esport turnering med mycket publik

E-sport på bettingsidor utan licens i Sverige

Är e-sport verkligen en riktig sport? Svaret är självklart för den som följer tävlingarna. E-sport innehåller allt en traditionell sport innehåller: skicklighet, fysik, taktik och en hel del träning. Sporten får allt större utrymme i många delar av världen, på senare år har även bettingbolagen gjort sporten till en stor del av sitt utbud.

Betta på e-sport

I takt med att intresset för esport betting växer gör antalet tävlingar och pengarna i branschen likaså. I dag pågår nästan ständigt någon tävling, någonstans i världen värd att följa och betta på. För de som gillar e-sport är CS:GO betting ett av de mest populära alternativen. Men det finns betydligt fler spännande spel och tävlingar där du kan höja spänningen med hjälp av betting.

Ännu inget definitivt erkännande i Sverige

I Sverige har e-sporten inte varit en lika tongivande kraft som på många andra håll runt om i Europa, och är inte i närheten av vad sporten betyder i exempelvis USA. Riksidrottsförbundet verkar inte vilja acceptera e-sporten som en riktig sport. Påståendet stöds inte minst av att förbundet avslog Dota 2-turneringen The Internationals ansökan om att få hålla tävlingen i Sverige och Avicii Arena (”Globen”).

Att e-sporten ännu inte fått sitt definitiva erkännande i Sverige påverkar även hur spelbolagen ser på sporten. Många spelbolag på den svenska marknaden erbjuder sparsamt med odds på flertalet tävlingar inom exempelvis CS:GO och Dota 2, medan andra inte tillhandahåller sporten över huvud taget.

Sportens internationella status

Som tidigare etablerat är e-sport, generellt sett, större på många andra håll runt om i världen. Intresset bland e-sportpubliken är minst lika stort i Sverige som utomlands, men många andra länder ger tävlingarna större utrymme. Stora tävlingar arrangeras, media rapporterar frekvent och spelbolag erbjuder sina spelare mängder av odds.

Det är därför inte särskilt anmärkningsvärt att många av de som vill betta på e-sport söker sig till betting utan licens. Genom att spela hos bolag med licens utfärdad i annat land än Sverige erbjuds spelare i många fall flertalet former av bets på allt från de stora till de mindre tävlingarna.

Fördelar med att betta på e-sport utan licens

En stor del av betting handlar om att hitta de bästa och högsta oddsen. Med betting utan svensk licens ökar möjligheten att hitta de odds med högst utdelning. Detta beror till stor på att antalet spelbolag är fler och att bolagen ofta har stora oddsskillnader mellan sig. En annan anledning är att spelbolag utan licens ofta erbjuder en stor mängd olika spelformer.

Hos svenska spelbolag är det vanligt att du kan spela på vilken spelare eller vilket lag som vinner en viss tävling. Många utländska spelbolag har tagit sin betting steget längre. I många fall kan du hitta fler typer av spel, så som att betta på korrekt resultat eller vilka händelser som inträffar i en specifik match.

Den svenska spellicensen medför flertalet åtgärder i syfte att skydda spelarna. En av de mest kännbara åtgärderna för bettare handlar om de begränsade bonusarna. Svenska spelbolag får endast erbjuda varje spelare en bonus, som max får uppgå till 100 kronor. På bettingbolag utan svensk licens kan spelare ta del av fler och större bonusar. Detta innebär att bettare kan satsa mer utan att sätta in mer pengar och på så sätt maximera sitt spelande.

Säkerheten

De svenska skyddsåtgärderna innefattar mer än begränsade bonusar. Du behöver dessutom anpassa dig efter maxgränser för insättningar och speltid, samtidigt som alla spelbolag måste vara anslutna till avstängningssystemet Spelpaus. De mest populära utländska licenserna, så som Malta Gaming Authority (MGA) och Curacao Gaming Commission (CGC), besitter inte dessa krav.

Begränsningarna är en positiv utveckling för den med tendenser till spelproblem, men för den med kontroll över sitt spelande minskar åtgärderna spelfriheten. Hos bettingbolag utan licens väljer du själv när och hur länge du vill spela samt hur mycket du vill spela för. Detta medför möjligheter till spel på dina egna villkor, men även att du själv tar större ansvar över att spela ansvarsfullt.

Spelbolag som sänder live

E-sport är en av de sporter i världen som är mest lättillgänglig. Sajter som Youtube och Twitch dominerar sändningarna från tävlingar snarare än traditionell tv. De spelbolag som väljer att satsa på e-sport har tagit fasta på detta och valt att möta e-sportpublikens krav. Flertalet av spelbolagen utan licens erbjuder live-sändningar från tävlingar och turneringar via sin egen sajt eller app.

Detta är mycket uppskattat av de som placerat bets på en tävling – allt går att följa på ett och samma ställe. När du väljer ditt spelbolag bör du alltså inte enbart utvärdera det utbud samt de odds och bonusar som erbjuds, utan även om spelbolaget tillhandahåller egna e-sportsändningar.

Den svenska e-sportens framtid

Intresset för e-sport i Sverige växer sig större år för år. Samtidigt växer även missnöjet med avslagna tävlingsansökningar och spelbolagens utbud inom e-sport, vilket sätter press på Riksidrottsförbundet som snart inte längre kan blunda för den digitala sporten. För att kunna möta de fördelar som erbjuds hos utländska spelbolag krävs förändringar i Sveriges syn på e-sport, något många anser börjar på förbundsnivå.