Varför antalet tittare i e-sport fortsätter öka

Varför antalet tittare i e-sport fortsätter öka

E-sport är någonting vars popularitet ökat markant under de senaste åren. Numera är det inte längre förvånande när e-sportturneringar har högre tittarsiffror än många sportevenemang. Idrottsklubbar världen över har fått ändra sitt fokus och öka innovation för att intressera den yngre generationen som allt mer flockas till e-sport.

Skepticism riktad mot e-sport

E-sport som fenomen är ganska missförstått. Folk ifrågasätter varför man skulle vilja lägga tid och pengar på att titta på någon annan spela ett spel man likaväl hade kunnat njuta av på egen hand? Denna fråga besvaras enklast genom en illustrerande jämförelse. Ta vanlig sport till exempel – varför skulle man vilja titta på andra spela istället för att spela själv?

Samma sak gäller för e-sport. Ofta är det spelare själva som tittar på proffsen. Proffsen är intressanta att kolla på just på grund av att de är de skickligaste spelarna som finns. Det är roligt att kolla på någon som har nått perfektion inom en hobby man själv deltar i. E-sport är extra unikt, då du inte behöver en bra fysik för att spela. Allt som krävs är en dator, skärm, mus och tangentbord.

Precis som i vanliga sporter finns det stor variation inom e-sport. Fysiska sporter har visserligen en hel del varianter av samma spel, men man måste ge vinsten till e-sport när det kommer till generell variation. Det finns bokstavligt talat hundratals olika spel att välja mellan. Detta är också en av anledningarna till att e-sport ökat så kraftigt i popularitet. Det finns alltid någonting att kolla på!

E-sport är mer likt vanliga sporter än många tror

Precis som i vanliga sporter, handlar e-sport till stor del om att arbeta tillsammans med ett lag. Det handlar om att kunna anpassa sin roll i laget för att handskas med specifika situationer. Även e-sporter som spelas solo liknar i mångt och mycket traditionella sporter när det kommer till träningen, den mentala stresshanteringen och livsstilen.

Visst, det ena är fysiskt och det andra är helt stillasittande, men e-sportproffs måste fortfarande hålla sig i form både fysiskt och psykiskt. Det kräver extremt bra psykologisk uthållighet att ligga på topp när man spelar på esport. E-sportproffs tränar minst lika många timmar om dagen som en fotbollsspelare – kanske till och med mer eftersom fysisk uttröttning inte är en lika betydande faktor.

När man har en mer verklighetstrogen bild av e-sport, är det enkelt att se varför det är så populärt. För tittarna erbjuds samma ”sportkänsla” som när man tittar på en traditionell sport, samtidigt som det finns oerhört stort potential när det kommer till variation och tillgänglighet. De flesta spel kräver ingen monetär insats, någonting som många sporter kräver.

Pandemin har knappast varit negativ för e-sport

Många experter påstår att pandemiläget har hjälp expandera e-sport. Det är i skrivande stund en mycket välmående bransch som lyckats undvika de frekventa avbrott av evenemang som vi nu ser i traditionella sporter.

Många fysiska sporter kräver per automatik närkontakt mellan spelare, vilket innebär att logistiken bakom ett evenemang blivit betydligt dyrare (tester, karantän, osv). Detta är inte ett problem i e-sport då man teoretiskt sett skulle kunna tävla mot varandra från hemmet. Enligt många lämpar sig evenemangen i e-sport också bättre till streaming. Oavsett om man befinner sig där på plats eller i hemmet, måste man kolla på en skärm för att se vad som händer i spelet.

Spelarna behöver heller inte ha någon fysisk kontakt. De har – som vanligt – varsitt bås, där de enbart kommer i kontakt med lagmedlemmar som de ändå spenderar hela dagarna med utanför tävlingen. Pandemin kan faktiskt vara startskottet för e-sportens gyllene era.

Perfekt målgrupp

Någonting annat som talar för att e-sport så småningom kommer bli mer populärt än traditionell sport, är målgruppen många fans tillhör. Det är främst yngre personer som är intresserade av evenemang inom e-sport, vilket gör det till en lukrativ framtidsbransch.

Yngre personer har ju vuxit upp i en teknologiskt rik värld och är vana vid att en stor del av livet består av digitala världar. Därmed är det inte ovanligt att unga har lättare att fatta tycke för e-sport, som för många äldre kan verka helt knäppt.

Även framtida generationer kommer med största sannolikhet ha lättare att tycka om e-sport. Unga är idag allt mer stillasittande, vilket visserligen är ett gigantiskt hälsoproblem, men det innebär att framtiden för e-sport i princip är säkrad. Traditionella sporter kommer absolut få kämpa för att överleva i framtiden, medan e-sport bara fortsätter växa. Vi säger ingenting om huruvida detta är bra för våra unga eller inte, bara det att de kommer behöva hitta andra anledningar att gå ut och röra på sig.