgörande final. År 2020 uppgick finalens prispott till 1 miljon USD.

3. League of Legends World Championship

Till skillnad från ovanstående turnering fokuserar denna tävling endast på ett spel: League of Legends. Turneringen introducerades år 2011 och har sedan dess vuxit i raketfart. Finalen år 2014 sågs av 27 miljoner tittare, fler än vad som såg NBA-finalen samma år. Den senaste turneringen mer än dubblade siffran från 2014 med sina närmre 78 miljoner unika tittare.

Vinnarna av turneringen tenderar att fira rejält inför den stora publiken. Konstigt vore väl annars, med tanke på att de tilldelas en enorm trofé tillsammans med en prissumma på 2.5 miljoner USD.

2. Fortnite World Cup

Fortnite har vuxit sig till att bli ett av världens största spel, vilket gjort att även spelets världsmästerskap är ett av de största.

Turneringen är uppdelad i fyra olika delar: solo, duo, creative och pro-am. Dessa delar av turneringen fylls av skickliga spelare från världen över som bemästrar olika delar av spelet. Senast turneringen arrangerades uppgick den totala prispotten till hela 30 miljoner USD.

1. The International

Dota II är världens största spel inom e-sport. Spelets turnering The International är därav världens i särklass största e-sportturnering sett till prispengar. År 2019:s turnering omfattade en prispott på över hisnande 34 miljoner USD.

Konkurrensen i turneringen är stenhård. Kvalificerar sig gör 18 lag från världen över. Dessa gör upp om den åtråvärda titeln i matcher där stor underhållning och nervkittlande spänning är en garanti.