Skillnaderna mellan e-sporter och traditionell sportsbetting

Skillnaderna mellan e-sporter och traditionell sportsbetting

E-sporten har växt rejält under det senaste årtiondet. Sporten har gått från att knappt existera, till att bokstavligen ta över världen. Numera är det en av världens snabbast växande sporter, och förväntas att bli en av de allra största inom snar framtid. Det tillkommer även nya enskilda sporter på regelbunden basis, samtidigt som allt fler människor får tillgång till den utrustning som krävs för att delta på en professionell nivå.

Om du planerar att satsa på e-sporter måste du dock känna till att det finns en hel del viktiga skillnader i jämförelse med den traditionella sportsbettingen. Om du inte beaktar detta är risken hög för att du begår tråkiga och kostsamma nybörjarmisstag. Därmed är det viktigt att du verkligen fördjupar dig i de skillnader som finns mellan betting på e-sporter och traditionell sportsbetting.

4 skillnader med att betta på e-sporter och traditionella sporter

Nedan är exempel på skillnader:

E-sporterna spelas digitalt

En av de stora skillnaderna mellan e-sporterna och de traditionella sporterna är att e-sporterna utspelar sig digitalt. Därför är det alltid möjligt att “vara på plats” när matcherna utspelar sig, något som i många fall kan bli problematiskt vid de traditionella sporterna.

Med tanke på att evenemangen är digitala kan de inte heller påverkas av yttre stimuli, t.ex. regn, snö eller oväder. Det finns dock andra saker som kan påverka evenemangen, t.ex. strömavbrott, DDoS-attacker eller andra typer av intrång, men är lyckligtvis något som är ovanligt, inte minst för de allra största evenemangen.

Utfallet påverkas inte av skador och liknande

I tennis, fotboll, ishockey eller andra sporter kan utfallet påverkas väldigt mycket av skador eller liknande, vilket påverkar utfallet. Detta händer betydligt mindre inom e-sporten. Här kan istället utrustning gå sönder under matchens gång, något som dock är väldigt ovanligt, och går ofta att ersätta med extrautrustning.

Spelare kan självklart bli sjuka, men detta påverkar inte e-sporten lika mycket som vid de fysiska sporterna. Därmed är detta inte något som du behöver oroa dig för i samma utsträckning om du är intresserad av esport odds.

Olika typer av satsningar

Även om de flesta traditionella satsningar är tillgängliga även för e-sporter, finns det vanligtvis ett betydligt större utbud av olika satsningar att välja mellan. Detta kan självklart variera beroende på vilket spel du lirar, men i regel finns det betydligt fler alternativ än vid de traditionella sporterna.

Om du t.ex. vill spela på matcher eller evenemang inom spel som CS:GO kan du i många fall välja vilken karta som kommer att spelas först, tillsammans med massvis med andra alternativ som inte går att hitta hos fotboll, ishockey eller liknande sporter.

Därmed är e-sporten ett ypperligt alternativ om du vill kunna välja mellan så många olika alternativ som möjligt.

E-sporterna tenderar att vara mer flyktiga

Även om det finns en stor del varians i de traditionella sporterna, kan de inte riktigt mäta sig med e-sporten på denna front. Det finns betydligt fler saker som kan påverka utfallet i e-sporten, och det är inte ovanligt att de som är stora underdogs vinner, trots att ingen riktigt hade förväntat sig det. Visst, detta händer inom de traditionella sporterna också, men inte lika ofta som i e-sporten.

Därmed går det att argumentera för att e-sporterna är aningen mer spännande, eftersom de öppnar upp för möjligheter som är betydligt mer ovanliga inom de traditionella sporterna.

E-sporten tar över världen

Det finns många anledningar för varför e-sporten har växt i denna rasande fart. En av de stora anledningarna är att det finns massvis med olika spel att välja mellan, vilket gör att sannolikheten är hög för att det finns något som passar för alla. Det faktum att sporten går att ta del av dag som natt har även ett finger med i spelet, tillsammans med ett flertal andra viktiga faktorer.

Det lanseras även ny teknik på löpande basis, vilket eldar på utvecklingen ytterligare, samt gör att nya spel kan lanseras och ta över marknadsandelar.

Kommer e-sporten att ersätta den traditionella bettingen?

Det är en bra fråga. E-sporten förväntas växa ytterligare under de kommande åren, men kommer med allra största sannolikhet inte att eliminera behovet av de traditionella sporterna. Det kommer alltid att finnas människor som vill ta del av fysiska sporter, och faktum är att många traditionella sporter växer för varje år som går, handbollen är ett ypperligt exempel på detta.

Därmed kommer inte e-sporten att ersätta den traditionella bettingen, men kommer förmodligen att bli allt mer vanligare i takt med att tiden går. Faktum är att båda alternativen förmodligen kommer att växa under tidens gång, vilket i sådana fall resulterar i att båda marknaderna växer.