Vad är e-sport - en nybörjarguide  1

Vad är e-sport – en nybörjarguide 

E-sport är ett samlingsnamn för elektronisk sport och omfattar tävlingsinriktade dator- och tv-spel. Kravet för att kunna kallas e-sport är att de tävlande möter varandra och inte spelar mot enbart datorn. Det finns därmed en mänsklig komponent närvarande utöver digitala och elektroniska tillbehör och hjälpmedel. Det man bedömer i tävlingssammanhang är hur deltagare presterar och sådan prestation får på inget sätt vara slumpmässig. I Sverige och i världen är e-sport numera en allmänt vedertagen idrottslig gren, även om sporten har en lång väg att gå innan den blir formellt erkänd som sådan genom exempelvis medlemskap i riksidrottsförbund. Runt om i landet äger olika e-sportevent och turneringar rum med jämna mellanrum. Mellan den 19–20 november möter exempelvis damlandslaget i esport andra nordiska länder i det historiskt första mästerskapet för kvinnor som de nordiska e-sportförbunden anordnar i form av Gothenburg Female E-sport Open. I det här inlägget fyller vi på med annat matnyttigt i vår nybörjarguide för e-sport. 

Varierat begrepp

De som ännu inte är bekanta med e-sport kanske tror att denna paraplyterm i första hand omfattar högst populära och välkända spel som FIFA, F1 och Rocket League. Även om dessa spel i själva verket är bland de mest populära för e-sportutövare och de som drar till sig mest massmedial uppmärksamhet är begreppet betydligt bredare. Det omfattar även andra spel som du kanske inte skulle associera med e-sport vid en första anblick. Några exempel är mobila spel, klassiska casinospel som blackjack eller roulette på olika digitala plattformar, Virtual Reality (AR), Augmented Reality (AR) och så vidare. Andra exempel är League of Legends och Dota 2 där lag med fem medlemmar vardera möts och försöker förstöra varandras baser genom taktiskt spel. 

Nyckelspelare 

E-sport är numera en global mångmiljonindustri både i Sverige och internationellt. Branschen sysselsätter ett brett nätverk av intressenter i form av sponsorer, lag, ligor, fans och givetvis yrkesspelare som deltar i storslagna turneringar och som drar hem vinstpengar i miljonklassen och prestigefyllda sponsringsavtal. Lika mycket som du troligen kan rabbla namnen på de största professionella spelarna inom fotboll, basket, hockey och tennis tycker vi att du ska kunna känna till i vart fall ett par namn från e-sportvärlden. Ett exempel är Jonathan “Fatally” Wendell som av många anses vara USA:s i särklass bästa inhemska spelare. Han är den som sägs ha tjänat mest prispengar i e-sportens historia och har bland annat utmärkt sig inom spelet Quake och som något av en “kändis” i e-sportvärlden överlag. En annan nyckelspelare är vår alldeles egna Patrik “f0rest” Lindberg vars största prestation är hans insats i teamet Fnatic där han med skicklighet pushade sitt team att bli det team som dragit in mest intäkter inom ramen för Counter-Strike. 

Så blir du duktig 

En relevant fråga i sammanhanget är hur man blir duktig på e-sport. I mångt och mycket skiljer sig e-sporten inte särskilt mycket från den traditionella idrottsvärlden. Egenskaper som uthållighet, disciplin, sammanhållning och regelbunden övning är minst lika väsentliga inom e-sporten som i sporten i övrigt. Något överraskande är dock fysisk träning A och O även som e-sportare. Genom att hålla i gång med allt från styrketräning till padel, yoga och löpning ger vi hjärnan optimala förutsättningar att orka. E-sporten kräver nämligen en hel del hjärnkraft då det är viktigt att man har förmågan att analysera strategier och taktiker och tänka smart och reaktivt i tuffa lägen. 

Viktiga event

Vad är e-sport - en nybörjarguide  2

När det gäller viktiga events och turneringar inom e-sportvärlden kan det vara värt att lägga The International (TI) på minnet. Dota 2 och dess årliga event är en riktigt tung lirare inom branschen, bland annat i ljuset av de enorma prispengar som inte sällan ligger i prispotten i sammanhanget. Det är exempelvis inte helt omöjligt att deltagare tävlar om vinstpengar på 40 miljoner dollar vid TI och denna e-sportturnering väcker också stort intresse bland fansen med miljontals visningar via streaming och dylikt. En annan populär e-sportturnering är League of Legends World Championship (Worlds) som många tittar på samt CSGO Major Championships.