Spelare på esport tävling

Bästa e-sportlag och e-sportspelare värda att bevaka

E-sporten växer snabbt i Sverige och internationellt och det finns idag drygt 200 miljoner regelbundna spelare runt om i världen. Nedan presenterar vi de bästa e-sportslagen. Vi kikar också närmare på e-sportens största profiler och deras inspirerande karriärer.

Vad är e-sports?

E-sport är en förkortning för elektronisk sport och avser tävlingsfokuserade dataspel. Även om det fortfarande debatteras huruvida e-sport är en sport, så är det ett faktum att e-sport är erkänt som en officiell sport i 24 länder med många professionellt utövande e-sportlag med e-sportstjärnor. Drygt 125 miljoner individer spelar det välkända spelet Fortnite. I Sverige är det istället Counter-Strike som är det mest populära e-sport spelet. Under senare så har det blivit allt vanligare att spelsajter på nätet inkluderar esport betting i deras sport betting sortiment. Detta har i sin tur bidragit till att stärka e-sportens ställning som en internationellt erkänd och uppskattad sport med en växande skara fans i Sverige och i många andra länder.

FaZe Clan, USA 

FaZe Clan tillhör utan tvekan eliten inom e-sport. Organisationen grundades 2010 och är baserad i Los Angeles i Kalifornien. Det har med tiden vuxit till en stor organisation med lag som deltar i ledande e-sportspel som Fortnite, Call of Duty och även Counter-Strike Global Offensive. FaZe Clans framgångsrika lag har spelat in drygt 8,5 miljoner dollar i prispengar. Under till 2019 vann FaZe Clan guld i GLL Grand Slam i kategorierna Playerrunknown’s Battlegrounds och BLAST Pro Series inom Counter-Strike. Trots dess amerikanska bas så består FaZe Clans vinnarteam av bland andra stjärnspelare från USA, Kanada, Sverige, Norge, Danmark och Storbritannien.

Astralis, Danmark

Astralis från Danmark räknas som ett av världens allra bästa och mest framgångsrika e-sportlag. Laget är relativt nytt och etablerades 2016 i den danska huvudstaden Köpenhamn. Under 2018 vann laget hela tio internationella turneringar inklusive prestigefulla turneringar som FACEIT Major: London 2018 och ELEAGUE CS:GO Premier 2018 i USA. Båda dessa turneringar hade en prissumma på en halv miljon dollar. Året därpå vann Astralis också de stora turneringarna IEM Katowice 2019 i Polen och StarLadder Major: Berlin 2019. Laget kammade också hem guldpriset i den stora europeiska turneringen IEM Global Challenge 2020 där prispotten var på 200.000 amerikanska dollar. Totalt så har Astralis teamet vunnit drygt 10 miljoner dollar i prispengar.

Team Liquid, Nederländerna

Team Liquid grundades redan år 2000 i Nederländerna vilket gör laget till ett av de äldsta inom e-sporten. Team Liquid räknas också ett av de främst e-sport lagen idag och dess spelare har spelat hem mer än otroliga 35 miljoner dollar i prispengar i drygt 1700 turneringar runt om i världen. Organisationen har specialiserade team som deltar i ledande e-sports som Dota 2, Fortnite, Counter-Strike och Clash Royale. År 2019 lyckades laget bland annat säkra sig flera segrar i Counter-Strike: Global Offensive turneringar som bidrog till att laget gick om det danska Astralis som världsetta. Team Liquid vann också Fortnite Cup 2019 och PUBG European League.

Fnatic, Storbritannien 

Den ledande brittiska e-sport organisationen Fnatic startade 2004 och har sin huvudbas i London. Organisationens svenska esportlag anses vara ett av de bästa i världen inom Counter-Strike, League of Legends, Dota 2 samt League of Legends. Fnatic har med stor framgång kammat hem prissummor uppgående till drygt 15 miljoner dollar, vilket säkrat dess status som en av världens mest framgångsrika e-sports organisationer.

Johan ”N0tail” Sundstein, Danmark

Den danske e-sport spelaren Johan Sundstein anses numera vara en legend inom Dota 2 och rankas som världens rikaste e-sport spelare med otroliga 7,2 miljoner dollar i inspelade prispengar. Sundstein professionella e-sport karriär började 2012 när han började spela för Fnatic. Efter spel för Team Secret, Cloud09 så flyttade Sundstein till den europeiska e-sport organisation OG 2015 som han ledde till seger 2019. Dansken vann guld i The International både 2018 och 2019.

Peter “Dupreeh” Rasmussen, Danmark

Lilla Danmark är en stormakt inom e-sport och en annan e-sport toppspelare är dansken Peter Rasmussen som har spelat en framträdande roll bakom Astralis lagets stora framgångar, speciellt inom Counter-Strike. Rasmussens proffskarriär började 2012 när han började spela för 3DMAX och därefter för e-sport organisationen Copenhagen Wolves. Under 2019 så lyckades dansken vinna tre ledande turneringar på raken. I december 2021 lämnade Rasmussen Astralis för att istället spela för Team Vitality.

Peter Ludwig ”Zai” Wåhlberg, Sverige

Ludwig Wåhlberg eller ”Zai” som han brukar kallas på sociala medier, räknas som en av Sveriges och världens främsta e-sport spelare. Wåhlberg började spela Dota 2 redan 2013 och har sedan dess finslipat sina färdigheter avsevärt. Wåhlberg har spelat en central roll i Tema Secret och deras stora framgångar inom Dota 2 sedan 2018. Svensken spelade en avgörande roll bakom lagets imponerande åtta titlar på raken under 2020 och en prissumma på 2,5 miljoner kronor efter Dream League segern. Svensken är mycket populär och har bland annat nästan 140.000 följare på Twitter.

Peter Lee ’Faker’ Sang-hyok, Sydkorea

Sydkoreanen Peter ’Faker’ Lee Sang-hyok tillhör de mest framgångsrika och uppskattade spelarna i League of Legends historia. Hans karriär började 2013 med spel för SK Telecom T1 K. Höjdpunkten i karriären så här långt var att vinna världsmästerskapet 2015 och 2016. ’Faker’ lyckades även säkra andra platsen i världsmästerskapet 2017 och är en högklassig e-sportspelare som är väl värt att bevaka.