Beröringspunkter mellan poker- och esportvärlden

Beröringspunkter mellan poker- och esportvärlden

För några år sedan lämnades en motion in till riksdagen om att jämställa e-sport med övrig idrott, och därmed likställa utövare av e-sport med andra atleter och idrottsmän. Motionen pekar på den allt mer förändrade attityden till elektronisk sport som i dess organiserade form, enligt vissa källor, påståtts vara lika stor som handboll, ishockey och tennis. Motionen argumenterade för att digitala sporter numera är ett vanligt inslag i samhället och att jämställande av e-sport med traditionell sport främjar ett ökat deltagande. Ytterligare ett viktigt steg i e-sportens utveckling togs i år när den Internationella olympiska kommittén (IOK) lanserade en egen e-sportturnering i samband med OS i Tokyo. Syftet med turneringen Olympic Virtual Series var enligt Thomas Bach, ordförande vid IOK att erbjuda en unik olympisk digital upplevelse och att öka ett direkt åtagande mot en ny publik.

Turneringen som inleddes den 13 maj och pågick till och med den 23 juni inför OS i Tokyo ägde rum i samarbete med fem internationella idrottsförbund och spelutvecklare, bland annat svenska e-sportjätten Dreamhacks. Bach menar att turneringen överensstämmer med olympiska agendan och IOK:s digitala strategi och att den uppmuntrar idrottsdeltagande och betonar de olympiska värderingarna. Viss kritik framfördes från vissa håll angående huruvida e-sporten verkligen hörde hemma i de olympiska salongerna. Utvecklingen visar emellertid att e-sport idag är en sport att räkna med på såväl den svenska som den internationella arenan och att vi framöver troligen kommer att få se många talanger få ökad exponering och skörda framgångar. I den här artikeln tar vi sats i pokervärlden som ju är en annan aktivitet av mer intellektuellt slag och jämför beröringspunkter mellan den senare och e-sportvärlden.

Särskilda begrepp

Både poker- och e-sportvärlden har sin egen uppsättning av högst specifika terminologi som kan te sig avskräckande för nybörjaren men som bör behärskas av den som vill delta på riktigt. Grundläggande lexikon återfinns ofta online och förklarar grundläggande begrepp inom poker som Action, Ante och All-in. Samma sak kan sägas om e-sportvärlden där termer som GLITCH, LAN och BUFF kan te sig som rena rama rymdspråket för den icke insatte men som samtliga framgår av grundläggande gaming ordlistor som en kan plugga på innan man ger sig in i e-sportvärlden.

Strategisk förmåga

En skicklig pokerspelare förlitar sig i hög grad på olika strategier för att skörda framgångar vid pokerbordet. Pokerstrategi kan sägas omfatta både kunskap och spelförmåga men även en viss dos av känsla. Man bör med andra ord veta eller känna på sig när det är dags att syna, satsa, höja och lägga sig samt att läsa av motståndare och bluffa. På samma vis måste e-sportare ständigt ligga ett steg före sina motståndare och på ett kvickt och reaktivt sätt kunna läsa av eventuella möjligheter och fallgropar.

Digitala aktiviteter

Beröringspunkter mellan poker- och esportvärlden 1

Pokerspelandet är i allra högsta grad fortfarande närvarande på landbaserade casinon. Utöver detta har dock gamingvärlden lyckats etablera sig ytterligare genom en massiv närvaro på nätet i form av olika spelsajter och digitala pokerbord och turneringar. Pokervärlden har på senare år därmed blivit betydligt mer tillgänglig för nyfikna och intresserade, oavsett var de befinner sig geografiskt. På samma sätt är e-sportvärlden en nästintill helt och hållet digital upplevelse (med undantag för spelevenemang i grupp och liknande). Individer som tidigare lyst med sin frånvaro i idrottssverige och som på grund av olika anledningar inte har kunnat delta i traditionella sporter har därmed hittat en öppning för sportutövande i den digitala miljön.

Prispengar på rekordnivåer

Slutmålet för såväl pokerspelaren som e-sportutövaren är, föga överraskande, att vinna. Gemensamt för vinnaren inom e-sport och poker är att den som lyckas inom respektive aktivitet kan kamma hem stora summor i prispengar. Deltagare i Dota 2 och Fortnite-turneringarna kunde exempelvis vinna motsvarande 300 miljoner svenska kronor år 2019. På liknande sätt kan den som regerar vid pokerbordet vid internationella turneringar dra hem miljoner i prispengar. Visste du exempelvis att amerikanen Antonio Esfandiari 2012 drog hem en vinst på motsvarande 127 miljoner svenska kronor i samband med en pokerturnering och att vinsten betraktas som en av de största i pokerns historia?