3 E-sportturneringar du inte vill missa 2022 1

3 E-sportturneringar du inte vill missa 2022

Det hålls årligen stora E-sportsevenemang och turneringar runt om i världen och det är nästintill ett heltidsjobb att hålla koll på dem alla. Storleken och populariteten för dessa turneringar varierar avsevärt, och prispotterna kan växla mellan flera miljoner kronor till ett presentkort. Oavsett vilket event du har siktet inställt på, off-line som online, kommer här en uppdatering kring tre av de mest populära E-sportturneringarna värda att hålla lite extra koll på under året.

Ett intensivt spelår

2022 ser ut att bli ett fullspäckat år för E-sportsturneringar som hålls online men även off-line där besökare får chansen att följa dramatiken på plats. Här i Sverige har vi länge kunnat se ett ökat intresse för betting på esport, bland annat genom högre biljettförsäljning till fysiska event, men även i form av ett ökat intresse för E-sportturneringar på traditionella bettingsidor för sport. Bland de mest efterlängtade turneringarna hittar vi massiva event som Dream Hack Open, The International Dota 2 och självfallet VM i e-sport som vi tar en närmre titt på här nedan.

Dreamhack Open

Dreamhack Open är så mycket mer än en turnering och skaparna själva har kallat det för en av de största livsstilsfestivalerna i världen. Från början ägde detta evenemang endast rum här som ett inslag i svensk esport, men har nu utvecklats till en turnering med olika happenings världen över. Under 2022 gör festivalen nedslag i Dallas i juni för att därefter fortsätta hem till Sverige, närmare bestämt Elmia i Jönköping den 18:e till 22:e juni, Valencia, Melbourne, Rotterdam, Hyderabad, Atlanta och tillbaka till Jönköping följt av Madrid innan säsongen avslutas i Hannover den 15:e till 18:e december.

Utöver själva turneringen kan besökare delta i LAN-fester, cosplay-evenemang, konserter och mingla med över 100 partners som erbjuder insyn i sina senaste produkter i olika montrar på området. Ännu en satsning för i år sägs vara möjligheten att träffa olika kreatörer och influencers med fokus på content och streaming. Under de intensiva dagarna som Dreamhack Open hålls står Counter-Strike i strålkastarljuset med en åtråvärd prispott på 3 miljoner kronor. Svenska lag som stått högst upp på prispallen för CS:GO är Fnatic och Ninjas in Pyjamas.

The International Dota 2

The International ses av många som den absolut största E-sportsturneringen vilket är föga förvånande då Dota 2 spelas av miljontals användare och rankas som ett av de mest populära MOBA-spelen på marknaden. Denna Dota 2 turnering arrangeras årligen av speltillverkaren Valve, och eventet har gjort sig känt för de enorma summorna som väntar i prispotten. Den allra första turneringen gick av stapeln redan 2011 i Tyskland på datorspelsmässan Gamescom.

I denna årliga turnering kämpar 18 lag om förstaplatsen, och av dessa lag har 12 bjudits in direkt av Valve. De återstående 6 lagen måste däremot kvala in i regionala turneringar för att få delta. Den enda gången (hittills) som ett svenskt lag knipit guldet var 2013 då Alliance kammade hem ofattbara 30 miljoner kronor. Laget kommer ställa upp i år igen, och prispotten beräknas kunna stiga upp till 3 200 000 USD. Valve gör sitt bästa för att engagera sina fans, och för varje interaktivt kompendium som säljs går 25 % till prispotten. Datumet för denna efterlängtade turnering? Den 18:e till 23:e augusti.

VM i E-sport

Sist men inte minst anordnas världsmästerskapet i E-sport i slutet av året, närmre bestämt mellan den 1:a och 12:e december. Detta år går evenemanget av stapeln på Bali, i Indonesien och årets VM blir det 14 i historien. Förhoppningarna att det svenska landslaget ska ta guld precis som 2011 i Sydkoreanska Andong och förra årets storseger i Eilat, Israel är stora. Under förra årets mästerskap låg fokus bland spelen på CS:GO, Dota 2,Tekken 7 och PES. Den svenska vinsten kunde säkras efter att GS:GO-laget tog sig hela vägen till en fjärdeplacering, trots att man tvingats spela med sin tränare efter ett oväntat sjukdomsfall. Detta skedde samtidigt som Dota 2-laget lyckades ta sig till finalen och Tekken 7-spelaren Boris Cueto Ortiz och PES-proffset Sam Ben Sassi drog sitt strå till stacken med förstklassiga insatser. Summan av det hela blev att det svenska laget, trots avsaknaden av guld i de individuella grenarna, kunde kamma hem segern för hela turneringen.

Om du också har längtar efter att följa och se dina favoriter utöva E-sport live har du goda chanser att göra det i år. Oavsett om du kommer följa ditt lag online, eller på plats bjuder 2022 på en massa spännande turneringar, varav de tre som vi har beskrivit här ovan.