Blockchain games: Vad är det och vilka spel är hetaste? 1

Blockchain games: Vad är det och vilka spel är hetaste?

Kryptovalutor har under den senaste tiden ökat i popularitet. Faktum är att det totala marknadsvärden för kryptovalutor uppgår till cirka 100 miljarder dollar. Vilket förståeligt sätt har väckt intresse för kryptovalutor och dess teknik inom andra branscher. En av de branscher som har börjat ta till sig blockkedjetekniken är spelindustrin.

Det finns nu en betydande korsning mellan blockkedje- och spelvärlden i form av “Blockchain Games”, eller även kallat för NFT-spel eller krypto spel. Blockchain games är kortfattat ett videospel som använder blockkedjeteknik. Dessa typer av spel har varit tillgängliga sedan 2017, men de har fått mycket uppmärksamhet det senaste året.

Men att förstå konceptet bakom blockchain-spel kan vara svårt. I den här artikeln går vi igenom exakt vad blockchain-spel är – och avslöjar vilka spel du inte bör missa.

Bitcoin var den första kryptovaluta i världen

Innan vi kommer in på konceptet bakom ”blockchain-spel” är det viktigt att förstå uppkomsten av kryptovalutor eftersom spelet bygger på samma teknik.

Den första kryptovalutan som skapades runt 2009 heter Bitcoin. Den skapades i kölvattnet av finanskrisen av en person eller grupp av aliaset Satoshi Nakamoto. Denna digitala valuta var avsedd att skapa en betalningsmetod utan överföringstider, regulatorisk övervakning eller avgifter – genom ett decentraliserat system.

Sedan sin lansering har Bitcoin stigit extremt snabbt i värde och kostar idag över 46.000 dollar styck. Det växande intresset för digitala valutor har föranlett till att allt med kryptovalutor poppat upp de senaste åren, icke-fungibla tokens (NFT) – och numera även blockchain games.

Vilken teknik ligger bakom kryptovalutor?

Kryptovalutan har en säker kryptografi som används för att både bekräfta transaktioner och kontrollera tidigare valutareserver och användarkonto kryptering. De är vanligtvis byggda på en blockkedje- teknologi. Vilket är ett decentraliserat system som gör att olika parter i en blockkedja kan skapa, underhålla, distribuera och spåra alla transaktioner i systemet i realtid.

Vart kan man köpa kryptovaluta?

Som regel har det funnits två primära sätt att köpa kryptovalutor som Bitcoin. Det första är att köpa ett certifikat från en börsmäklare som följer kryptovalutans växelkurs. Det andra alternativet är att köpa själva kryptovalutan. Vanligtvis, så kan du köpa Bitcoin från en kryptovaluta mäklare, som är en mäklare som är specialiserad på att sälja kryptovalutor.

Men tiderna har förändrats – och sedan dess går det även att skaffa kryptovalutor genom att spela olika spel, så kallade ”blockchain-spel”.

Vad är blockchain games?

Vi människor älskar att spela, så pass mycket att intresset för e-sport växer så det knakar. Ganska naturligt sett letar spelbranschen alltid efter nya sätt att komma med innovativa spel.

Ett blockchain game är helt enkelt ett spel som utnyttjar blockkedjeteknik i form av olika ”element”. Dessa element bygger vanligtvis på användningen av NFT eller kryptovaluta som spelare kan sälja, köpa eller handla med andra spelare.

Ett vanligt koncept inom blockchain games är att spelet följer en ”play to earn”-modell, vilket innebär att spelaren tjänar sin egna unika kryptovaluta eller NFT genom framsteg i spelet, som spelaren sedan kan omvandla till riktiga pengar. Speltillverkaren tjänar vanligtvis pengar genom att ta ut en avgift från transaktioner.

Blockchain games: Vad är det och vilka spel är hetaste? 2

Hur skiljer sig blockchain games mot vanliga spel?

Även om krypto spel har fått mycket uppmärksamhet än det mer välkända spel på esport på senare tid, kan det låta konstigt att en helt ny spel genre har skapats. Konceptet bakom ”play to earn” är också vanligt i andra spel där du får olika priser efter att ha gjort framsteg i spelet – som du också ibland kan sälja till andra spelare.

Ett problem med dessa traditionella, centraliserade spel är att det är spelutvecklaren som kontrollerar alla föremål, samlarföremål och valuta. Det betyder att om spelutvecklaren stänger av spelet eller går i konkurs så förlorar spelaren allt de äger – i Blockchain games å andra sidan är tillgångarna förvarade i blockkedjor.

Tre hetaste blockchain spelen

Under de senaste åren har det tillkommit allt fler krypto spel på marknaden. Många av dem är play-to-earn-konceptet. Det vill säga där du kan skaffa kryptovaluta eller NFT genom att göra framsteg i spelen. Nedan har vi listat tre grymma spel som du absolut inte bör missa!

  1. Silks

Silk har av många blivit känt som det absolut bästa kryptovaluta spelet. Det är ett fartfyllt spel som är en slags ”hybrid” genom hästkapplöpning, kryptovaluta och den verkliga världen. I spelets metaverse kan du köpa hästar med digitala tillgångar. Dessa NFTs representerar faktiskt riktiga hästar i den verkliga världen.

Det betyder att du som spelare kan följa dina hästar i den verkliga världen. Som till exempel när de föds upp, tävlar och blir bättre. Det är också möjligt att förvärva andra typer av föremål i Silks metaverse, som mark och olika stall.

  1. Axie Infinity

Ett av de mest populära spelen just nu är Axie Infinity. Detta Pokemon-inspirerade fightingspel låter dig samla, föda upp och fostra upp varelser som heter Axies. Dessa varelser är i praktiken NFT:er som du sedan kan köpa och sälja på marknadsplatser. 

  1. Sace Misfits

Sist men inte minst har vi ”Space Misfits”, ett spel där du kan utforska olika världar, tävla om resurser och utöka din flotta i rymden. Space Misfits är ett actionspäckat spel där du som spelare slåss mot andra spelare för att erövra galaxen och vinna belöningar i form av BIT, som är spelets kryptovaluta. Belöningarna kan sedan spenderas på en mängd olika föremål i spelet eller säljas.